Skip to content

Wat is digitale muziek en hoe werkt het?

25 de juni de 2021
women listening to mp3 player on city street 503848895 5b1edd28ff1b780037b2f973

Digitale muziek (ook wel digitale muziek genoemd) audio) is een methode om geluid weer te geven als numerieke waarden. Digitale muziek is vaak synoniem met MP3-muziek, aangezien dat een algemeen bestandsformaat is waarin digitale muziek bestaat. We gebruiken de term digitale muziek meestal alleen als we het contrasteren met analoge media waar het geluid in fysieke vorm is opgeslagen, zoals bij magnetische banden of vinyl verslagen. Bij cassettebandjes wordt deze informatie magnetisch opgeslagen.

Fysieke digitale media

Een van de meest bekende fysieke bronnen van digitale muziek is de compact disc. Het basisprincipe van hoe dit werkt, is dat een laser het oppervlak van een cd leest die bevat: kuilen en landt. De informatie op de CD verandert het gereflecteerde vermogen van de laserstraal die wordt gemeten en gedecodeerd als binaire gegevens (1 of 0).

Digitale audiobestanden

Digitale audiobestanden zijn niet-fysieke bronnen van digitale audio die verschillende coderingsformaten gebruiken om audio-informatie op te slaan. Ze worden gemaakt door analoge gegevens om te zetten in digitale gegevens. Een voorbeeld van een digitaal audiobestand is een mp3 die u van internet kunt downloaden en kunt beluisteren op uw computer of mobiele apparaat. Wanneer we het hebben over digitale muziek of andere digitale audiobestanden zoals audioboeken, verwijzen we normaal gesproken naar dit type digitale audio-opslag. Enkele andere voorbeelden van digitale audiobestandsindelingen zijn AAC, WMA, OGG, WAV, enz. Deze bestandsindelingen zijn direct beschikbaar voor weergave in tal van programma’s zoals de VLC-mediaspeler, maar worden ook ondersteund door een aantal gratis bestandsconversieprogramma’s die er een kunnen converteren. digitale muziekbestandsindeling naar een andere. Het afspelen van digitale muziekbestanden wordt ook ondersteund door verschillende hardwareproducten naast computers, zoals tv’s, smartphones, enz. Bluetooth-apparaten gebruiken ook digitale muziekcodecs om het streamen en afspelen van verschillende geluidsbestandsformaten mogelijk te maken. Amazon is een van de meest populaire plaatsen om digitale muziek te downloaden, en streamingdiensten zoals YouTube en Pandora staan ​​bekend om het aanbieden van gratis digitale muziekstreamingdiensten.