Skip to content

Wat een gadget echt milieuvriendelijk maakt?

9 de juli de 2021
IMG 0832 d94757c52efd405eadbf624087e29782

Belangrijkste leerpunten

  • De Nintendo Switch is de meest energiezuinige gameconsole.
  • Een smartphone kan een hele kast vol verouderde apparaten vervangen.
  • Minder gadgets kopen is de groenste manier van winkelen.
De Nintendo Switch is de meest “milieuvriendelijke” console en verbruikt een fractie van de energie van andere consoles. Maar kan een gadget echt als groen worden beschouwd? Volgens onderzoek van NerdWallet gebruikt de Switch de helft van de energie van de Xbox-lijn en minder dan tweederde van de energie van de Playstation-systemen – die beide de afgelopen generaties behoorlijk consistent zijn geweest in hun respectieve energieverbruik. Maar energie is slechts een deel van de vergelijking. Er zijn ook de materialen die worden gebruikt om deze machines te maken en de middelen die worden verbruikt door verzending. En het probleem is natuurlijk niet alleen gameconsoles, dit geldt voor alle gadgets. “Het nauwkeurig identificeren van een milieuvriendelijk gadget vereist een rigoureuze beoordeling van elk aspect van de productie, het leven en de dood van het product”, vertelde Mallory Strom, mede-maker van Sustain-A-Block, via e-mail aan Lifewire. “We moeten ons afvragen welke hulpbronnen de aarde heeft gewonnen om haar te creëren, de energie en het water die nodig zijn om het product te ontwerpen en te produceren, en de praktijken van het bedrijf met betrekking tot hernieuwbare energie, mijnbouw en gerecyclede materialen.”

Groene gadgets

Energieverbruik is een begin, maar misschien is een meer bruikbare maatstaf een CO2-voetafdruk. “Het nauwkeurig identificeren van een milieuvriendelijk gadget vereist een rigoureuze beoordeling van elk aspect van de productie, het leven en de dood van het product.” “‘Eco-vriendelijk’ is zo’n squishy term die ik zonder verdere definitie nutteloos vind,” vertelde Alex Beale, oprichter van de milieuvriendelijke woonsite FootprintHero, via e-mail aan Lifewire. “Een ‘milieuvriendelijke’ gadget [is] een gadget met een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met de alternatieven, of een gadget dat u helpt uw ​​ecologische voetafdruk te verkleinen.” Maar gadgets, of eigenlijk alle apparaten die tegenwoordig worden gemaakt, kunnen niet echt als groen worden beschouwd. Er zijn gewoon te veel manieren om te vervuilen de planeet, of haar hulpbronnen verminderen.

Interieur kijken naar een printplaat

“Hoe voeden fabrikanten hun fabrieken?” Julia LF Goldstein, auteur van Materiële waarde:, gevraagd in een e-mail aan Lifewire. “Hoeveel gerecycled materiaal gebruiken ze in hun producten en verpakkingen? Hoe gaan ze om met het vermijden van conflictmineralen?” En de problemen zijn niet voorbij nadat het product is verkocht. “Hebben ze terugnameprogramma’s die hoge recyclingpercentages voor e-waste aanmoedigen?” zegt Goldstein. “Hoe zit het met de herstelbaarheid van het product?”

Smartphones: de minst slechtste optie?

Smartphones zijn niet beter dan welke andere gadget dan ook wat betreft hun impact op het milieu, maar ze hebben één ding goed; als je een smartphone hebt, koop je waarschijnlijk geen camera, een mp3-speler, een draagbare spelcomputer, een gps-satellietnavigatiesysteem, een gps-tracker of een stappenteller. “Er moet een argument worden aangevoerd dat smartphones goed zijn voor het milieu vanwege hun condenserende karakter”, vertelde James Black, oprichter van outdooractiviteitensite Wilderness Redefined, via e-mail aan Lifewire. “Je hebt geen telefoon, camera en mp3-speler meer nodig. Smartphones hebben gecombineerde technologieën om verspilling bij de productie van gadgets te verminderen.” “Een ‘milieuvriendelijke’ gadget [is] een gadget met een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met de alternatieven, of een gadget dat je helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen.” Dit klinkt misschien als een achterwaartse rechtvaardiging, maar één blik op de markten voor deze gadgets vertelt je alles wat je moet weten. Cameraverkoop daalt elk jaar, en hoewel de verkoop van computers, tablets en telefoons vorig jaar sterk was, kromp de cameramarkt met 40%. Maar telefoons zelf hebben natuurlijk hun eigen problemen. De grootste is misschien onze dwang om ze na een lange tijd weg te gooien. “De manier waarop we smartphones doorbranden is absoluut verspilling”, zegt Black. “De meeste smartphonegebruikers willen na een paar jaar upgraden – als hun telefoon zo lang meegaat.”

Foto van een oude mobiele telefoon van Sony Ericsson op een laptop

Ethisch kopen gaat maar zo ver, en moet de consument echt verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van grote fabrikanten? Overheidsregulering is het juiste antwoord, maar dat betekent niet dat we niet kunnen helpen. In plaats van je telefoon elk jaar of twee te dumpen, bewaar je hem voor vier. En als je ermee klaar bent, kun je het misschien doorgeven aan een vriend of een jonger familielid. Dat is een stuk beter dan recyclen, want het voorkomt dat er nog een telefoon wordt gekocht. En als je toch een gameconsole wilt? Nou, de Switch is een geweldige optie!