Skip to content

Waarom verwijderen telefoonfabrikanten opladers?

1 de juli de 2021
samsung mocking apple no charger iphone 12 fb9eab30f45449bd98820032833cc03b

Belangrijkste leerpunten

  • De Galaxy S21-telefoons van Samsung worden geleverd zonder oplader in de doos.
  • De meeste van uw oude opladers zijn USB-A, niet USB-C.
  • Galliumnitraat (GaN) laders zijn klein en efficiënter dan uw oude siliconen laders.

Toen Apple de iPhone 12 lanceerde, haalde het de oplader en de EarPods uit de doos. Samsung bespotte Apple in een advertentiecampagne waarin een oplader werd afgebeeld met het bijschrift ‘Inbegrepen bij uw Galaxy’. Nu, tot verbazing van niemand, is Samsung ook gestopt met het leveren van een oplader. Het lijkt vreemd dat je voor $ 800 een smartphone kunt kopen die niet kan worden opgeladen, maar Apple legde uit dat het milieu ten goede zou komen als je de oplader uit de doos haalt, en nu volgen andere makers. Maar helpt het echt de planeet, of is het gewoon een andere manier om wat extra winst uit te persen? En welke alternatieven zijn er, nu je geen oplader in de doos krijgt? “Ik ben dol op GaN USB-C-opladers, waarmee zelfs de meest hongerige apparaten – en meer dan één tegelijk – extreem snel kunnen worden opgeladen in een ruimte die veel kleiner is dan de fijnste opladers van Apple”, vertelde technologieschrijver John Brownlee aan Lifewire via een direct bericht.

Groen, zoals in geld

De zaak om geen opladers toe te voegen is sterk. Ten eerste hoeft Apple geen tientallen miljoenen opladers te maken die nooit zullen worden gebruikt. Het hoeft ze ook niet te verzenden, dus iPhone-dozen kunnen slanker zijn en er kunnen er meer in een vliegtuig worden vervoerd. En voor wie van nieuwe snufjes houdt, biedt dit de mogelijkheid om kleinere, efficiëntere opladers aan te schaffen. Dit argument werd enigszins afgezwakt toen Apple ook de MagSafe-oplader voor de iPhone aankondigde, vooral omdat de MagSafe-oplader zelf zonder oplader wordt geleverd. Je moet je eigen krachtsteen leveren en als je de verkeerde gebruikt, werkt deze mogelijk niet goed.

Toch is het uitsluiten van verspillende accessoires een goede zet, en ondanks de spot van Samsung zal het nu ook de Galaxy S21-lijn verzenden zonder een oplader in de doos. Ze zullen, net als de iPhone, een USB-oplaadkabel bevatten. Samsung is de laatste van de drie grote telefoonfabrikanten die opladers heeft weggegooid nadat Xiaomi hetzelfde deed in december 2020.

Welke oplader te gebruiken?

De meesten van ons kunnen de opladers van onze vorige telefoons of andere gadgets blijven gebruiken, maar er is één grote storing in dit groene plan: USB-C. De iPhone en de Galaxy worden geleverd met een kabel, maar het is een USB-C-kabel. Die van Samsung is USB-C naar USB-C en die van Apple is USB-C naar Lightning. Als je nog een oude USB-A naar Lightning-kabel hebt liggen, dan kun je die gewoon blijven gebruiken. Of u kunt verspillend, inefficiënt “draadloos” Qi-opladen gebruiken. De meeste opladers die we al hebben zijn USB-A, de bekende rechthoekige vorm van USB die al jaren bestaat. USB-C biedt echter verschillende voordelen.

Welke USB-C-oplader?

Het is niet moeilijk om aanbevelingen te vinden voor de beste USB-C-opladers om te kopen, maar als je iets meer wilt weten over waarom USB-C zo geweldig is, blijf dan in de buurt. Ten eerste is de USB-C-stekker bidirectioneel, wat betekent dat je hem altijd de eerste keer correct aansluit. Vergelijk dit met de oude USB-A-stekkers, die twee of drie keer proberen. USB-C kan ook veel meer stroom vervoeren. Vergeleken met de 5 watt die de kleine iPhone-oplader heeft geleverd, kunnen USB-C MacBook-opladers tot 80-90 watt leveren. Als u uw iPhone daarop aansluit, wordt deze opgeladen. Er is niet de volledige brandslang sap voor nodig, maar hij zal wel hebben wat hij nodig heeft.

Als u op zoek bent naar een nieuwe oplader, moet u iets weten over galliumnitraat, ook bekend als GaN. Op GaN gebaseerde opladers zijn kleiner en efficiënter dan de op silicium gebaseerde opladers die we gewend zijn. Omdat ze elektriciteit beter kunnen geleiden, minder componenten in de laders nodig hebben en verschillende andere technische voordelen hebben, worden GaN-laders steeds populairder. In gebruik hoef je alleen maar te weten dat ze kleiner zijn en niet zo heet worden, wat redenen genoeg zijn om voor deze te kiezen in plaats van silicium. Het is een beetje vervelend om te moeten betalen voor zoiets eenvoudigs als een oplader, maar in de praktijk kun je de spullen die je hebt nog jaren blijven gebruiken. En als u toch een nieuwe oplader moet kopen, kunt u blij zijn te weten dat u de planeet helpt.