Skip to content

Wat is een dienst?

13 de juli de 2021
services windows 10 5a4667a4482c520036aa26ac

Een service is een klein programma dat meestal start wanneer het Windows-besturingssysteem wordt geladen. U zult normaal gesproken geen interactie hebben met services zoals u met gewone programma’s doet, omdat ze op de achtergrond draaien (u ziet ze niet) en geen normale gebruikersinterface bieden.

Hoe worden diensten gebruikt?

Services kunnen door Windows worden gebruikt om veel dingen te regelen, zoals afdrukken, bestanden delen, communiceren met Bluetooth-apparaten, controleren op software-updates, het hosten van een website, enz. Een service kan zelfs worden geïnstalleerd door een niet-Windows-programma van een derde partij, zoals een hulpprogramma voor bestandsback-up, schijfversleutelingsprogramma, online back-uphulpprogramma en meer.

Hoe beheer ik Windows-services?

Aangezien services geen opties en vensters openen en weergeven zoals u waarschijnlijk gewend bent met een programma, moet u een ingebouwde Windows-tool gebruiken om ze te manipuleren.

Diensten is een tool met een gebruikersinterface die communiceert met wat Service Control Manager wordt genoemd, zodat u met services kunt werken. Een ander hulpmiddel, het opdrachtregelprogramma Service Control (sc.exe), is ook beschikbaar, maar het is ingewikkelder om te gebruiken en is daarom voor de meeste mensen niet nodig.

Hoe u kunt zien welke services op uw computer worden uitgevoerd

De gemakkelijkste manier om Services te openen is via de Diensten snelkoppeling in Systeembeheer, die toegankelijk is via het Configuratiescherm.

Een andere optie is om te rennen services.msc vanaf een opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren (Win sleutel+R). Als u Windows 10, Windows 8, Windows 7 of Windows Vista gebruikt, kunt u ook services zien in Taakbeheer. Services die nu actief zijn, zullen zeggen: Rennen in de kolom Status. Zie de schermafbeelding hierboven voor een voorbeeld. Hoewel er nog veel meer zijn, zijn hier enkele voorbeelden van services die u mogelijk op uw computer ziet draaien: Apple Mobile Device Service, Bluetooth Support Service, DHCP Client, DNS Client, HomeGroup Listener, Netwerkverbindingen, Plug en Play, Print Spooler, Beveiligingscentrum, Taakplanner, Windows Firewall, en WLAN AutoConfig.

Het is volkomen normaal als niet alle services actief zijn (niets, of Gestopt, wordt weergegeven in de kolom Status). Als u de lijst doorzoekt om een ​​oplossing te vinden voor een probleem met uw computer, begin niet met het starten van alle services die niet actief zijn. Hoewel het waarschijnlijk geen kwaad kan, is die aanpak waarschijnlijk niet de oplossing voor uw probleem. Dubbelklikken (of tikken) op een service zal de eigenschappen ervan openen, waar u het doel van de service kunt zien en, voor sommigen, wat er zal gebeuren als u deze stopt. Bijvoorbeeld, het openen van de eigenschappen voor Apple-service voor mobiele apparaten legt uit dat de service wordt gebruikt om te communiceren met Apple-apparaten die u op uw computer aansluit. U kunt de eigenschappen van een service niet bekijken als u ze opent via Taakbeheer. U moet zich in het hulpprogramma Services bevinden.

Windows-services in- en uitschakelen

Sommige services moeten mogelijk opnieuw worden gestart voor het oplossen van problemen als het programma waartoe ze behoren of de taak die ze uitvoeren niet werkt zoals zou moeten. Andere services moeten mogelijk volledig worden gestopt als u de software opnieuw probeert te installeren, maar een gekoppelde service stopt niet vanzelf, of als u vermoedt dat de service kwaadwillig wordt gebruikt. U moet uiterst voorzichtig zijn bij het bewerken van Windows-services. De meeste die u in de lijst ziet staan, zijn erg belangrijk voor dagelijkse taken, en sommige zijn zelfs afhankelijk van andere diensten goed te laten werken. Met Services geopend, kunt u met de rechtermuisknop op een van de services klikken (of ingedrukt houden) voor meer opties, waarmee u deze kunt starten, stoppen, pauzeren, hervatten of opnieuw starten. Deze opties spreken voor zich. Zoals we hierboven al zeiden, moeten sommige services mogelijk worden gestopt als ze een software-installatie of de-installatie verstoren. Stel bijvoorbeeld dat u een antivirusprogramma verwijdert, maar om de een of andere reden wordt de service niet afgesloten met het programma, waardoor u het programma niet volledig kunt verwijderen omdat een deel ervan nog actief is. Dit is een geval waarin u Services wilt openen, de juiste service wilt zoeken en kiezen Hou op zodat u verder kunt gaan met het normale verwijderingsproces. Een voorbeeld waarbij u een Windows-service mogelijk opnieuw moet opstarten, is als u iets probeert af te drukken, maar alles blijft vastlopen in de afdrukwachtrij. De gebruikelijke oplossing voor dit probleem is om naar Services te gaan en te kiezen: Herstarten voor de Afdrukspooler onderhoud. U wilt het niet volledig afsluiten omdat het moet worden uitgevoerd om te kunnen afdrukken. Als u de service opnieuw start, wordt deze tijdelijk afgesloten en vervolgens weer opgestart, wat net zoiets is als een eenvoudige vernieuwing om de zaken weer normaal te laten werken.

Windows-services verwijderen/verwijderen

Het verwijderen van een service is mogelijk de enige optie die u heeft als een kwaadaardig programma een service heeft geïnstalleerd die u niet lijkt te kunnen uitschakelen. De optie is niet te vinden in de services.msc programma, maar het is nog steeds mogelijk om een ​​service in Windows volledig te verwijderen. Dit zal niet alleen de service afsluiten, maar zal deze ook van de computer verwijderen, om nooit meer gezien te worden (tenzij het natuurlijk opnieuw wordt geïnstalleerd). Het verwijderen van een Windows-service kan zowel in het Windows-register als met het hulpprogramma Service Control (sc.exe), vergelijkbaar met svchost.exe, via een verhoogde opdrachtprompt. U kunt meer lezen over deze twee methoden op Stack Overflow. Als u Windows 7 of een ouder Windows-besturingssysteem gebruikt, kan de gratis Comodo Programs Manager-software worden gebruikt om Windows-services te verwijderen, en het is veel gemakkelijker te gebruiken dan beide bovenstaande methoden (maar werkt niet in Windows 10 of Windows 8) .

Meer informatie over Windows-services

Services verschillen van reguliere programma’s doordat een normaal stuk software niet meer werkt als de gebruiker uitlogt van de computer. Er wordt echter een service uitgevoerd met het Windows-besturingssysteem, een beetje in zijn eigen omgeving, wat betekent dat de gebruiker volledig kan worden uitgelogd van zijn account, maar toch bepaalde services op de achtergrond kan laten draaien. Hoewel het een nadeel kan zijn om altijd services actief te hebben, is het eigenlijk heel voordelig, bijvoorbeeld als je software voor externe toegang gebruikt. Met een always-on-service die door een van die programma’s wordt geïnstalleerd, kunt u op afstand toegang krijgen tot uw computer, zelfs als u niet lokaal bent aangemeld. Er zijn andere opties in het eigenschappenvenster van elke service, bovenop wat hierboven is beschreven, waarmee u kunt aanpassen hoe de service moet opstarten (automatisch, handmatig, vertraagd of uitgeschakeld) en wat er automatisch moet gebeuren als de service plotseling uitvalt en stopt met werken. Een service kan ook worden geconfigureerd om te worden uitgevoerd onder de machtigingen van een bepaalde gebruiker. Dit is handig in een scenario waarin een specifieke toepassing moet worden gebruikt, maar de aangemelde gebruiker niet over de juiste rechten beschikt om deze uit te voeren. U zult dit waarschijnlijk alleen zien in een scenario waarin een netwerkbeheerder de computers bestuurt. Sommige services kunnen niet op de reguliere manier worden uitgeschakeld, omdat ze mogelijk zijn geïnstalleerd met een stuurprogramma dat voorkomt dat u het uitschakelt. Als u denkt dat dit het geval is, kunt u proberen het stuurprogramma te vinden en uit te schakelen in Apparaatbeheer of opstarten in Veilige modus en proberen de service daar uit te schakelen (omdat de meeste stuurprogramma’s niet worden geladen in Veilige modus).