Skip to content

Wat is een webdirectory?

2 de juli de 2021
web directory checklist b2b3aaba8443400ca4a587b83f3843fe

Een webdirectory is een handgemaakte lijst met websites. Deze lijsten, ook wel een onderwerpmap genoemd, creëren een georganiseerde methode voor het vinden van websites. Een internet website directory is vergelijkbaar, maar niet identiek, aan een zoekmachine.

Webdirectory versus zoekmachine

Hoewel de twee worden gebruikt om inhoud op internet te vinden, is het belangrijkste verschil dat links die via een zoekmachine worden ontdekt, automatisch worden verzameld, terwijl in een webdirectory mensen de links toevoegen. Het resultaat van een webdirectory is een gemakkelijk verteerbare lijst van links, georganiseerd in gemeenschappelijke categorieën. Een directory maakt het gemakkelijk om websites op onderwerp te vinden, terwijl een zoekmachine handig is voor het vinden van websites via trefwoorden.

Hoe een webdirectory werkt

De meeste webdirectories vermelden websites op onderwerp, daarom worden ze vaak onderwerpdirectory’s genoemd. Een echte persoon (geen softwareprogramma) identificeert per site welke websites in de lijst moeten worden opgenomen, wat betekent dat de hele directory met de hand wordt gekozen. Om inhoud aan een webdirectory toe te voegen, moet de eigenaar handmatig de link, titel en alle andere informatie die hij in de lijst wil opnemen, opnemen. Afhankelijk van hoe de webdirectory werkt, kan de eigenaar ook andere website-eigenaren vragen om hun site aan de directory toe te voegen. Inzendingen van webdirectory’s kunnen een gratis optie zijn of, afhankelijk van de directory, iets waarvoor betaling vereist is. Wanneer u een websitegids tegenkomt, zijn er meestal twee manieren om inhoud te vinden: bladeren en/of zoeken. Categorieën worden vaak gebruikt om verschillende sites te scheiden en de directory beter te organiseren, maar er is meestal ook een ingebouwde zoekmachine waarmee u door de hele website kunt zoeken. Een zoekmachine is eigenlijk gewoon elke zoekfunctie die door een bepaalde website zoekt. Sommige webdirectory’s bevatten een zoekmachine, maar de tool werkt alleen op dat website. Met andere woorden, terwijl Google miljoenen websites kan doorzoeken, zoekt de zoekmachine van een webdirectory alleen binnen zijn eigen website.

Moet u een webdirectory gebruiken?

U vraagt ​​zich misschien af ​​of u een webdirectory of een populaire zoekmachine moet gebruiken. Een zoekmachine vindt immers veel meer informatie omdat een webdirectory per definitie beperkt is in wat hij opsomt. Het idee achter het gebruik van een webdirectory is dat u vertrouwen hebt in wat de eigenaar vermeldt. Misschien geeft u bijvoorbeeld de voorkeur aan een zorgvuldig geselecteerde lijst met “De beste online games voor kinderen” in plaats van uitgebreid te zoeken met een zoekmachine, die irrelevante resultaten kan opleveren of webpagina’s met virussen, ongepaste games, enz. Uiteindelijk , de keuze is aan jou. Als je liever zelf bepaalt welke websites je wilt bezoeken, dan is een zoekmachine handiger. Als u echter niet zeker weet waar u de beste kooksites, natuurkundige informatie of nieuwssites (of letterlijk iets anders) moet zoeken, geeft u misschien de voorkeur aan een webdirectory. Iets om te onthouden bij het kiezen tussen een webdirectory en een zoekmachine is dat een zoekmachine veel vaker updates bijwerkt dan iemand ooit een door mensen beheerde directory zou kunnen bijwerken. Als u op zoek bent naar inhoud die net op het internet verschijnt, is een zoekmachine de betere keuze. Vanuit het perspectief van een website-eigenaar kan een webdirectory handig zijn als u gebruikers op een specifieke geografische locatie target. U kunt uw website toevoegen aan een directory onder een bepaalde locatie, zodat gebruikers die naar sites zoeken die daar worden vermeld, de uwe zullen vinden.

Voorbeelden van webmappen

  • Beste van het web: de site, opgericht in 1994, factureert zichzelf als de “meest vertrouwde map.” Site-eigenaren moeten een listingfee betalen om hier een plek te bemachtigen.
  • De World Wide Web Virtual Library: de grootvader van allemaal, deze webdirectory bestaat al sinds 1991 en is daarmee de oudste webdirectory online. Het is gemaakt door de man die HTML en het web heeft uitgevonden, Tim Berners-Lee. Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het samenstellen van pagina’s op het gebied van hun expertise, wat resulteert in een directory die algemeen wordt beschouwd als een van de hoogste beschikbare kwaliteit.
  • Levend Web Directory: duizenden websites worden hier vermeld, en hun strikte redactionele proces zorgt ervoor dat u alleen inhoud van de hoogste kwaliteit vindt in categorieën zoals kinderen en tieners, nieuws, regionaal, entertainment, zaken, kunst, wetenschap, sport, winkelen, samenleving, internet en andere.
  • Martindale’s The Reference Desk: deze enorme verzameling referentiebronnen omvat alles, van taal, wetenschap en geografie tot economie, landbouw, reizen en nog veel meer.
  • Jasmine Directory: De talrijke onderwerpen op deze internetdirectory zijn gerangschikt per regio en onderwerp. Bezoekers kunnen tegen betaling URL’s indienen.
  • Hotfrog: deze directory met websites bevat miljoenen bedrijven in tientallen landen.
  • World Site Index: een zoekmachine en webdirectory met een unieke Laatste toevoegingen bladzijde. Er zijn strikte indieningsregels en veel categorieën om uit te kiezen. Er zijn twee niveaus als u wilt betalen om uw site in te dienen.
  • Incrawler: deze uitgebreide webdirectory accepteert betaalde vermeldingen, organiseert websites in tientallen categorieën en bevat een zoekfunctie.
  • Gezinsvriendelijke sites: actief sinds 1996, dit is een door mensen gemodereerde directory die het web de classificatie ‘G’ geeft.
  • Jayde: Deze webdirectory verkoopt zichzelf als een zakelijke zoekmachine, maar je kunt ook handmatig door de tientallen categorieën bladeren, waaronder alles van overheid en industrie tot energie, gezondheid, auto’s, landbouw, detailhandel, chemicaliën, telecommunicatie en elektronica.