Skip to content

Wat is een webproxy?

20 de juli de 2021
GettyImages 717158227 8ad1135e8b3d4faf8e9ecad1f93339ae

Een webproxy is een methode om uw IP-adres te verbergen voor de websites die u bezoekt. Ze lijken een beetje op zoekmachines, dus ze zijn heel gemakkelijk toegankelijk. Voer gewoon de website in die u wilt bezoeken in een online tool. Dit zorgt ervoor dat de site die u bekijkt uw echte locatie niet ziet, dus voor hen opent u de pagina in feite vanaf een andere plek dan waar u zich werkelijk bevindt.

Wat is een webproxy?

Webproxy’s fungeren als schilden tussen u en de website die u bezoekt. Wanneer u een webpagina bekijkt via een webproxy, ziet de website dat een specifiek IP-adres toegang heeft tot de server, maar het adres is niet van u omdat al het webverkeer tussen uw computer en de webserver eerst wordt doorgegeven de proxyserver. Een andere manier om een ​​webproxy te visualiseren is als tussenpersoon. Als u bijvoorbeeld de Lifewire-site aanvraagt ​​via een online proxy, hoeft u alleen maar de proxyserver te vertellen dat hij Lifewire voor u moet openen, en wanneer ze de gewenste pagina ontvangen, sturen ze deze naar u terug. De website die u bekijkt, ziet nu het IP-adres van de online proxy in plaats van dat van u. Dit gebeurt keer op keer, heel snel, zodat u normaal door de website kunt bladeren terwijl u uw identiteit verbergt en zonder uw echte openbare IP-adres op te geven.

Moet je er een gebruiken?

Webproxy’s kunnen om een ​​aantal redenen nuttig zijn, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer niet om er een te gebruiken. De meeste mensen gebruiken een websiteproxy voor anoniem surfen op het web, zodat hun zoekopdrachten privé zijn van hun internetprovider (ISP), van de websites die ze bezoeken of van andere instanties die webgewoonten kunnen volgen. Als u vermoedt dat een bepaalde website uw activiteit registreert, kunt u een webproxy gebruiken om te voorkomen dat uw privégegevens in verkeerde handen vallen. Misschien ben je om wat voor reden dan ook verbannen van een website en wil je er weer op terugkomen. Evenzo, als de website in uw land is verboden en u de site wilt deblokkeren zodat u er toegang toe hebt, is een proxy een oplossing. Hoe dan ook, als de website uw IP-adres blokkeert, kan de webproxy u helpen de blokkering op te heffen door u een nieuw IP-adres te geven. Enkele andere voordelen (afhankelijk van degene die u gebruikt) zijn het blokkeren van advertenties, het comprimeren van gegevens om het gebruik te besparen, het onderdrukken van pop-ups, het verwijderen van scripts en het uitschakelen van cookies. U wilt de webproxy echter zorgvuldig onderzoeken voordat u er te diep in duikt. Het laatste dat u wilt, is uw vertrouwen stellen in een online proxy die uiteindelijk uw bankgegevens vastlegt, uw wachtwoorden voor sociale media opslaat en toegang krijgt tot uw e-mail – in feite het hele punt van het gebruik ervan tenietdoet. Afhankelijk van het land waar de proxy actief is, kan het uw echte IP-adres aan autoriteiten verstrekken als daarom wordt gevraagd, dus houd daar ook rekening mee. Lees altijd de kleine lettertjes. Volmachten in het algemeen (niet web proxy’s) zijn ook nuttig voor bedrijven. Vanwege de aard van hoe ze werken, kan een bedrijf netwerkactiviteit controleren om ervoor te zorgen dat werknemers het internetgebruiksbeleid niet overtreden.

Beperkingen van webproxy

Een online proxy kan maar zoveel voor je doen: kortom, het verbergt je echte IP-adres. Maar zelfs een echt versleutelde en anonieme versie zal uw identiteit niet maskeren als u een online account gebruikt dat is gekoppeld aan uw echte identiteit. Als u zich bijvoorbeeld aanmeldt bij uw Gmail-account via een webproxy, zijn uw e-mails niet ineens anoniem; uw identiteit is nog steeds gekoppeld aan het account dat u gebruikt. Hetzelfde geldt voor elk account waarop u zich aanmeldt terwijl u er een gebruikt, zoals uw bank- of Amazon-account. Ook zijn betalingsgegevens niet anoniem bij gebruik tijdens een proxysessie. Webproxy’s verbergen ook uw internetgebruik niet, dus u kunt niet verwachten dat er een u datalimieten laat omzeilen. Als uw telefoon slechts 2 GB aan gegevens per maand heeft, verbergt het doorgeven van uw internetverkeer via een webproxy geen extra gegevensgebruik voor uw provider. Dat gezegd hebbende, kunnen er enkele webproxy’s zijn die helpen door de gegevens te comprimeren. Iets anders dat het niet zal doen, is uw browsegeschiedenis op internet verbergen. De proxy is alleen verantwoordelijk voor het doorgeven van informatie tussen u en de bestemmingswebsite, maar alle sites die u bezoekt (inclusief de proxy-URL zelf) worden nog steeds opgeslagen in het geschiedenisgedeelte van de browser die u gebruikt. Met alle webbrowsers kunt u de geschiedenis wissen, dus u kunt dat doen wanneer u klaar bent met het gebruik van de websiteproxy om ervoor te zorgen dat lokale gebruikers niet kunnen zien wat u aan het doen was, of u kunt de proxysite openen via de privémodus in je browser. Een webproxy is ook alleen van toepassing op URL’s die u via de proxysite bezoekt, niet uw volledige internetverbinding. Dit betekent dat websites die u bezoekt op een ander tabblad, op een andere computer, via uw smart-tv, op uw gameconsole, enz., niet worden beïnvloed door de proxy-site. De oplossing daar is om de hele verbinding te versleutelen, iets wat je kunt doen met een VPN. Iets anders om te onthouden is dat je het niet volledig kunt verbergen. Je ISP zal nog steeds zien dat je toegang hebt tot de proxy. Ze zien de sites die u bezoekt niet door de webproxy, maar het feit dat u verbonden bent met de proxysite is nog steeds zichtbaar. Evenzo is uw verbinding met de proxy-site niet beveiligd, omdat alleen de website die u bezoekt u niet kan identificeren (dwz uw verbinding met de proxy-site is niet versleuteld, simpelweg omdat u de online-proxy). Iedereen die je verbinding met internet in de gaten houdt, kan nog steeds zien wat je doet. Er zijn andere methoden om online veilig te blijven: gebruik bijvoorbeeld een anonieme e-mailservice, wis uw persoonlijke gegevens online, gebruik een virtueel telefoonnummer of vervals de GPS-locatie van uw telefoon.

Meer informatie over websiteproxy’s

Website-proxy’s (HTTP-proxy’s) zijn veel gemakkelijker te gebruiken in vergelijking met proxy’s die u handmatig moet instellen met hun IP-adres en poortnummer. Die zijn echter compatibel met allerlei apparaten en applicaties, terwijl een online proxy alleen nuttig is op het web (bij toegang tot webpagina’s in uw webbrowser). U kunt weten of een proxy-website een . is webproxy als ze een plek voor je hebben om een ​​URL in te voeren. Het is verstandig om uw openbare IP-adres te achterhalen telkens wanneer u verbinding maakt met een IP-adres, om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk werkt zoals geadverteerd. U kunt uw IP-adres controleren voor en nadat u verbinding maakt om de twee te vergelijken. Sommige webproxy’s cachen websites voor u om uw internettoegang te versnellen. Wanneer u binnenkort weer naar dezelfde pagina wilt gaan, kan de pagina sneller bij u worden afgeleverd omdat de proxyserver zelf een kopie heeft, wat betekent dat deze geen nieuwe pagina hoeft op te vragen bij de bestemmingssite.

Gratis anonieme webproxy’s

Het vinden van een webproxy is eenvoudig. Een snelle zoekopdracht levert een lijst op van tientallen, die allemaal in principe hetzelfde werken, hoewel sommige functies kunnen bevatten die andere niet hebben. De ene kan u bijvoorbeeld de server laten kiezen om anoniem toegang te krijgen tot websites, en de andere kan u functies zoals JavaScript en cookies laten uitschakelen voor extra veiligheid. Een lijst met best presterende gratis anonieme webproxy’s kan u helpen een beslissing te nemen. Hidester is een voorbeeld.