Skip to content

Wat is Chromecast en wat kan het streamen?

18 de november de 2022
chromecast Colors 56a67f243df78cf7728eafec

Beginnen met streamen zodat je het snoer met kabelmaatschappijen kunt doorknippen en je eigen lot kunt bepalen? Chromecast is een goede keuze om aan de slag te gaan.

Wat is Chromecast?

Chromecast is een hardwareapparaat dat is ontwikkeld en geproduceerd door Google waarmee u draadloos media naar uw tv kunt streamen. In plaats van een bekabelde verbinding te gebruiken, kunt u het Chromecast-apparaat gebruiken om digitale muziek, video en afbeeldingen via wifi te streamen. Als u bijvoorbeeld een film op uw telefoon heeft maar deze op uw tv wilt bekijken, kunt u Chromecast gebruiken in plaats van een kabel om deze op uw tv aan te sluiten – en dat zonder kabels.

Chromecast-ontwerp en functies

De Chromecast-dongle (tweede generatie) werd gelanceerd in september 2015 en kwam in verschillende kleuren. Het ronde ontwerp heeft een ingebouwde platte HDMI-kabel die kan worden aangesloten op een HDMI-poort van uw HD-tv (high-definition). De achterkant van de dongle is ook magnetisch, zodat u het uiteinde van de HDMI-kabel kunt bevestigen wanneer u deze niet gebruikt om de kabel netjes te houden.

Het Chromecast-apparaat heeft ook een micro-USB-poort aan de andere kant van het apparaat om het apparaat van stroom te voorzien. U kunt een vrije USB-poort op uw tv gebruiken of de meegeleverde voeding. De eerste generatie van de Chromecast leek een beetje op een USB-stick. Google heeft het in 2013 uitgebracht en ondersteunt het nog steeds, maar het bedrijf maakt deze versie niet meer.

Wat u nodig heeft om Chromecast op uw tv te laten werken

Als je media naar je tv wilt streamen met het Chromecast-apparaat, moet er al een wifi-netwerk in je huis zijn ingesteld. Met uw draadloze router kunt u:

 • Stream vanaf een mobiel apparaat. U kunt uw telefoon of tablet gebruiken om inhoud te streamen. Voordat u dit doet, moet u de Chromecast-app of een Google Cast-compatibele app op uw apparaat installeren.
 • Gebruik het als lokale opslag. Als je een muziek- of videobibliotheek hebt, kun je deze ook streamen. U kunt mappen delen op uw computer, een externe harde schijf, NAS (network-attached storage), enz. U moet ervoor zorgen dat deze beschikbaar is als een gedeelde bron op uw thuisnetwerk.
 • Streamen vanaf internet. Als u uw laptop of desktopcomputer gebruikt om muziek en video te streamen, moet u de Chrome-webbrowser van Google of een op Chromium gebaseerde browser zoals Edge gebruiken. Het cruciale voordeel van op deze manier streamen is het casten van tabbladen – in eenvoudige bewoordingen, het spiegelen van wat u op uw apparaat ziet op het grote scherm.

Online services die u kunt gebruiken om muziek en video te streamen

Voor digitale muziek kunt u services van uw Chrome-browser of mobiele apparaat gebruiken, zoals:

 • Youtube-muziek
 • Pandora-radio
 • Spotify

Je kunt muziekvideo’s en andere inhoud streamen met deze services (en meer):

 • YouTube
 • Vevo
 • Netflixen
 • Hulu
 • Amazon Prime-video

Je kunt ook live televisie-uitzendingen ontvangen via je internetverbinding met Chromecast. Enkele van de services die compatibel zijn met Chromecast zijn:

 • AT&T TV Nu
 • YouTube-tv

Deze lijsten evolueren voortdurend naarmate app-aanbieders het aanbod en de compatibiliteit uitbreiden. Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van een Chromecast met een bepaalde service, gaat u naar de website voor bijgewerkte informatie.

Chromecast Games en Google Stadia

U kunt mobiele games vanaf uw Android- of iOS-apparaat naar uw Chromecast casten en op uw tv spelen. Chromecast Ultra en Google TV ondersteunen ook Google’s cloudgamingplatform Google Stadia, dat reguliere titels zoals Assassin’s Creed Valhalla en Resident Evil-dorp. Je hebt een compatibele gamecontroller en een snelle internetverbinding nodig om Google Stadia te gebruiken.

FAQ

 • Wat is het verschil tussen Chromecast en Roku?

  Hoewel beide apparaten worden gebruikt om televisie- en filmcontent te streamen en veel van dezelfde functies hebben, gebruiken ze totaal verschillende besturingssystemen en gebruikersinterfaces. Chromecast is eigendom van Google en draait op Android, en Roku gebruikt Roku OS. Chromecast kan Google Assistant gebruiken, terwijl Roku wordt geleverd met een goede afstandsbediening met veel functies.

 • Zijn er maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik van een Chromecast?

  Er zijn geen maandelijkse kosten verbonden aan het gebruik van een Chromecast. Maar u moet nog steeds maandelijkse kosten betalen om apps zoals Netflix, Hulu en Disney+ te gebruiken. Als u niet wilt betalen voor de inhoud van deze apps, zijn er enkele gratis alternatieven zoals YouTube, Peacock, Tubi en Crackle.

 • Hoe reset je een Chromecast naar de fabrieksinstellingen?

  Open de Google Home-app en selecteer je apparaat > Instellingen > tik Meer (drie verticale stippen) op Android of tik Verwijder apparaat op iPhone > Fabrieksinstellingen > Fabrieksinstellingen. U kunt een Chromecast ook terugzetten naar de fabrieksinstellingen met behulp van het apparaat zelf. Houd er rekening mee dat het terugzetten naar de fabrieksinstellingen al uw gegevens wist en niet ongedaan kan worden gemaakt.

 • Hoe verbind je een Chromecast met wifi?

  Als u een geheel nieuwe Chromecast heeft, sluit u deze aan en gaat u naar de Chromecast-installatiesite om deze aan de slag te krijgen. Als u handmatig verbinding wilt maken met een Wi-Fi-netwerk, gaat u naar de Google Home-app en selecteert u uw apparaat > Instellingen > Wifi > Vergeten > Vergeet netwerken maak vervolgens verbinding met het nieuwe Wi-Fi-netwerk.