Skip to content

Wat betekent het einde van de iMac Pro voor gebruikers?

23 de juni de 2021
imacpro 5k retina display 20171214 b3577630c8e3438d85c038f61aa6539b

Belangrijkste leerpunten

  • Apple heeft de iMac Pro stopgezet.
  • Alle Macs, inclusief de iMac, zullen tegen het einde van 2022 Apple Silicon-chips gebruiken.
  • De volgende iMac, Pro of niet, zal er waarschijnlijk heel anders uitzien.
Vorige week markeerde Apple de iMac Pro als beschikbaar “zolang de voorraad strekt”. Als de huidige voorraad op is, is dat het. De eerste en enige iMac Pro, Apple’s beste iMac ooit, pas sinds 2017 verkrijgbaar, is klaar. De iMac Pro eindigde als een tijdelijke Mac, een noodoplossing om professionele gebruikers te overbruggen totdat de huidige Mac Pro vorig jaar arriveerde. Maar het was verre van gehaast. De Mac Pro zag er misschien uit als een gewone iMac met een coole spacegrijze verfbeurt, maar in de behuizing was het ongelooflijk. Dus wat nu? “Ik denk dat we veel meer verwerkingskracht kunnen verwachten, wat zeer nuttig zal zijn voor mensen die werken met grafische of modelleringsprogramma’s die veel geheugen in beslag nemen om gelijktijdig te draaien,” vertelde Rex Freiberger, managing partner van Gadget Review, aan Lifewire. via e-mail.

Hete staaf

Er is een deel van de auto-modding-gemeenschap die gewone auto’s neemt en de motor, ophanging en remmen opwaardeert om ze in kleine wegraketten te veranderen. Dat is de iMac Pro. Het zag eruit als een gewone iMac aan de buitenkant, met zijn meer dan een decennium oude behuizing, maar van binnen was het een heel andere computer. Apple scheurde de ruimtevretende harde schijf eruit en stopte er een waanzinnig koelsysteem in dat krachtig genoeg was om Intel’s hete Xeon-chips in die slanke behuizing te laten werken. De koeling was zo goed dat de iMac Pro het grootste deel van de tijd bijna geruisloos werkte. “Naar mijn mening is het beste door Apple geproduceerde alternatief voor de iMac Pro de nog steeds beschikbare Mac Mini.” De iMac Pro had nog andere voordelen. Omdat het alleen SSD’s gebruikte, was het compatibel met Apple’s T2-beveiligingschip, waardoor het een veiligere machine was. De vangst was dat het $ 5.000 kostte, en net als de mislukte “prullenbak” Mac Pro ervoor, kwijnt de iMac Pro al een tijdje weg zonder updates. Ondertussen is de gewone iMac verbeterd, een inhaalslag gemaakt, en heeft Apple de Mac Pro uitgebracht, die krachtiger, modulairder en duurder is. Dat brengt ons bij de beste alternatieven voor de gepensioneerde iMac Pro.

Stop: koop niets

Tenzij je echt een nieuwe Mac op professioneel niveau nodig hebt, moet je wachten. Volgens Apple zal de hele Mac-reeks eind dit jaar of begin volgend jaar op Apple Silicon-chips draaien. Als de ongelooflijke prestaties van Apple’s low-end M1-chip iets te bieden hebben, zullen de high-end Macs schreeuwen. Nu een Intel Mac kopen, tenzij je Intel nodig hebt, of liever geen relatief ongeteste chiparchitectuur in een professionele omgeving draait, is te gek. Of je zou voor iets radicalers kunnen kiezen: “Naar mijn mening is het beste door Apple geproduceerde alternatief voor de iMac Pro de nog steeds beschikbare Mac Mini”, zegt Freiberger. “Als je voor het eerst naar de specificaties kijkt, lijkt het een downgrade. Direct uit de doos is dat zeker zo, maar het heeft de mogelijkheid om aanzienlijk te worden geüpgraded.” Als je toch bij Intel wilt blijven, zijn je opties de nieuwe Mac Pro, die niet wordt geleverd met een ingebouwd scherm, maar die veel beter te upgraden is dan welke iMac dan ook.

Bruin houten tafel met een Mac-computer erop en een staand muzikaal toetsenbord ervoor.

Of u kunt een op bestelling gemaakte iMac krijgen en alle aangepaste opties opvoeren. Je krijgt niet het ongelooflijke koelsysteem van de iMac Pro, maar de nieuwste iMacs zijn ook niet traag. Maar echt, het is waarschijnlijk beter om te wachten.

De toekomst van de iMac

Zal Apple ooit nog een iMac Pro maken? Het is zeker mogelijk dat een nieuwe Apple Silicon iMac in spacegrijs wordt aangeboden en het Pro-label draagt. Maar zou dat echt prof zijn? De iMac Pro was altijd een vreemd lid van de familie, en ik vermoed dat er zeker een zeer krachtige iMac aan de top van de Apple Silicon iMac-reeks zal staan, maar die zal geen ‘pro’ worden genoemd. Als het de MacBook Air en Mac mini nabootst, zal de nieuwe Apple Silicon iMac ook een stuk krachtiger zijn dan de huidige line-up. Het kan ook een FaceTime-camera krijgen, een cool nieuw herontwerp van de behuizing dat lijkt op de Pro Display XDR, en misschien zelfs een touchscreen. Kortom, computerontwerp gaat verder. De iMac Pro was misschien een afleiding van de belangrijkste Mac-routekaart, maar het was een glorieuze.