Skip to content

Waarom vooraf geïnstalleerde software op een nieuwe pc een probleem kan zijn?

11 de augustus de 2021
GettyImages 626645104 9acdfefeeb734f07909d8723f657739b

De kans is groot dat toen u een computersysteem kocht, er extra softwareprogramma’s bovenop het besturingssysteem waren geïnstalleerd. Ze omvatten gewoonlijk hulpprogramma’s, multimedia, internet, beveiligings- en productiviteitssoftware. Is de software die bij de aankoop van een nieuwe computer wordt geleverd, zo goed als de computerfabrikanten beweren?

Waar is de cd/dvd?

Ten eerste was het de industrie die image-cd’s uitdeelde in plaats van fysieke cd’s voor alle software. Nu voegt de industrie helemaal geen fysieke media toe aan nieuwe systemen. Dit komt deels doordat steeds meer systemen niet meer worden geleverd zonder een cd- of dvd-station. Als gevolg hiervan gebruiken bedrijven een aparte partitie op de harde schijf die de image bevat, samen met een installatieprogramma om het resterende deel van de harde schijf terug te bouwen naar de oorspronkelijke installatie. Gebruikers hebben de mogelijkheid om hun eigen herstel-cd/dvd te maken, maar moeten de lege media zelf aanleveren en dit alleen als hun systeem daadwerkelijk de schijven heeft om ze te maken.

Grote afbeeldingen en beperkte flexibiliteit

Dit heeft een enorm effect op de consumenten; het systeem herstellen vanaf een image betekent dat de harde schijf opnieuw moet worden geformatteerd. Van alle gegevens of andere toepassingen op het systeem moet een back-up worden gemaakt en vervolgens opnieuw worden geïnstalleerd nadat de afbeelding is hersteld. Het voorkomt de herinstallatie van een enkele applicatie die bij het systeem is geleverd als er problemen zijn. Dit is een enorm ongemak in vergelijking met het verkrijgen van de daadwerkelijke fysieke installatie-cd’s. Consumenten kunnen hier weinig aan doen, aangezien fabrikanten niet zeggen hoe gebruikers hun systemen kunnen herstellen. Ten slotte, als de harde schijf beschadigd raakt, kan dit volledig voorkomen dat het systeem wordt hersteld.

Meer is beter?

Er is een explosie van toepassingen geweest die vooraf op computersystemen zijn geïnstalleerd. Meestal is dit het resultaat van marketingovereenkomsten tussen softwarebedrijven en de fabrikanten als middel om een ​​groter publiek van gebruikers te krijgen of om geld te krijgen vanwege het gebruik van de software. Een voorbeeld is de game-applicatie WildTangent die door de fabrikant doorgaans als een Games-systeem op de markt wordt gebracht. Dit alles heeft echter zijn problemen. Kijk bijvoorbeeld naar het bureaublad en de taakbalk nadat een nieuwe computer voor de eerste keer is opgestart. De typische Windows-installatie heeft tussen de vier en zes pictogrammen die zich op het bureaublad bevinden. Vergelijk dit met een nieuw computersysteem dat wel twintig iconen op het bureaublad kan hebben. Deze rommel kan de gebruiker echt afleiden van een goede ervaring. Evenzo heeft het systeemvak aan de linkerkant van de taakbalk naast de klok ongeveer drie tot zes pictogrammen in een standaardinstallatie. Nieuwe computers kunnen maar liefst 10 of meer pictogrammen in deze lade hebben.

Het probleem met “Bloat”

Budgetsystemen kunnen ook grote vertragingen ervaren met het nieuwe Windows 10 Start Menu. Een van de nieuwe functies is Live Tiles. Dit zijn dynamische pictogrammen die geanimeerd zijn en informatie kunnen ophalen. Deze Live Tiles nemen extra resources in beslag in termen van geheugen, processortijd en zelfs netwerkverkeer. De meeste budgetsystemen hebben beperkte middelen en een groot aantal hiervan kan de prestaties echt beïnvloeden. Dit soort software wordt gewoonlijk bloatware genoemd. Het meest frustrerende hiervan is dat 80% van de applicaties die vooraf op nieuwe computers zijn geïnstalleerd, gratis door de gebruikers kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. We raden nieuwe gebruikers over het algemeen aan om hun systeem te doorlopen en alle vooraf geïnstalleerde applicaties die ze niet gebruiken te verwijderen. Dit kan veel systeemgeheugen en ruimte op de harde schijf besparen en zelfs de prestaties verbeteren.

Trialware

Trialware is een van de nieuwste trends op het gebied van vooraf geïnstalleerde software op nieuwe computers. Meestal is het een volledige versie van een softwaretoepassing die op het computersysteem is geïnstalleerd. Wanneer de gebruiker de applicatie voor het eerst start, krijgt hij een tijdelijke licentiesleutel om de software tussen de dertig en negentig dagen te gebruiken. Aan het einde van de proefperiode schakelt het softwareprogramma zichzelf uit totdat de gebruiker een volledige licentiesleutel van het softwarebedrijf koopt. Meestal is dit de volledige applicatie, maar soms zijn het slechts delen van het programma die voor onbepaalde tijd kunnen worden gebruikt met geavanceerde functies die alleen bij aankoop kunnen worden ontgrendeld. In veel opzichten is trialware zowel goed als slecht, omdat het de gebruiker in staat stelt om te zien of ze de applicatie willen of nodig hebben voordat ze deze willen kopen. Dit kan de gebruiker een goed inzicht geven of de applicatie functioneel is of niet. Als ze het niet leuk vinden, verwijderen ze het gewoon uit het computersysteem. Het grote probleem hiermee is hoe de fabrikanten deze software labelen. Vaak wordt de proefsoftware vermeld zonder de kennisgeving aan de koper dat deze een beperkte licentie heeft of worden de gebruiksvoorwaarden in kleine tekst als voetnoot afgedrukt, waardoor de gebruiker denkt dat hij de volledige software krijgt wanneer hij de pc koopt .

Wat kan een koper doen?

Er is weinig dat kan worden gedaan voordat u een systeem aanschaft. Bijna geen enkel bedrijf biedt de installatiemedia van de applicatie aan, dus u kunt er het beste van uitgaan dat deze er niet bij zit. Kijk ook naar de volledige specificaties van de softwaretoepassingen om te bepalen of het programma een volledige versie of trialware is. Dit is de limiet van wat kan worden gedaan vóór de aankoop. Een andere optie zou kunnen zijn om met een systeemintegrator te gaan in plaats van een computerfabrikant, aangezien zij de toepassings-cd’s leveren. Het nadeel hiervan is de beperkte hoeveelheid software en doorgaans hogere prijzen. Nadat een computersysteem is aangeschaft, kunt u het beste uw huis schoonmaken. Zoek alle toepassingen die op de computer zijn meegeleverd en test ze. Als het geen toepassingen zijn waarvan u denkt dat u ze zult gebruiken, verwijder ze dan van het systeem. Als er programma’s zijn die u niet vaak zult gebruiken, probeer dan autoloaders of systeemingezeten programma’s uit te schakelen die systeemgeheugen kunnen gebruiken. Dit zal over het algemeen helpen om de rommel op het computersysteem op te ruimen en kan de systeemprestaties helpen verbeteren.