Skip to content

Wat is een platform?

1 de november de 2022
GettyImages 546014894 5a26dfdf842b17001982a647

Als het gaat om technologie en computing, dient een platform als de basis voor de ontwikkeling en ondersteuning van hardware en software. Alles wat op een fundament wordt gecreëerd, werkt samen binnen hetzelfde kader. Als zodanig heeft elk platform zijn eigen set regels, normen en beperkingen die bepalen welke hardware/software kan worden gebouwd en hoe elk moet werken. Hardwareplatforms kunnen zijn:

 • hele systemen
 • Individuele onderdelen
 • Interfaces

Vergeleken met hardwareplatforms zijn softwareplatforms uitgebreider, maar gemakkelijker te begrijpen door gebruikers. Het is logisch, aangezien we vaker communiceren met software/apps, ook al helpt hardware (bijv. muizen, toetsenborden, monitoren, touchscreens) de kloof te overbruggen. Softwareplatforms vallen onder de algemene categorieën:

 • Systeem software
 • Applicatiesoftware

Een platform dient als basis voor het bouwen, vergelijkbaar met het maken van verticale structuren uit blokken.

Gehele systemen

Hardwareplatforms kunnen complete systemen zijn (dwz computerapparatuur) zoals mainframes, werkstations, desktops, laptops, tablets, smartphones en meer. Elk van deze vertegenwoordigt een hardwareplatform omdat elk zijn eigen vormfactor heeft, onafhankelijk van andere systemen werkt en in staat is om gebruikers middelen of diensten te leveren (bijvoorbeeld het uitvoeren van software/apps, verbinding maken met apparaten/internet, enz.) niet voorzien door het oorspronkelijke ontwerp.

Individuele onderdelen

Afzonderlijke componenten, zoals de centrale verwerkingseenheid (CPU) van computers, worden ook beschouwd als hardwareplatforms. CPU’s (bijv. Intel Core, ARM Cortex, AMD APU) hebben verschillende architecturen die de werking, communicatie en interactie met andere componenten die een volledig systeem vormen, bepalen. Ter illustratie, beschouw de CPU als de basis die een moederbord, geheugen, schijfstations, uitbreidingskaarten, randapparatuur en software ondersteunt. Sommige componenten kunnen al dan niet onderling uitwisselbaar zijn, afhankelijk van het type, de vorm en de compatibiliteit.

Interfaces

Interfaces, zoals PCI Express, Accelerated Graphics Port (AGP) of ISA-uitbreidingsslots, zijn platforms voor de ontwikkeling van verschillende soorten add-on/uitbreidingskaarten. Verschillende interface-vormfactoren zijn uniek, dus het is bijvoorbeeld fysiek niet mogelijk om een ​​PCI Express-kaart in een AGP- of ISA-slot te plaatsen — onthoud dat platforms de regels en beperkingen bepalen. De interface biedt ook communicatie, ondersteuning en bronnen voor de aangesloten uitbreidingskaart. Voorbeelden van uitbreidingskaarten die dergelijke interfaces gebruiken, zijn videografieken, geluid/audio, netwerkadapters, USB-poorten, seriële ATA (SATA)-controllers en meer.

Systeem software

Systeemsoftware is wat de computer bestuurt door gelijktijdige processen uit te voeren en tegelijkertijd meerdere hardwarebronnen te beheren/coördineren in combinatie met toepassingssoftware. De beste voorbeelden voor systeemsoftware zijn besturingssystemen, zoals (maar niet beperkt tot) Windows, macOS, Linux, Android, iOS en Chrome OS. Het besturingssysteem dient als een platform door een omgeving te bieden die gebruikersinteractie ondersteunt via interfaces (bijv. monitor, muis, toetsenbord, printer, enz.), Communicatie met andere systemen (bijv. netwerken, Wi-Fi, Bluetooth, enz.), en applicatiesoftware.

Applicatiesoftware

Applicatiesoftware omvat alle programma’s die zijn ontworpen om specifieke taken op een computer uit te voeren – de meeste worden niet als platforms beschouwd. Veelvoorkomende voorbeelden van niet-platformtoepassingssoftware zijn beeldbewerkingsprogramma’s, tekstverwerkers, spreadsheets, muziekspelers, berichten/chat, apps voor sociale media en meer. Er zijn echter enkele soorten applicatiesoftware die: ook platforms. De sleutel is of de software in kwestie dient als ondersteuning voor iets dat erop kan worden gebouwd. Enkele voorbeelden van applicatiesoftware als platform zijn:

 • web browsers — (bijv. Chrome, Safari, Internet Explorer) zijn platforms voor andere vormen van software, zoals plug-ins/extensies van derden of thema’s.
 • Sociale media websites — zoals Facebook, dienen als platform bij het ondersteunen van externe applicaties, tools en/of diensten die interageren met de kernfuncties van de site. Dit geldt zowel voor de website als voor de mobiele app versie.
 • Videospellen — die mods ondersteunen (via de editor van de game) worden ook als platforms beschouwd. Mods voor videogames gebruiken de bestaande videogame-engine als basis voor het maken van door de gebruiker ontworpen kaarten/levels, personages, objecten of zelfs een volledig op zichzelf staand spel.

Videogameconsoles

Videogameconsoles zijn geweldige voorbeelden van hardware en software die samen als platform worden gecombineerd. Elk type console fungeert als een basis die zijn eigen bibliotheek met games fysiek ondersteunt (bijv. een originele Nintendo-cartridge is niet compatibel met latere versies van Nintendo-spelsystemen) en digitaal (bijv. ondanks dat beide een schijfformaat zijn, zal een Sony PS3-game werken niet op het Sony PS4-systeem vanwege software/programmeertaal).

FAQ

 • Hoe creëer je een social media platform?

  Bepaal eerst welk type community u wilt opbouwen en op welke demografie u zich wilt richten. Zorg er vervolgens voor dat uw platform de nodige functies bevat, zoals een activiteitenstroom, statusupdates, beveiliging en klantenservice. Dan is het tijd om uw nieuwe socialemediaplatform te lanceren en op de markt te brengen.

 • Hoe speel je Minecraft cross-platform?

  Om Minecraft met vrienden op andere platforms te spelen, moeten jullie allemaal dezelfde versie van het spel hebben (Java, Bedrock, enz.). Je moet ook een Xbox-account maken en de andere spelers toevoegen aan je vriendenlijst, zelfs als je op een niet-Microsoft-platform zoals de Nintendo Switch speelt. Start vervolgens de game, start een nieuwe sessie en nodig je vrienden uit om mee te doen.

 • Wat zijn platformonafhankelijke spellen?

  Games worden beschouwd als ‘cross-platform’ als ze beschikbaar zijn om op meerdere platforms (Xbox, PlayStation, pc, enz.) tegelijk te spelen en de voortgang wordt overgedragen van console naar console.

 • Op welk platform kun je Dogecoin kopen?

  U kunt Dogecoin kopen op elke cryptocurrency-uitwisseling die dit ondersteunt. Enkele voorbeelden zijn Coinbase, Binance en Robinhood.

 • Wat is het Google Cloud Platform?

  Het Google Cloud Platform is een suite van cloud computing-services die op dezelfde infrastructuur van Google draaien voor applicaties zoals Gmail en YouTube. Cloud biedt een verscheidenheid aan tools voor beheer, machine learning, gegevensopslag en gegevensanalyse. Het is vergelijkbaar met producten als Amazon Web Services en Microsoft Azure.

 • Wat was het eerste sociale mediaplatform?

  Six Degrees wordt vaak gezien als het eerste herkenbare social-mediaplatform. Six Degrees, opgericht door Andrew Weinreich in 1997, bevatte veel functies die tegenwoordig veel worden aangetroffen op sociale-mediaplatforms, zoals de mogelijkheid om u aan te melden met een e-mailadres, een profiel aan te maken en vrienden toe te voegen.