Skip to content

Waarom worden sommige iTunes-nummers ‘gekocht’ en andere ‘beschermd’?

20 de juni de 2021
office 583839 iTunesMatchMusic Devices 57ce04585f9b5829f445bb77 5c6f305146e0fb0001718997

De nummers in uw iTunes-bibliotheek kunnen in wezen hetzelfde lijken, omdat het allemaal audiobestanden zijn. Maar als je goed kijkt, zul je ontdekken dat, hoewel veel van de nummers hetzelfde soort audiobestand zijn, andere op belangrijke manieren verschillen. De manieren waarop nummers verschillen, kunnen bepalen waar je ze vandaan haalt en wat je ermee kunt doen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op versie 12 van iTunes, oorspronkelijk uitgebracht in 2014.

Het bestandstype van een nummer vinden in iTunes en macOS Music

Het proces om het bestandstype van een nummer te identificeren is bijna identiek in zowel iTunes als de Muziek-app in macOS Catalina (10.15). Dit is wat u moet doen.

 1. Open iTunes of Muziek en ga naar je muziekbibliotheek.

  • Klik in iTunes op Liedjes onder de Bibliotheek gedeelte aan de linkerkant als je op de Bibliotheek tabblad.
  • Selecteer in Muziek Liedjes onder de Bibliotheek kop in het linkerdeelvenster.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de titel van het nummer in uw bibliotheek om het optiemenu te openen.

 3. Selecteer Informatie verkrijgen. In iTunes heet het commando Nummerinfo Song.

  Ontvang info voor een zang in macOS Music

 4. Klik op de het dossier tabblad.

  Tabblad Bestand in het infovenster van Muziek

 5. Het bestandstype verschijnt naast next Soort.

  Tabblad Bestand in Muziek

De meest voorkomende bestandstypen in iTunes en Muziek

Het bestandstype van het nummer heeft te maken met waar het vandaan komt. Nummers die u van een cd ript, verschijnen in iTunes op basis van uw importinstellingen (meestal als AAC- of MP3-bestanden). Nummers die zijn gekocht bij de iTunes Store, Amazon of Apple Music zijn misschien iets heel anders. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten bestanden in een iTunes-bibliotheek en wat elk betekent:

 • AAC-audiobestand: een standaard AAC-bestand (Advanced Audio Coding) is afkomstig van het converteren van een MP3 of het rippen van een nummer van een cd met behulp van de ingebouwde AAC-encoder van iTunes. AAC is de opvolger van MP3.
 • Overeenkomend AAC-audiobestand: een standaard AAC-audiobestand, behalve dat uw computer of iOS-apparaat het met iTunes Match van uw iCloud-account heeft gedownload.
 • Apple Music AAC-audiobestand: een standaard AAC-bestand, behalve dat Apple Music. toegevoegd aan uw bibliotheek. Dit bestandstype heeft een aantal Digital Rights Management (DRM)-beperkingen, zoals een actief Apple Music-abonnement. Als je je abonnement opzegt, raak je de toegang tot het nummer kwijt. U kunt ook geen Apple Music-nummers op een cd branden.
 • MPEG-audiobestand: een standaard MP3-bestand, het klassieke digitale audioformaat. Je hebt het misschien van internet gedownload, of iTunes heeft het nummer van een cd geript met de ingebouwde mp3-encoder van iTunes.
 • Beveiligd AAC-audiobestand: Dit was het standaardbestandstype voor nummers die gebruikers van de iTunes Store kochten vóór de introductie van het DRM-vrije iTunes Plus-formaat in april 2009. Beveiligd betekent in dit geval dat DRM het beperkt tot apparaten die geautoriseerd zijn met de Apple ID die werd gebruikt om koop het liedje. Deze beperking voorkomt dat het nummer wordt gekopieerd of gedeeld.
 • Gekocht AAC-audiobestand: Een gekocht AAC-bestand is wat een beschermd AAC-bestand wordt wanneer het wordt geüpgraded naar het iTunes Plus-formaat. Deze bestanden hebben niet langer de op DRM gebaseerde kopieerbeperkingen. Alle nummers in de iTunes Store die na april 2009 zijn verkocht, hebben de DRM-vrije Aangekochte AAC-audiobestandsindeling.

Kun je gekochte muziek delen?

Niet alleen is het delen van muziek illegaal (en kost geld uit de zakken van de muzikanten die de muziek hebben gemaakt), maar er zijn een aantal dingen in Protected AAC-bestanden die het voor platenmaatschappijen mogelijk maken om erachter te komen wie illegaal een nummer heeft gedeeld. Beveiligde AAC/iTunes Plus-nummers bevatten informatie die bij naam de gebruiker identificeert die het nummer heeft gekocht en gedeeld. Als je je muziek deelt en platenmaatschappijen je willen opsporen en je aanklagen voor inbreuk op het auteursrecht, wordt het gemakkelijker. Een uitzondering op deze regel is muziek die je deelt met familieleden die zijn ingesteld als onderdeel van Family Sharing . Dat soort muziek delen levert geen juridische problemen op.