Skip to content

Wat is vloeistofkoeling?

28 de juli de 2021
H140 X 800 5804ec3c5f9b5805c2b7141e

Vloeistofkoeling is een radiator voor de processors in een computer. Net als een autoradiator circuleert een vloeistofkoelsysteem een ​​vloeistof door een koellichaam dat aan de processor is bevestigd. Terwijl de vloeistof door het koellichaam gaat, wordt warmte overgedragen van de hete processor naar de koelere vloeistof. De hete vloeistof gaat dan naar een radiator aan de achterkant van de behuizing en draagt ​​de warmte over aan de omgevingslucht buiten de behuizing. De gekoelde vloeistof gaat terug door het systeem naar de componenten om het proces voort te zetten.

Wat zijn de voordelen van een vloeistofgekoelde computer?

In de loop der jaren zijn de snelheden van CPU (centrale verwerkingseenheid) en grafische kaart toegenomen. Om de nieuwe snelheden te genereren, gebruiken CPU’s meer transistors, verbruiken ze meer stroom, werken ze met hogere kloksnelheden en genereren ze dus meer warmte dan ooit tevoren. Vloeistofkoeling is efficiënter dan traditionele koellichaamtechnologie bij het wegleiden van warmte van componenten. Deze technologie zorgt er op zijn beurt voor dat processors met hogere snelheden kunnen werken door de CPU en grafische kaarten binnen de temperatuurspecificaties van de fabrikant te houden. Deze efficiëntie is een van de redenen waarom extreme overklokkers de voorkeur geven aan deze benadering – in sommige gevallen verdubbeling van de processorsnelheden met behulp van zeer complexe vloeistofkoelingopstellingen. Warmte wordt efficiënter afgevoerd in vloeistof dan in lucht, vooral met een effectieve methode om de warmte door circulatie af te voeren. Een ander voordeel van vloeistofkoeling is een stillere werking. De meeste huidige combinaties van koellichamen en ventilatoren genereren veel lawaai omdat hun ventilatoren hard werken om grote hoeveelheden lucht te laten circuleren. Veel krachtige CPU’s vereisen zelfs ventilatorsnelheden van meer dan 5000 tpm; het overklokken van een CPU vereist nog meer luchtstroom over de CPU. Vloeistofkoeling vermindert het “motorgeluid” dat hierdoor ontstaat.

Hoe ziet een vloeistofkoelsysteem eruit?

Een vloeistofkoelsysteem bestaat uit twee delen:

  • De waaier, een ventilator ondergedompeld in vloeistof om deze door het systeem te laten circuleren. De vloeistof helpt het geluid dat het genereert te dempen.
  • Een fan aan de buitenkant van de behuizing om lucht over de koelbuizen van de radiator te trekken.

Geen van beide hoeft op zeer hoge snelheden te werken, dus het systeem werkt stil.

Wat zijn de nadelen?

Hoe voordelig vloeistofkoelsystemen ook zijn, ze hebben ook nadelen.

Ze hebben ruimte nodig

Vloeistofkoelingsets hebben behoorlijk wat ruimte in de computerkast nodig om effectief te kunnen werken. Er moet ruimte zijn voor items zoals de waaier, het vloeistofreservoir, de slangen, de ventilator en de voedingen. Om die reden hebben vloeistofgekoelde systemen grotere desktopsysteembehuizingen nodig. Een groot deel van het systeem kan zich buiten de behuizing bevinden, maar dat neemt ruimte in beslag op of rond het bureaublad. Recente closed-loop-technologieën hebben de totale voetafdruk ten opzichte van oudere systemen verminderd, maar ze hebben nog steeds ruimte nodig. Ze hebben met name voldoende ruimte nodig voor de radiator om een ​​van de interne ventilatoren te vervangen. Ook moeten de buizen vanaf het te koelen onderdeel tot aan de radiator reiken. Ten slotte koelt een closed-loop systeem slechts één component, dus als je een CPU en een videokaart met vloeistof wilt koelen, heb je ruimte nodig voor twee systemen. Controleer uw zaak op speling voordat u een vloeistofkoeloplossing met gesloten circuit aanschaft.

Installatie vereist expertise

Een op maat gemaakte vloeistofkoelingtoepassing vereist een aanzienlijk niveau van technische kennis om te installeren. Hoewel u een kit van een fabrikant van koeling kunt kopen, moet u deze toch installeren. Elke koffer heeft een andere lay-out, dus u moet de buizen precies op maat snijden en routeren om in uw koffer te passen. Als u dit niet allemaal goed doet, kunt u uw systeem beschadigen. Onjuiste installatie kan lekken veroorzaken, die interne componenten kunnen beschadigen en brandgevaar opleveren.

Wat zijn de alternatieven?

Recent geïntroduceerde closed-loop vloeistofkoelsystemen vereisen geen onderhoud en zijn eenvoudig te installeren. Ze bieden misschien niet de prestaties van een op maat gemaakt systeem met grotere vloeistofreserves en radiatoren, maar er is bijna geen risico. Gesloten-lussystemen bieden echter nog steeds enkele prestatievoordelen ten opzichte van luchtgekoelde CPU-koellichamen, waaronder grotere horizontale koeltorens en minder benodigde ruimte.

Is er een vloeistofgekoeld systeem in uw toekomst?

Luchtkoeling is nog steeds de meest voorkomende vorm van koeling vanwege het gemak en de kosten om ze te implementeren. Naarmate systemen echter blijven krimpen en de vraag naar hoogwaardige systemen toeneemt, zullen oplossingen voor vloeistofkoeling steeds gebruikelijker worden in desktopcomputersystemen. Sommige bedrijven onderzoeken de mogelijkheid om vloeistofkoelingsopties te gebruiken voor sommige krachtige laptopcomputersystemen. Vanaf nu is vloeistofkoeling echter alleen te vinden in de meest extreme prestatiesystemen die op maat zijn gebouwd door gebruikers en high-end techneuten.