Skip to content

Wat is een opvouwbare telefoon?

8 de juli de 2021
Samsung SDC18 SDC 2018 Day 1 MG 8541 5be71be246e0fb0051a63717

Een opvouwbare telefoon is een smartphone met een speciaal display dat in tweeën kan worden gevouwen, net als een vel papier. In 2011 begon Samsung voor het eerst te praten over deze buigbare schermen die konden worden opgevouwen of opgerold, maar pas in 2018 werd de eerste opvouwbare telefoon onthuld. Flexibele schermen zijn niet nieuw. Samen houden we ze al jaren in de gaten, dromend van de dag dat we apparaten zouden kunnen hebben die profiteren van die flexibiliteit. Maar het heeft jaren geduurd om zelfs maar een klein beetje van de mogelijkheden van die technologie te zien.

Opvouwbare telefoons zijn niet nieuw

Wanneer u de term “opvouwbare telefoon” wat waarschijnlijk in je opkomt is de flip-telefoon van weleer. Die clamshell-apparaten met aan de ene kant een toetsenbord en aan de andere kant een klein scherm. Dat waren de originele opvouwbare telefoons. Maar we leven in de 21e eeuw, dus het zou logisch zijn dat technologie onze huidige mogelijkheden zou inhalen.

ZTE Axon M.

Tot op zekere hoogte is dat zo. Neem bijvoorbeeld de ZTE Axon M. Het is een opvouwbare telefoon, maar hij heeft twee schermen die tegenover elkaar staan, gescheiden door een rand in het midden. Het heeft geen enkel flexibel scherm dat naadloos vouwt, maar het gerucht gaat dat dit soort schermen (en bij uitbreiding echt opvouwbare telefoons) aan de horizon zijn.

De opvouwbare telefoon van Microsoft: de Surface Duo

In oktober 2019 presenteerde Microsoft tijdens het Surface-evenement de Surface Duo, een opvouwbare Android-telefoon die eind 2020 wordt gelanceerd.

Microsoft Surface Duo-smartphone.

In tegenstelling tot de Galaxy Fold is de Duo een toestel met twee schermen dat opent en sluit als een boek. Het ondersteunt ook een stylus.

Samsung’s opvouwbare telefoon: de Galaxy Fold

Een opmerkelijke aankondiging van een opvouwbare telefoon kwam op 7 november 2018, toen Samsung zijn eerste opvouwbare telefoon aankondigde, de Galaxy Fold.

Ontwerpschetsen van de Samsung Foldable telefoon getoond op het scherm tijdens de Samsung Developers Conference 2018

De aankondiging kwam tijdens de Samsung Developers Conference, in de vorm van een korte, schimmige video waarin een doosachtig apparaat wordt getoond dat niet alleen een naadloos, 7,3-inch opvouwbaar display aan de binnenkant had – een zogenaamde Oneindige weergave – maar ook een volledig functioneel 4,5-inch display aan de voorkant waarmee gebruikers in gesloten toestand met het apparaat kunnen communiceren. De dikte van de telefoon was teleurstellend voor gebruikers die later ontdekten dat Samsung de telefoon had vermomd om de echte vormfactor te verbergen.

De opvouwbare telefoon van Royole

Een veelgehoord misverstand is dat Samsung de eerste aankondiging van zo’n telefoon hield. In werkelijkheid kondigde Royole, een relatief jong Chinees bedrijf, de release aan van hun eigen opvouwbare telefoon, de Royole FlexPai, in oktober 2018. Royole noemde het een apparaat van de tweede generatie en begon ze in december 2018 te verzenden.

De Royole FlexPai opvouwbare smartphone.

De FlexPai kan opgevouwen worden gebruikt als smartphone of kan worden uitgevouwen tot een 7,8-inch tablet met het Water OS. Helaas beweerden vroege beoordelingen van het apparaat dat het fors van formaat was en niet helemaal betrouwbaar tijdens gebruik.

Uitdagingen voor buigbare telefoons

Het concept van een opvouwbare telefoon is een futuristische droom van een klein, slank apparaat dat kan worden opgevouwen zodat het netjes in je zak past. Opgevouwen kan hij als smartphone worden gebruikt; geopend, gedraagt ​​het zich meer als een tablet. De realiteit van een dergelijk apparaat biedt echter veelzijdige uitdagingen die fabrikanten moeten overwinnen:

  • Het scherm: Het vinden van het juiste materiaal om een ​​display te bouwen dat zowel opvouwbaar als stevig is, bleek moeilijker dan de meeste fabrikanten zich realiseerden, vandaar dat Samsung sinds 2011 een opvouwbare telefoon ontwikkelt. Gebruikers zijn gewend aan de sterke, mooie, glazen touchscreens die op de meeste smartphones te vinden zijn. Die schermen zijn bestand tegen de druk van vingertopinvoer en zijn zelfs in duurzaamheid gegradueerd om krassen door constant gebruik en stylusinvoer te weerstaan. Een opvouwbare telefoon heeft die mogelijkheden niet. Vanwege de aard van de telefoon moet een buigbaar scherm flexibel zijn, wat betekent dat ontwerpen gemaakt zijn van polymeerkunststoffen, die onderhevig zijn aan krassen en slijtage.
  • De batterij: Een groter scherm, of zelfs twee schermen, betekent een drastisch hogere stroombehoefte, wat een uitdaging kan zijn voor de huidige smartphonebatterijen. Er zijn de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt op het gebied van batterijvermogen en levensduur, maar het is waarschijnlijk dat er meer verbeteringen nodig zijn om te voldoen aan de stroomvereisten van een functionele combinatie van tablet en smartphone.
  • Het besturingssysteem: Huidige besturingssystemen zijn ontworpen voor een smartphone of een tablet, maar niet voor beide. Een opvouwbare telefoon zou een volledig opnieuw ontworpen besturingssysteem nodig hebben (en de bijbehorende apps) dat zich kan aanpassen aan een steeds veranderende schermgrootte. Het Android-besturingssysteem van Google lijkt het beste antwoord op dat probleem te zijn, aangezien Android al lang naadloos moet werken op verschillende apparaten van alle soorten en maten en functionaliteiten. Daarom kondigde Google op de Samsung Developers Conference aan dat het nauw samenwerkt met Samsung om een ​​besturingssysteem te ontwikkelen dat geschikt is voor de nieuwe vormfactor. Het bedrijf is zelfs zo ver gegaan om publiekelijk te verklaren dat een aankomende Android-versie – Android 10 (voorheen bekend als Q) – ingebouwde ondersteuning zal hebben voor opvouwbare telefoons.
  • Het productieproces: Een nieuwe vormfactor betekent een geheel nieuw productieproces. De huidige productie van smartphones is goed ingeburgerd, maar het ontwerpen van opvouwbare telefoons betekent meer dan alleen een verandering in het display. Het betekent ook dat de hoesjes voor die schermen, de lijmen die in het productieproces worden gebruikt en veel van de componenten in de telefoon moeten worden vervangen. Bedrijven die zich in deze ruimte begeven, moeten bereid zijn zwaar te investeren in productiekosten om deze nieuwe telefoonstijl te bouwen. Natuurlijk zal een groot deel van die kosten worden doorberekend aan de consument in de prijs van de apparaten. De Royole FlexPai is te koop voor ongeveer $ 1300 US, waardoor het de duurste telefoon op de markt is, maar met gebruikers die al bereid zijn om ongeveer $ 1000 te betalen voor een smartphone, is het misschien niet zo’n opgave voor fabrikanten om hogere prijzen te vragen.

Opvouwbare telefoongeruchten

De markt voor opvouwbare telefoons is erg jong en daarom circuleren er veel geruchten op internet. Hier is een greep uit die geruchten: we houden dit up-to-date, dus kom regelmatig terug om te zien wat er nieuw is in deze markt.

  • Huawei opvouwbare telefoon: In september 2018 legde Huawei een verklaring af dat ze werken aan een opvouwbare telefoon die binnen een jaar moet verschijnen. Er gaan geruchten op het internet dat Huawei haast heeft om te proberen het apparaat uit te brengen voor rivaal Samsung.
  • Apple opvouwbare telefoon: Trouw aan de aard van het bedrijf, heeft Apple niet eens een opvouwbare telefoon erkend, en er is niets van het bedrijf geweest over plannen om een ​​dergelijk apparaat vóór 2020 uit te brengen. Apple heeft echter de neiging om te wachten om te zien wat iedereen doet voordat het iets uitbrengt dat blaast de deuren van de markt, dus wie weet wat de toekomst in petto heeft op het buigbare telefoonfront van dit bedrijf.
  • Intel opvouwbare telefoon: Intel heeft, net als ZTE, gewerkt aan een apparaat met twee schermen en geruchten geven aan dat dit de eerste stap zou kunnen zijn naar een opvouwbaar apparaat, maar er is niets concreets publiekelijk gedeeld.

Er zijn ook geruchten dat Xiaomi, Lenovo en LG opvouwbare telefoons in de maak zijn.