Skip to content

Wat is terugknopfocus bij DSLR-fotografie?

25 de juni de 2021
t20 09e6J2 d03348a87b874afebfdf7a61e5d2b37a

In fotografie is focus de sleutel tot verbluffende beelden, en met moderne DSLR-camera’s is het bereiken van focus meestal net zo eenvoudig als vertrouwen op de autofocus die door de camera wordt geleverd. Maar naarmate je dieper in fotografie raakt en je onderwerpen ingewikkelder worden, kan het verschil tussen een foto en een kunstwerk het verschil maken tussen een foto en een kunstwerk.

Wat is terugknopfocus

Focus op de terugknop is het gebruik van een knop op de achterkant van uw camera om uw lens scherp te stellen en de focus te behouden, in plaats van de ontspanknop half in te drukken om autofocus te laten werken. In sommige DSLR-camera’s is er een speciale focusoptie voor de terugknop.

Hoe de focus van de terugknop werkt

Focus op de terugknop splitst de functie van de ontspanknop op een DSLR-camera. Indien ingeschakeld, wijst de back-knopfocus het focusmechanisme opnieuw toe aan een knop op de achterkant van de camera. Als je op de knop drukt, stelt de camera scherp op je onderwerp. Wanneer u de knop loslaat, wordt de scherpstelling vergrendeld op dat onderwerp, en zelfs als u de camera beweegt, verandert uw scherpstelpunt nooit, zelfs als u de camera beweegt, zolang het onderwerp stil blijft staan. Dat betekent dat de ontspanknop dan alleen de sluiter activeert. U hoeft hem niet half in te drukken om scherp te stellen. Stel gewoon scherp met de terugknop en druk vervolgens op de ontspanknop om de foto te maken. Het resultaat is meestal scherpere foto’s dan u had kunnen maken met de sluiterknop als scherpstelmechanisme. Op sommige camera’s heeft de back-knopfocus een ontworpen knop. Het kan worden bestempeld als: AF aan of AE-vergrendeling (soms aangeduid met een asterisk). Andere camera’s hebben mogelijk geen speciale knop, maar een van de bestaande knoppen aan de achterkant van de camera kan meestal worden toegewezen om te werken voor focus op de back-knop.

Waarom de terugknopfocus gebruiken?

De meeste fotografen die autofocus op hun DSLR-camera gebruiken, gebruiken deze door de ontspanknop half in te drukken. Hierdoor kan de camera automatisch scherpstellen, waarna de fotograaf de ontspanknop volledig kan indrukken om de foto te maken. En het werkt in de meeste gevallen prachtig. Omdat de ontspanknop hierdoor dubbel werk doet – scherpstellen en de sluiter afgaan – zijn er enkele gevallen waarin deze methode van autofocus omslachtig kan zijn en kan leiden tot gemiste opnamen. Met name elke situatie waarbij u een opname moet scherpstellen en vervolgens opnieuw moet samenstellen (zoals wanneer u portretten maakt en eenmaal wilt scherpstellen en de compositie opnieuw wilt samenstellen om verschillende perspectieven te maken) of wanneer u actiefoto’s maakt (zoals het fotograferen van sportfotografie , bewegende voertuigen of zelfs dieren in het wild). Ja, je kunt de ontspanknop half ingedrukt houden om scherp te stellen en opnieuw samen te stellen, maar iedereen die het ooit heeft geprobeerd, weet dat het veel moeilijker is dan het klinkt. In plaats daarvan stellen de meeste mensen scherp, druk op de ontspanknop; focus, druk op de ontspanknop; herhaal het proces totdat ze klaar zijn met het maken van foto’s, of ze gebruiken continu-opnamen, wat werkt, maar de fotograaf moet de knop half indrukken om opnieuw scherp te stellen wanneer de ontspanknop wordt losgelaten. Het is veel gemakkelijker als er een knop op de achterkant van de camera zit waarmee je de focus- en sluitermechanismen kunt scheiden. Dit doet twee dingen: het vereenvoudigt de mogelijkheid voor u om een ​​focusvergrendeling te krijgen die u kunt gebruiken wanneer u uw afbeeldingen scherpstelt en opnieuw samenstelt, en het stelt u ook in staat beter scherp te stellen op een bewegend onderwerp zonder foto’s te missen gedurende de tijd die nodig is om opnieuw scherp te stellen. Bij actiefotografie, waarbij het onderwerp beweegt, schakelen fotografen vaak over naar de continu-opnamemodus om meerdere foto’s te maken met één druk op de sluiterknop. Met terugknopfocus wordt deze optie automatisch ingeschakeld, waardoor u één keer op uw onderwerp kunt scherpstellen en door kunt gaan met fotograferen, zelfs als het onderwerp beweegt. Het enige echte nadeel van het gebruik van de terugknopfocus is dat als je altijd de ontspanknop hebt gebruikt om je autofocusfunctie te beheren, het even wennen zal zijn. Als je dat eenmaal doet, vraag je je misschien af ​​waarom niemand je ooit eerder over de focus op de terugknop heeft verteld.