Skip to content

Wat computerformattering betekent

3 de juli de 2021
close up hard drive martin konopka getty images 57c4800a5f9b5855e5bf59c1

Een schijf formatteren (harde schijf, diskette, flashstation, enz.) betekent het voorbereiden van de gekozen partitie op de schijf voor gebruik door een besturingssysteem door alle gegevens te verwijderen en een bestandssysteem in te stellen. Het meest populaire bestandssysteem om Windows te ondersteunen is NTFS, maar soms wordt ook FAT32 gebruikt. In Windows wordt het formatteren van een partitie meestal gedaan vanuit het hulpprogramma Schijfbeheer. U kunt een schijf ook formatteren met behulp van de opdracht format in een opdrachtregelinterface zoals de opdrachtprompt, of met een gratis softwaretool voor schijfpartities.

Een partitie omvat meestal een volledige fysieke harde schijf. Daarom zeggen we vaak “een schijf formatteren” terwijl je in werkelijkheid een partitie op de schijf aan het formatteren bent – het kan zo zijn dat de partitie de hele grootte van de schijf kan hebben.

Bronnen over opmaak

Formatteren kan meestal niet per ongeluk worden gedaan, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat u per ongeluk al uw bestanden verwijdert. U moet echter voorzichtig zijn bij het formatteren van iets en ervoor zorgen dat u weet wat u doet. Hier zijn enkele veelvoorkomende dingen die u kunt doen met betrekking tot opmaak:

  • Een harde schijf formatteren in Windows
  • Een harde schijf formatteren vanaf de opdrachtprompt
  • Formatteer de C-schijf
  • Partitioneer een harde schijf in Windows
  • Een harde schijf volledig wissen
  • Een harde schijf wissen

Op sommige apparaten, zoals camera’s, kunt u de opslag via het apparaat zelf formatteren. Het is vergelijkbaar met hoe je een harde schijf kunt formatteren met een computer – hetzelfde is mogelijk met sommige digitale camera’s en misschien zelfs gameconsoles of andere apparaten waarvan de harde schijf mogelijk moet worden geformatteerd.

Meer informatie over opmaak

Het formatteren van de C:-schijf, of welke letter dan ook om de partitie te identificeren waarop Windows is geïnstalleerd, moet worden gedaan vanaf: buiten van Windows omdat u vergrendelde bestanden (de bestanden die u momenteel gebruikt) niet kunt wissen. Als u dit van buiten het besturingssysteem doet, betekent dit dat de bestanden niet actief worden uitgevoerd en daarom kunnen worden verwijderd. Het formatteren van een harde schijf maakt deel uit van de “schone installatie”-methode voor het installeren van Windows. Als u een apparaat wilt formatteren om het bestandssysteem te wijzigen van bijvoorbeeld FAT32 naar NTFS, kunt u dit doen terwijl u uw gegevens opslaat door eerst de bestanden van de schijf te kopiëren, zodat deze leeg is. U kunt mogelijk bestanden van een partitie herstellen, zelfs nadat deze is geformatteerd. Sommige hulpprogramma’s voor bestandsherstel zouden moeten kunnen helpen, en veel zijn gratis; het is zeker het proberen waard als je per ongeluk een partitie hebt geformatteerd die waardevolle gegevens bevatte. Er zijn twee soorten opmaak: hoog niveau en laag niveau. Formatteren op hoog niveau houdt in dat het bestandssysteem naar de schijf wordt geschreven, zodat de gegevens kunnen worden georganiseerd en begrepen door software die ervan leest en ernaar schrijft. Formatteren op laag niveau is wanneer de tracks en sectoren op de schijf worden omlijnd. Dit wordt door de fabrikant gedaan voordat de schijf zelfs maar is verkocht.

Andere definities van formaat

Het woord formaat wordt ook gebruikt om de manier te beschrijven waarop andere dingen zijn gerangschikt of gestructureerd, niet alleen een bestandssysteem. Opmaak wordt bijvoorbeeld geassocieerd met de zichtbare eigenschappen van objecten zoals tekst en afbeeldingen. Tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word kunnen tekst opmaken zodat deze gecentreerd op de pagina wordt weergegeven, als een ander lettertype wordt weergegeven, enzovoort. Formaat is ook een term die wordt gebruikt om de manier te beschrijven waarop bestanden worden gecodeerd en georganiseerd, en wordt meestal aangeduid met de bestandsextensie. MP3 en JPG zijn veelvoorkomende bestandsextensies die worden gebruikt door mediabestandsindelingen.