Skip to content

Wat is een Windows SmartScreen-filter?

16 de juni de 2023
SmartScreen 59dcff81519de2001113fd9e

Windows SmartScreen is een programma dat bij Windows wordt geleverd en dat een waarschuwing geeft wanneer u tijdens het surfen op een schadelijke of phishing-website terechtkomt. Het is standaard ingeschakeld in de Edge-webbrowser. Het beschermt u ook tegen kwaadaardige advertenties, downloads en pogingen tot installatie van programma’s.

Windows SmartScreen-functies

Terwijl u op internet surft en Windows gebruikt, controleert het Windows SmartScreen-filter de sites die u bezoekt en de programma’s die u downloadt. Als het iets vindt dat verdacht is of als gevaarlijk is gerapporteerd, geeft het een waarschuwingspagina weer. U kunt er dan voor kiezen om door te gaan naar de pagina, terug te gaan naar de vorige pagina en/of feedback te geven over de pagina. Hetzelfde principe is van toepassing op downloads. Het werkt door de website die u probeert te bezoeken (of het programma dat u probeert te downloaden en te installeren) te vergelijken met een lijst met sites die als onbetrouwbaar of ronduit gevaarlijk zijn bestempeld. Microsoft houdt deze lijst bij en raadt u aan deze functie ingeschakeld te laten om uw computer te beschermen tegen malware en om u te beschermen tegen phishingaanvallen. Het SmartScreen-filter is beschikbaar op Windows 7, Windows 8 en 8.1, Windows 10-platforms. Begrijp bovendien dat dit ook niet dezelfde technologie is als een pop-upblokkering; een pop-upblokkering zoekt gewoon naar pop-ups, maar velt er geen oordeel over.

Hoe het SmartScreen-filter uit te schakelen

De volgende stappen laten zien hoe u deze functie kunt uitschakelen, maar begrijp dat dit u blootstelt aan extra risico’s. Om het SmartScreen-filter in Edge uit te schakelen:

  1. Selecteer de drie puntjes in de linkerbovenhoek en klik op Instellingen.
  2. Klik Bekijk geavanceerde instellingen.
  3. Verplaats de schuifregelaar naar Uit in de sectie gelabeld Help mij te beschermen tegen schadelijke sites en downloads met Windows Defender SmartScreen.

Als u van gedachten verandert, kunt u Windows SmartScreen inschakelen door deze stappen te herhalen en ervoor te kiezen het filter in te schakelen in plaats van uit te schakelen. Als u de SmartScreen-functie uitschakelt en malware op uw computer krijgt, moet u deze mogelijk handmatig verwijderen (als Windows Defender of uw eigen anti-malwaresoftware dit niet kan).

Maak deel uit van de SmartScreen-oplossing

Als u zich op een onbetrouwbare webpagina bevindt en geen waarschuwing ontvangt, kunt u Microsoft over die site vertellen. Evenzo, als u wordt gewaarschuwd dat een bepaalde webpagina gevaarlijk is, maar u weet dat dit niet het geval is, kunt u dat ook melden. Om te melden dat een site bedreigingen bevat voor gebruikers in Edge:

  1. Klik op de waarschuwingspagina op de drie stippen in de rechterbovenhoek.
  2. Klik Stuur feedback.
  3. Klik Meld onveilige site.
  4. Volg de instructies op de resulterende webpagina.

Om te melden dat een site geen bedreigingen bevat in Edge:

  1. Klik op de waarschuwingspagina op de link voor Meer informatie.
  2. Klik Meld dat deze site geen bedreigingen bevat.
  3. Volg de instructies op de resulterende webpagina.