Skip to content

Waarom u binnenkort meer Android-apps kunt zien

8 de juli de 2021
GettyImages 490537342 147dcfff0f954bd5b867869c294dc35b

Belangrijkste leerpunten

  • Google heeft de korting van de Play Store verlaagd van 30% naar 15% voor de eerste $ 1 miljoen aan jaarlijkse inkomsten die een app maakt.
  • Experts zeggen dat de lagere kosten van het plaatsen van een app in de Play Store ertoe kunnen leiden dat er meer apps beschikbaar zijn op Android.
  • Het lagere percentage kan ook leiden tot minder in-app-aankopen, omdat ontwikkelaars niet zo hard hoeven te pushen om zichzelf te onderhouden.
Vanaf 1 juli verlaagt Google de commissie van 30% naar 15% op de eerste $ 1 miljoen aan inkomsten die app-ontwikkelaars genereren uit de Play Store, wat volgens experts zou kunnen leiden tot lagere app-kosten voor dagelijkse gebruikers. Apple maakte vorig jaar een vergelijkbare verandering toen het ook zijn 30%-opbrengst halveerde voor ontwikkelaars die elk jaar minder dan $ 1 miljoen verdienen. Een dergelijke verlaging zou ontwikkelaars kunnen helpen om een ​​app-bedrijf gemakkelijker in stand te houden zonder afhankelijk te zijn van in-app-aankopen of andere microtransacties. Hoewel de verhuizing vooral ontwikkelaars zal treffen, zeggen experts ook dat gewone gebruikers er in de toekomst enige voordelen van kunnen zien. “De verlaging betekent dat toekomstige app-releases in de Play Store zeker iets minder zullen kosten”, vertelde Alina Clark, mede-oprichter van CocoDoc, via e-mail aan Lifewire. “In de eerste plaats zal deze verlaging de ontwikkelaarskosten verlagen, wat op zijn beurt de kosten van het kopen van apps via de Play Store zal helpen verlagen.”

Op de hoogte blijven van de Joneses

Volgens een prognose van Wedbush Securities-analist Daniel Ives in december 2020 was de iPhone het best verkochte technische product van het jaar, met naar verluidt meer dan 195 miljoen verkochte eenheden. Dat is te vergelijken met ongeveer 30 miljoen Samsung Galaxy-telefoons – een van de meest bekende Android-apparaten – die vorig jaar zijn verkocht. Gezien de cijfers lijken ontwikkelaars die voor iOS maken een veel groter publiek beschikbaar te hebben om geld te verdienen met hun apps. “In de eerste plaats zal deze verlaging de ontwikkelaarskosten verlagen, wat op zijn beurt de kosten van het kopen van apps via de Play Store zal helpen verlagen.” De Play Store is ook overvol met opties. Buildfire meldt dat er meer dan 2,87 miljoen apps in de Play Store staan, vergeleken met de 1,96 miljoen in de iOS App Store. Dit betekent dat apps op iOS veel minder concurrentie hebben. De App Store zag in het derde kwartaal van 2020 ook een totale bruto app-omzet van $ 19 miljard, vergeleken met $ 10,3 miljard in de Play Store. Dat is nog een reden waarom iOS voor ontwikkelaars misschien meer levensvatbaar lijkt, vooral als ze net zijn begonnen met het maken van apps. “Apple’s App Store had al een concurrentievoordeel omdat er meer gebruikers zijn die bereid zijn te betalen voor apps en diensten via hun winkel”, legt Dane Hale, chief marketing officer van Twin Sun Solutions, in een e-mail uit. “Alleen al om die reden zullen de meeste ontwikkelaars die op zoek zijn naar inkomsten uit hun apps, zich ontwikkelen voor iOS via Android vanwege de hogere demografische uitgaven voor apps.” Hale zegt dat Android-gebruikers zullen profiteren van de nieuwste stap, aangezien het ontwikkelen van apps traditioneel lucratiever was voor ontwikkelaars die prioriteit geven aan de iOS-winkel. Nu Google dit voorbeeld volgt in het verlagen van het percentage dat nodig is, zouden meer ontwikkelaars geneigd kunnen zijn om voor het Android-platform te gaan ontwikkelen, omdat het winstgevender is geworden.

Onder druk

Op het eerste gezicht lijkt het verlagen van het percentage van aankopen voor de eerste $ 1 miljoen misschien niet zo veel invloed op de dagelijkse gebruiker. Dat is eigenlijk niet het geval. Volgens Clark is een van de grootste drijfveren achter de prevalentie van in-app-aankopen – en zelfs de hoge basiskosten van sommige applicaties zelf – dat ontwikkelaars geld moeten verdienen om app-ontwikkeling te blijven ondersteunen. Hoewel dit percentage hetzelfde is sinds de lancering van de Play Store, zal de verlaging tot 15% ontwikkelaars hopelijk meer ruimte geven om zichzelf te onderhouden.

Persoon die een Samsung-telefoon gebruikt met een stylus

De hoge kosten die de Play Store van ontwikkelaars vraagt, zijn de laatste tijd ook een punt van strijd binnen de ontwikkelingsgemeenschap. Het probleem kreeg meer bekendheid toen het populaire gratis te spelen spel van Epic Games, Fortnite, is verwijderd uit de Play Store (evenals de App Store). Epic probeerde het factureringsbeleid van Google te omzeilen door klanten ertoe te bewegen rechtstreeks via zijn website te betalen, in plaats van in-app-aankoopsystemen te gebruiken. De verwijdering zorgde voor veel aandacht en publieke controle van het beleid van Google en Apple, wat volgens Clark hoogstwaarschijnlijk de reden is dat we deze tariefverlagingen beginnen te zien. “Je moet de stap van Google om de commissies voor beginnende ontwikkelaars te verlagen niet verwarren als een daad van welwillendheid,” zei Clark. “Het is niet. In plaats daarvan is het een poging om de huidige stortvloed aan klachten en protesten van ontwikkelaars in antwoord op de concurrentieverpletterende tactieken van Google te verminderen.”