Skip to content

Waarom u om Silicon Macs zou moeten geven

22 de juli de 2021
ScreenShot2020 11 05at10.02.01AM d9a99790f9a243da9241e06b420a8e7b

Belangrijkste leerpunten

  • Apple Silicon is veel sneller dan Intel’s chips.
  • De eerste Apple Silicon Macs zullen MacBooks zijn, geen iMacs.
  • De nieuwe Macs kunnen touchscreens, Apple Pencil-ondersteuning, 5G-verbindingen en Face ID bevatten.

Apple zal vrijwel zeker Silicon Macs introduceren tijdens het “One More Thing”-evenement van aanstaande dinsdag. Dit zullen de eerste Macs zijn die ooit draaien op chips die door Apple zijn ontworpen, en ze zullen uiteindelijk Intel-chips in de hele Mac-reeks vervangen. Het spannende is dat we geen idee hebben wat dit betekent. Misschien kondigt Apple een MacBook Air aan, ongewijzigd maar voor de CPU erin. Of misschien krijgen we een radicaal nieuwe, ultradunne, iPad Pro-geïnspireerde MacBook met een aanraakscherm, die dagenlang werkt op één keer opladen en geen ventilator nodig heeft om hem koel te houden. “Zonder ventilator zou een grote overwinning zijn voor mijn vrouw, die een audioboekverteller is”, vertelde Mac- en iOS-softwareontwikkelaar Mark Bessey aan Lifewire via Twitter.

Wat is ‘Apple Silicium’?

De afgelopen anderhalf jaar hebben Macs op Intel-chips gedraaid, dezelfde chips die in pc’s worden gebruikt. Ondertussen heeft het zijn eigen op maat ontworpen A-Series-chips voor de iPhone en iPad ontworpen en gebouwd. In de afgelopen jaren zijn de mobiele chips van Apple net zo snel geworden als die van Intel, terwijl ze veel minder stroom verbruiken. Apple Silicon is wat Apple nu deze op maat ontworpen chips noemt. De individuele codenamen voor de Mac-versies van deze chips zijn nog onbekend, maar ze zullen verband houden met de A14-chips die de iPhone 12 en de nieuwe iPad Air van dit jaar aandrijven.

Het gebruik van Apple Silicon betekent dat Macs niet alleen krachtiger zijn dan een gelijkwaardige op Intel gebaseerde machine, maar dat ze ook veel handige Apple-technologieën kunnen gebruiken, zoals de Neural Engine die het gebruikt voor het verwerken van foto’s en het doen van kunstmatige intelligentie. Een MacBook die op Apple Silicon draait, zou ook onmiddellijk moeten ontwaken, zoals een iPad, en in staat moeten zijn om te controleren op updates voor bijvoorbeeld e-mail terwijl hij slaapt, zoals een iPhone. Het zou ook moeten betekenen dat u uw laptop eindelijk op uw schoot kunt gebruiken zonder uw dijen te verbranden. “Beter warmtebeheer, verlaag de prestaties niet bij aansluiting op [an] extern beeldscherm… 16″ is echt waardeloos”, vertelde iOS-ingenieur Johnnie Tseng aan Lifewire via Twitter, in antwoord op een vraag over wat hij in een nieuwe MacBook wil zien. Apple Silicon betekent ook dat de Mac iPhone- en iPad-apps kan draaien, waardoor de Mac miljoenen bestaande softwaretitels uit de App Store kan openen.

MacBooks Geen iMacs

Volgens een gerucht gerapporteerd door Bloomberg’s Mark Gurman, zal de eerste line-up van op Apple Silicon gebaseerde Macs laptops zijn, geen desktops. “Apple en buitenlandse leveranciers voeren de productie op van drie Mac-laptops met Apple-processors: nieuwe 13-inch en 16-inch MacBook Pro’s en een nieuwe 13-inch MacBook Air”, schrijft Gurman. Dit heeft enige zin. Intel’s verouderde x86-chiparchitectuur, waarop de meeste huidige pc’s en alle huidige Macs zijn gebaseerd, is gemaakt in een tijdperk waarin computers altijd op stroom waren aangesloten en grote, ventilatorgekoelde behuizingen hadden. Apple’s A-serie chips zijn gemaakt voor de iPhone, een ventilatorloze, strakke doos die op een kleine batterij moet werken. Om te zeggen dat de chips van Apple geschikt zijn voor laptops is een understatement. Apple zal zeker willen pronken met de batterij-slurpende, energiezuinige mogelijkheden van deze nieuwe MacBooks.

Een Apple MacBook met de Xcode-software.

Aan de andere kant zal Apple ook willen pronken met de pure kracht van zijn silicium. De A13-chip van vorig jaar, die in de iPhone 11 werd gevonden, was al sneller dan elke eerder gemaakte Mac. Denk daar even over na. De telefoon-CPU van Apple was in sommige omstandigheden zelfs sneller dan de iMac Pro. De voorspelling van Gurman voor alleen laptops is teleurstellend voor iedereen die hoopt een nieuwe iMac te kopen, die nog steeds blundert met een ontwerp dat sinds 2007 vrijwel onveranderd is gebleven. Stel je voor wat Apple Silicon dit jaar zou kunnen bereiken in een grote iMac-behuizing, met veel kracht en koeling? Maar houd je adem niet in. “Ik denk dat er pas medio volgend jaar desktops zullen zijn”, vertelde Max Seelemann, ontwikkelaar van Mac- en iOS-app Ulysses, aan Lifewire via Twitter.

Aanraken?

Er zijn tal van andere mogelijkheden, waarvan geen enkele is bevestigd of verdreven door geruchten of lekken. Een daarvan is aanraking. Zullen deze Macs touchscreens hebben? Het zou bijvoorbeeld de perfecte manier zijn om met die iPhone-apps te communiceren, hoewel niet iedereen het daarmee eens is. “Aanraking kan in alle opzichten het beste aan iPads worden overgelaten”, vertelde tech-commentator Agneev Mukherjee aan Lifewire via Twitter. Andere mogelijkheden zijn FaceID, een 5G mobiele verbinding, een veel betere camera aan de voorzijde en ondersteuning voor Apple Pencil. In theorie zou Apple elk van die in nieuwe MacBooks kunnen stoppen. In praktijk? We zullen moeten afwachten.