Skip to content

Wat is een registerwaarde?

2 de juli de 2021
registry values windows 10 5a46635622fa3a003631195c

Het Windows-register staat vol met objecten genaamd waarden die specifieke instructies bevatten waarnaar Windows en toepassingen verwijzen. Er bestaan ​​veel soorten registerwaarden, die hieronder allemaal worden uitgelegd. Ze omvatten tekenreekswaarden, binaire waarden, DWORD-waarden (32-bits), QWORD-waarden (64-bits), waarden voor meerdere tekenreeksen en uitbreidbare tekenreeksen.

Waar bevinden de registerwaarden zich?

Registerwaarden zijn overal in het register te vinden in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. In de Register-editor staan ​​niet alleen registerwaarden, maar ook registersleutels en registerkasten. Elk van deze objecten zijn als mappen en worden weergegeven aan de linkerkant van de Register-editor. Registerwaarden lijken dus een beetje op bestanden die worden opgeslagen binnen deze sleutels en hun “subsleutels”. Als u een subsleutel selecteert, worden alle registerwaarden aan de rechterkant van de Register-editor weergegeven. Dit is de enige plaats in het Windows-register waar u registerwaarden ziet – ze worden nooit aan de linkerkant vermeld. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van enkele registerlocaties, met de registerwaarde vetgedrukt:

  • HKEY_LOCAL_MACHINEHARDWAREDESCRIPTIONSystemBIOSBIOSVerkoper
  • HKEY_CURRENT_USEROmgevingTEMP
  • HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlHuidige gebruiker

In elk voorbeeld is de registerwaarde de vermelding helemaal rechts. Nogmaals, in de Register-editor worden deze vermeldingen weergegeven als bestanden op de Rechtsaf kant. Elke waarde wordt bewaard in een sleutel en elke sleutel is afkomstig uit een registercomponent (de uiterst linkse map hierboven).

Deze exacte structuur wordt zonder uitzondering gehandhaafd door het hele Windows-register.

Soorten registerwaarden

Er zijn verschillende soorten registerwaarden in het Windows-register, elk gemaakt met een ander doel in gedachten. Sommige registerwaarden gebruiken gewone letters en cijfers die gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn, terwijl andere binaire of hexadecimale waarden gebruiken om hun waarden uit te drukken.

Tekenreekswaarde

Stringwaarden worden aangegeven door een klein rood pictogram met de letters “ab” erop. Dit zijn de meest gebruikte waarden in het register en ook de meest leesbare. Ze kunnen letters, cijfers en symbolen bevatten. Hier is een voorbeeld van een tekenreekswaarde: HKEY_CURRENT_USERConfiguratieschermKeyboardKeyboardSpeed

Wanneer u de . opent Toetsenbordsnelheid waarde op deze locatie in het register, krijgt u een geheel getal, zoals 31. In dit specifieke voorbeeld definieert de tekenreekswaarde de snelheid waarmee een teken zichzelf herhaalt wanneer de toets wordt ingedrukt. Als u de waarde zou wijzigen in 0, de snelheid zou veel langzamer zijn dan wanneer deze op 31 zou blijven. Elke tekenreekswaarde in het Windows-register wordt voor een ander doel gebruikt, afhankelijk van waar het zich in het register bevindt, en elk zal een bepaalde functie uitvoeren wanneer het op een andere waarde. Bijvoorbeeld een andere tekenreekswaarde in de Toetsenbord subsleutel heet er een InitialKeyboardIndicators. In plaats van een getal tussen 0 en 31 te kiezen, accepteert deze tekenreekswaarde alleen een 0 of een 2, waarbij een 0 betekent dat de NUMLOCK-toets is uitgeschakeld wanneer uw computer voor het eerst opstart, terwijl een waarde van 2 ervoor zorgt dat de NUMLOCK-toets wordt ingeschakeld standaard. Dit zijn niet de enige typen tekenreekswaarden in het register. Anderen kunnen verwijzen naar het pad van een bestand of map, of dienen als beschrijvingen voor systeemtools. Een tekenreekswaarde wordt in de Register-editor vermeld als een “REG_SZ”-type registerwaarde.

Waarde voor meerdere tekenreeksen

Een waarde met meerdere tekenreeksen is vergelijkbaar met een tekenreekswaarde, met als enige verschil dat ze een kunnen bevatten lijst waarden in plaats van slechts één regel. Het hulpprogramma Schijfdefragmentatie in Windows gebruikt de volgende waarde met meerdere tekenreeksen om bepaalde parameters te definiëren waarover de service rechten moet hebben: HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesdefragsvcRequiredPrivileges

Als u deze registerwaarde opent, ziet u dat deze alle volgende tekenreekswaarden bevat: SeChangeNotifyPrivilege
SeImpersonatePrivilege
SeIncreaseWorkingSetPrivilege
SeTcbPrivilege
SeSystemProfilePrivilege
SeAuditPrivilege
SeCreateGlobalPrivilege
SeBackupPrivilege
SeManageVolumePrivilege

Niet alle waarden met meerdere tekenreeksen in het register hebben meer dan één vermelding. Sommige werken op exact dezelfde manier als enkele tekenreekswaarden, maar hebben de extra ruimte voor meer vermeldingen als ze die nodig hebben. Register-editor vermeldt waarden met meerdere tekenreeksen als “REG_MULTI_SZ” typen registerwaarden.

Uitbreidbare tekenreekswaarde

Een uitbreidbare tekenreekswaarde is net als de tekenreekswaarde van hierboven, behalve dat ze variabelen bevatten. Wanneer dit soort registerwaarden worden aangeroepen door Windows of andere programma’s, zijn hun waarden: uitgebreid naar wat de variabele definieert. De meeste uitbreidbare tekenreekswaarden zijn gemakkelijk te herkennen in de Register-editor omdat hun waarden %-tekens bevatten. Omgevingsvariabelen zijn goede voorbeelden van uitbreidbare tekenreekswaarden: HKEY_CURRENT_USEREnvironmentTMP

De TMP uitbreidbare tekenreekswaarde is %USERPROFILE%AppDataLocalTemp. Het voordeel van dit type registerwaarde is dat de gegevens niet de gebruikersnaam van de gebruiker hoeven te bevatten, omdat deze de %GEBRUIKERSPROFIEL% variabel. Wanneer Windows of een andere toepassing dit aanroept TMP waarde, wordt het vertaald naar waar die variabele ook op is ingesteld. Standaard gebruikt Windows deze variabele om een ​​pad te onthullen zoals C:UsersTimAppDataLocalTemp. “REG_EXPAND_SZ” is het type registerwaarde dat de Register-editor uitbreidbare tekenreekswaarden vermeldt.

Binaire waarde

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit soort registerwaarden binair geschreven. Hun pictogrammen in de Register-editor zijn blauw met enen en nullen. HKEY_CURRENT_USERConfiguratieschermDesktopWindowMetricsCaptionFont

Het bovenstaande pad is te vinden in het Windows-register, met: BijschriftLettertype zijnde de binaire waarde. In dit voorbeeld toont het openen van deze registerwaarde de lettertypenaam voor bijschriften in Windows, maar de gegevens zijn in binaire vorm geschreven in plaats van in een normale, voor mensen leesbare vorm. Register-editor vermeldt “REG_BINARY” als het type registerwaarde voor binaire waarden.

DWORD (32-bits)-waarden & QWORD (64-bits)-waarden

Zowel DWORD-waarden (32-bits) als QWORD-waarden (64-bits) hebben een blauw pictogram in het Windows-register. Hun waarden kunnen worden uitgedrukt in decimaal of hexadecimaal formaat. De reden waarom de ene toepassing een DWORD-waarde (32-bits) kan maken en een andere een QWORD-waarde (64-bits), hangt niet af van de vraag of deze wordt uitgevoerd vanuit een 32-bits of 64-bits versie van Windows, maar alleen van de bitlengte van de waarde. Dit betekent dat u beide typen registerwaarden kunt hebben op zowel 32-bits als 64-bits besturingssystemen. In deze context betekent een “woord” 16 bits. DWORD betekent dan “dubbel woord” of 32 bits (16 X 2). Volgens deze logica betekent QWORD “quad-word” of 64 bits (16 X 4). Een toepassing zal de juiste registerwaarde creëren die nodig is om aan deze regels voor bitlengte te voldoen. Het volgende is een voorbeeld van een DWORD-waarde (32-bits) in het Windows-register: HKEY_CURRENT_USERControl PanelPersonalizationDesktop SlideshowInterval

Als u deze DWORD-waarde (32-bits) opent, wordt waarschijnlijk een waarde van 1800000 (en 1b7740 in hexadecimaal) weergegeven. Deze registerwaarde definieert hoe snel (in milliseconden) uw screensaver door elke dia in een fotodiavoorstelling gaat. Register-editor toont DWORD (32-bits) waarden en QWORD (64-bits) waarden als respectievelijk “REG_DWORD” en “REG_QWORD” typen registerwaarden.

Back-up maken en registerwaarden herstellen

Het maakt niet uit of u ook maar één waarde wijzigt, altijd maak een back-up voordat u begint, om er zeker van te zijn dat u deze kunt terugzetten naar de Register-editor voor het geval er iets onverwachts gebeurt. Helaas kunt u geen back-up maken van afzonderlijke registerwaarden. In plaats daarvan moet u een back-up maken van de registersleutel waarin de waarde zich bevindt. Raadpleeg ons artikel over het maken van een back-up van het Windows-register als u hierbij hulp nodig hebt. Een registerback-up wordt opgeslagen als een REG-bestand, dat u vervolgens kunt terugzetten naar het Windows-register als u de aangebrachte wijzigingen ongedaan wilt maken. Hier leest u hoe u het Windows-register kunt herstellen als u hulp nodig heeft.

Wanneer moet ik registerwaarden openen/bewerken?

Het creëren van nieuwe registerwaarden, of het verwijderen/bewerken van bestaande, kan een probleem oplossen dat u ondervindt in Windows of met een ander programma. U kunt ook registerwaarden wijzigen om programma-instellingen aan te passen of de functies van een toepassing uit te schakelen. Soms moet u registerwaarden alleen voor informatieve doeleinden openen. Hier zijn enkele voorbeelden waarbij registerwaarden moeten worden bewerkt of geopend:

  • Hoe u de huidige BIOS-versie op uw computer kunt controleren
  • Hoe te voorkomen dat programma’s de focus in Windows stelen
  • Hoe u Windows 7 automatisch kunt aanmelden

Meer informatie over registerwaarden

Door een registerwaarde te openen, kunt u de gegevens ervan bewerken. In tegenstelling tot bestanden op uw computer die daadwerkelijk iets zullen doen wanneer u ze start, worden registerwaarden eenvoudig geopend zodat u ze kunt bewerken. Met andere woorden, het is volkomen veilig om Open elke registerwaarde in het Windows-register. Echter, bewerken waarden zonder eerst te weten wat je doet, is een slecht idee. Er zijn bepaalde omstandigheden waarin het wijzigen van een registerwaarde pas van kracht wordt nadat u uw computer opnieuw heeft opgestart. Anderen hebben helemaal geen herstart nodig, dus hun wijzigingen worden onmiddellijk weergegeven. Omdat de Register-editor u niet vertelt welke opnieuw moeten worden opgestart, moet u uw computer opnieuw opstarten als een registerbewerking niet lijkt te werken. Mogelijk ziet u enkele registerwaarden in het Windows-register vermeld als: REG_NONE. Dit zijn binaire waarden die worden gemaakt wanneer lege gegevens naar het register worden geschreven. Als u dit type registerwaarde opent, worden de waardegegevens weergegeven als nullen in hexadecimaal formaat, en de Register-editor vermeldt deze waarden als een (nul-lengte binaire waarde). Met behulp van de opdrachtprompt kunt u registersleutels verwijderen en toevoegen met de reg verwijderen en reg toevoegen commando schakelaars. De maximale grootte voor alle registerwaarden binnen een registersleutel is beperkt tot 64 kilobytes.