Skip to content

Wat is een batterijback-up?

6 de augustus de 2021
apc back ups 750 56a6f9835f9b58b7d0e5c9f9

Een back-upbatterij of UPS (Uninterruptible Power Supply) wordt voornamelijk gebruikt als back-upstroombron voor belangrijke hardwarecomponenten van desktopcomputers. In de meeste gevallen omvatten die hardwareonderdelen de hoofdcomputerbehuizing en de monitor, maar andere apparaten kunnen ook worden aangesloten op een UPS voor back-upstroom, afhankelijk van de grootte van de UPS.

Wat doet een batterijback-up?

De meeste batterijback-upapparaten fungeren niet alleen als back-up wanneer de stroom uitvalt, ze fungeren ook als “conditioners” voor de stroomvoorziening door ervoor te zorgen dat de elektriciteit die naar uw computer en accessoires stroomt, vrij is van vallen of stoten. Als een computer geen constante stroom van elektriciteit ontvangt, kan er schade optreden en dit gebeurt vaak ook.

Hoewel een UPS-systeem geen verplicht onderdeel is van een compleet computersysteem, wordt het altijd aanbevolen om er een als onderdeel van uw computersysteem op te nemen. De noodzaak van een betrouwbare elektriciteitsvoorziening wordt vaak over het hoofd gezien en pas volledig gerealiseerd als er schade is opgetreden. Als je eenmaal de juiste hebt gekozen, kun je een batterijback-up kopen van populaire fabrikanten zoals APC, Belkin, CyberPower en Tripp Lite, naast vele anderen. Batterijback-up heeft vele namen. Uninterruptible power supply, uninterruptible power source, online UPS, standby UPS en UPS zijn de verschillende manieren om naar een batterijback-up te verwijzen.

Batterijback-ups: waar ze heen gaan

De batterijback-up bevindt zich tussen de netvoeding (stroom uit het stopcontact) en de onderdelen van de computer. Met andere woorden, de computer en accessoires worden aangesloten op de batterijback-up en de batterijback-up wordt in de muur gestoken. UPS-apparaten zijn er in vele soorten en maten, maar zijn meestal rechthoekig en vrijstaand, bedoeld om op de grond in de buurt van de computer te worden geplaatst. Alle batterijback-ups zijn erg zwaar vanwege de batterijen die zich binnenin bevinden. Een of meer batterijen in de UPS leveren stroom aan de apparaten die erop zijn aangesloten wanneer er geen stroom meer beschikbaar is via het stopcontact. De batterijen zijn oplaadbaar en vaak vervangbaar, wat een langdurige oplossing biedt om uw computersysteem draaiende te houden.

Batterijback-ups: hoe ze eruit zien

De voorkant van de batterijback-up heeft meestal een aan / uit-schakelaar om het apparaat aan en uit te zetten en heeft soms ook een of meer extra knoppen die verschillende functies uitvoeren. Batterij-backup-units van hogere kwaliteit hebben ook vaak LCD-schermen die informatie weergeven over hoe opgeladen de batterijen zijn, hoeveel stroom er op dit moment wordt gebruikt, hoeveel minuten stroom er nog over is als de stroom uitvalt, enz. De achterkant van de UPS zal beschikken over een of meer stopcontacten die batterijback-up bieden. Bovendien zullen veel batterijback-upapparaten ook overspanningsbeveiliging op extra stopcontacten hebben en soms zelfs bescherming voor netwerkverbindingen, evenals telefoon- en kabellijnen. Back-upapparaten voor batterijen worden vervaardigd met een verschillende mate van back-upcapaciteit. Om te bepalen hoe krachtig een UPS u nodig heeft, gebruikt u eerst de OuterVision Power Supply Calculator om de wattagevereisten van uw computer te berekenen. Neem dit nummer en voeg het toe aan de wattagevereisten voor andere apparaten die u op de batterijback-up zou aansluiten. Neem dit totale aantal en neem contact op met de UPS-fabrikant om uw geschatte batterijduur te vinden wanneer de stroom uitvalt.

Online UPS versus standby-UPS

Er zijn twee verschillende soorten UPS’en: Een standby-UPS is een soort back-upbatterij die lijkt op een ononderbroken on-line stroomvoorziening, maar niet zo snel in actie komt. De manier waarop een standby-UPS werkt, is door de stroom die in de back-upvoeding van de batterij komt te bewaken en niet over te schakelen naar de batterij totdat er een probleem wordt gedetecteerd (wat tot 10-12 milliseconden kan duren). Aan de andere kant levert een online UPS altijd stroom aan de computer, wat betekent dat, of er nu een probleem wordt gedetecteerd of niet, de batterij altijd de stroombron van de computer is. U kunt een online UPS zien alsof het een batterij in een laptop is. Terwijl een laptop is aangesloten op een stopcontact, krijgt deze constant stroom via de batterij die constant stroom krijgt via de muur. Als de stroom uit het stopcontact wordt gehaald (zoals tijdens een stroomstoring of wanneer u de stroomkabel loskoppelt), kan de laptop ingeschakeld blijven dankzij de ingebouwde batterij.

Verschil in de echte wereld tussen UPS-typen

Het meest voor de hand liggende verschil tussen de twee soorten batterijback-upsystemen is dat, aangezien de batterij voldoende stroom heeft, een computer niet wordt uitgeschakeld door een stroomstoring als deze is aangesloten op een online UPS, maar het macht stroom verliezen (zelfs al is het maar voor een paar seconden) als het is aangesloten op een standby-UPS die niet snel genoeg op de storing heeft gereageerd… hoewel nieuwere systemen een stroomprobleem al binnen 2 ms kunnen detecteren. Gezien het zojuist beschreven voordeel, is een online UPS normaal gesproken duurder dan een standby-UPS of lijninteractieve UPS. Line-interactieve UPS’en lijken erg op standby-UPS’s, maar zijn beter ontworpen voor gebieden met frequente spanningsdalingen; ze kosten iets meer dan een standby-eenheid, maar niet zoveel als een online UPS.

Meer informatie over batterijback-ups

Sommige batterijback-upsystemen die u vindt, lijken misschien zinloos omdat ze slechts een paar minuten stroom leveren. Houd er echter rekening mee dat u met zelfs vijf minuten extra stroom veilig alle geopende bestanden kunt opslaan en de computer kunt uitschakelen om hardware- of softwareschade te voorkomen. Iets anders om te onthouden is hoe frustrerend het is voor uw computer om onmiddellijk uit te schakelen wanneer de stroom zelfs maar een paar seconden wordt uitgeschakeld. Als de computer is aangesloten op een online UPS, kan een dergelijke gebeurtenis zelfs onopgemerkt blijven, omdat de batterij vóór, tijdens en na de stroomonderbreking de stroom heeft geleverd.

Energiebeheer in het besturingssysteem

Als uw laptop ooit in de sluimerstand is gegaan of is uitgeschakeld nadat u hem een ​​tijdje niet meer hebt gebruikt, maar enkel en alleen als het niet is aangesloten, bent u bekend met het feit dat apparaten op batterijen zich anders kunnen gedragen dan desktops. Dit komt door ingebouwde energie-opties in het besturingssysteem. U kunt iets soortgelijks instellen op een desktopcomputer die een UPS gebruikt (als de UPS verbinding kan maken via USB), zodat de computer in de slaapstand gaat of veilig wordt uitgeschakeld als er zoveel minuten zijn verstreken zonder stroom na de storing . Dit zorgt ervoor dat de UPS niet zonder stroom komt te zitten en uiteindelijk het systeem abrupt uitschakelt.