Skip to content

Wat de iPhone zou kunnen leren van de OnePlus 9

26 de juni de 2021
OnePlus 9 Pro 1d5cd2bd5fa745619f8a9eb9ad223673

Belangrijkste leerpunten

  • De OnePlus 9 en 9 Pro zijn de best gemaakte OnePlus-telefoons tot nu toe.
  • OnePlus werkt samen met Hasselblad voor zijn camera, maar er is niet veel in deze eerste samenwerking.
  • Het belangrijkste verschil tussen de iPhone en de OnePlus is de software.

De nieuwe 9 Pro-smartphone van OnePlus is goed genoeg om een ​​geloofwaardig alternatief te zijn voor de Samsung Galaxy of de iPhone. Het probleem is dat het niet goedkoper is. De OnePlus is in grote lijnen vergelijkbaar met de iPhone en de Galaxy, met een OLED-scherm, Qi-opladen, de nieuwste processor en vergelijkbare opslagopties. Als je de specificaties vergelijkt, dan lijken de OnePlus en de Galaxy op papier erg op elkaar. Maar er is één opvallend kenmerk: een samenwerking met de iconische Zweedse cameramaker Hasselblad. “De verbinding van OnePlus met Hasselblad is een enorme boost voor de OnePlus 9 Pro als een geloofwaardige mededinger tegen elke telefoon, inclusief de iPhone 13”, vertelde evenementfotograaf Orlando Sydney via e-mail aan Lifewire. “Hasselblad staat synoniem voor kwaliteit en prestaties voor het maken van foto’s. De iPhone 13, hoe goed hij ook is, zal inboeten aan specificaties en beeldkwaliteit als Hasselblad controle had over de specificaties.”

OnePlus

De OnePlus-schtick is altijd geweest dat het een goedkoper alternatief is voor de high-end telefoons van Android en Samsung, terwijl het qua functies nog steeds veel van hetzelfde biedt. De twee 9’s zijn nog steeds zeer capabel, maar de prijs is gestegen tot hetzelfde bereik als de toptoestellen van Apple en Samsung. Volgens reviews zijn de nieuwe vlaggenschipmodellen van OnePlus ook een stuk beter gemaakt dan eerdere modellen. De 9 is dus niet alleen meer een budgetoptie. Het is nu in directe concurrentie.

Close-up van de OnePlus 9 en de OnePlus 9 Pro.

Er zijn twee nieuwe handsets: de 9 en de 9 Pro. Beide draaien op Android, en het grote voordeel ten opzichte van Samsung-telefoons is dat dit een eenvoudigere, meer standaardversie van Android is, in plaats van de sterk aangepaste versie van Samsung. Qua software is OnePlus niet te vergelijken met de iPhone. Je kunt niet van de ene naar de andere switchen en bijvoorbeeld je gekochte apps meenemen. Bovendien verschillen iOS en Android aanzienlijk in de manier waarop ze werken en hoe ze zich voelen. Deze lock-in is een groot voordeel voor Apple omdat het overstappen ontmoedigt. Dus, is de hardware van de OnePlus 9 goed genoeg om iPhone-gebruikers te verleiden?

De camera

Het grote nieuws in de OnePlus 9 Pro is de “Hasselblad”-camera. Dit is de eerste vrucht van een samenwerking tussen OnePlus en de iconische Zweedse cameramaker. Een primaire camera van 48 megapixels kan 12-bits RAW-beelden vastleggen en 4K-video opnemen met 120 frames per seconde met zijn door Sony gemaakte sensor. Een speciale 2 megapixel zwart-witcamera voegt zijn gegevens toe aan de primaire camera voor betere zwart-witfoto’s. Dan is er nog een 50 megapixel ultragroothoekcamera en een 3,3x telelens. Maar wat heeft Hasselblad hiermee te maken? Hardwarematig, niet veel. De bijdrage van Hasselblad zit in de software en de sensorkalibratie. Het resultaat zijn natuurlijker ogende kleuren, vergeleken met de oververzadiging in tv-showroomstijl van de meeste andere Android-telefoons.

En toch, ondanks al deze indrukwekkende specificaties en samenwerkingen, maakt de camera geen indruk. Of beter gezegd, het is gewoon goed. Dieter Bohn van The Verge zegt dat het afbeeldingen kan overbewerken en dat de optische zoom “zwak” is. De camera van de iPhone is misschien niet de meest indrukwekkende in termen van megapixels en andere specificaties, maar hij produceert enkele van de beste telefoonbeelden die er zijn.

Het scherm

Het beste van de OnePlus 9 en 9 Plus is misschien wel het scherm. Het is OLED. Het reikt van rand tot rand met een schattige ronding waardoor het echt lijkt op een overloopzwembad. In plaats van een inkeping in iPhone-stijl, heeft het een cirkelvormige uitsparing. Deze geperforeerde camera bevindt zich rechtsboven, waar hij minder opdringerig is dan het centrale gat van de Galaxy. Het scherm is een echte topper op de iPhone 12. Het werkt met een verversingssnelheid van 120 Hz – het dubbele van de iPhone – en kan zichzelf vertragen tot slechts 1 Hz voor een ultralaag stroomverbruik wanneer er niets op het scherm beweegt. Dit is de technologie die door de Apple Watch wordt gebruikt om het altijd-aan-display mogelijk te maken.

Een close-up van het OnePlus 9-scherm.

Het heeft ook een hogere resolutie dan de iPhone. “Ook al hebben beide telefoons een scherm van 6,7 inch”, Harriet Chan, marketingdirecteur bij CocoFinder, vertelde Lifewire via e-mail. “De OnePlus 9 pro heeft de beste resolutie van 3.216×1.440 pixels.” De iPhone 12 en 12 Pro hebben beide een resolutie van 2.532 bij 1.170. Dat is nogal een verschil, maar zal in de meeste gevallen moeilijk op te merken zijn.

Wat zou de iPhone 13 van de OnePlus 9 kunnen hebben?

De smartphonewereld is zo volwassen dat eventuele wijzigingen eerder kleine verbeteringen zijn dan belangrijke nieuwe functies. Dat gezegd hebbende, zou de iPhone 13 een variabele verversingssnelheid voor zijn display kunnen gebruiken, wat soepeler scrollen en een always-on-optie mogelijk zou maken. De volgende iPhone zou ook kunnen profiteren van zowel FaceID als een vingerafdruklezer. Dat is niet alleen handig voor maskerdragers. Soms is het ook handiger of veiliger om TouchID te gebruiken. Maar de functie die ik heel graag op de iPhone 13 zou willen zien, is een kleine. OnePlus-telefoons hebben een nette drieweg-beltoonschakelaar. Hiermee kunt u snel niet alleen beltoon of dempen selecteren, maar ook trilalarmen in- en uitschakelen. Dit zou echter een volledig herontwerp van de huidige, zeer intuïtieve iPhone-mute-schakelaar vereisen, dus ik betwijfel of we het zullen zien.