Skip to content

Wat te doen als uw stereo-ontvanger plotseling wordt uitgeschakeld?

17 de juli de 2021
GettyImages 182145942IvanWuPI 59270da13df78cbe7ef31ca8

Een plotselinge stroomonderbreking van uw stereo-ontvanger vormt een potentieel ernstig probleem, zelfs als het slechts af en toe optreedt. U moet de oorzaak van het probleem identificeren en dit onmiddellijk oplossen om schade aan uw apparatuur te voorkomen.

Controleer verbindingen

Het is altijd een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat uw apparatuur is uitgeschakeld voordat u begint rond te snuffelen en verbindingen te testen. Controleer of er geen losse draadjes luidsprekerkabel in aanraking komen met het achterpaneel van de receiver of de achterkant van aangesloten luidsprekers. Zelfs een klein stukje losgeraakte luidsprekerdraad is voldoende om de receiver uit te schakelen door kortsluiting. Verwijder losse draden, strip de betreffende luidsprekerdraden met de draadstrippers en sluit vervolgens de luidsprekers weer aan op de receiver.

Inspecteer de luidsprekerdraden op beschadiging of rafels

Als je huisdieren hebt, controleer dan de volledige lengte van alle luidsprekerdraden om er zeker van te zijn dat er niet door is gekauwd. Tenzij je kabels hebt die verborgen of uit de weg zijn, kunnen apparaten (bijv. stofzuiger), meubels of voetgangers ook kabels beschadigen. Als u beschadigde delen aantreft, koppelt u nieuwe luidsprekerkabels of vervangt u het geheel. Als je klaar bent, sluit je de speakers weer aan op de receiver. Controleer of de luidsprekerkabel goed is aangesloten voordat u iets weer inschakelt.

Oververhitting beoordelen

De meeste elektronica heeft een ingebouwde fail-safe om te beschermen tegen oververhitting. Deze faalveilige systemen zijn ontworpen om het apparaat automatisch uit te schakelen voordat het hitteniveau blijvende schade aan de circuits veroorzaakt. Heel vaak kan het apparaat pas weer worden ingeschakeld als de overtollige warmte voldoende is afgevoerd. Controleer of uw ontvanger oververhit raakt door uw hand op de boven- en zijkanten van het apparaat te plaatsen. Als het onaangenaam of onregelmatig warm aanvoelt, is oververhitting waarschijnlijk de oorzaak. U kunt ook het display op het voorpaneel van de ontvanger controleren, aangezien sommige systemen waarschuwingsindicatoren hebben.

Luidsprekerimpedantie controleren

Lage impedantie betekent dat een of meer luidsprekers niet volledig compatibel zijn met het vermogen dat door de receiver wordt geleverd. Een speaker met een impedantie van 4 ohm of minder kan te laag zijn voor de receiver die je hebt. De beste manier om de juiste impedantieniveaus te controleren, is door de producthandleidingen van de luidspreker en ontvanger te raadplegen om de compatibiliteit te vergelijken.

Zorg voor voldoende ventilatie

Het is belangrijk dat een stereo-ontvanger voldoende ventilatie heeft, vooral als deze zich in een entertainmentcentrum of in de buurt van andere elektronica bevindt. Het is het beste om niets op de ontvanger te hebben of ventilatie- of uitlaatopeningen te blokkeren, omdat de verstopping warmte vasthoudt en tot oververhitting leidt. Verplaats de ontvanger zodat deze uit de buurt van andere componenten is, bij voorkeur in een kast die minder is afgesloten voor een betere luchtstroom. U kunt ook een kleine koelventilator in het entertainmentcentrum installeren om de luchtcirculatie te stimuleren.

Vermijd direct zonlicht

Bescherm de ontvanger tegen zonlicht. Soms kan deze oplossing zo simpel zijn als het sluiten van de jaloezieën. Anders wilt u uw ontvanger verplaatsen zodat deze niet in de weg staat.

Overtollig stof verwijderen

Zelfs een dun laagje stof werkt isolerend. Inspecteer de binnenkant van de ontvanger via open ventilatieopeningen of sleuven. Als je wat stof ziet, gebruik dan een blikje perslucht om alles eruit te blazen. Een kleine handstofzuiger kan helpen het stof eruit te zuigen, zodat het niet zomaar ergens anders terechtkomt.

Controleer huidige

Circuits met een te laag vermogen lopen het risico beschadigd te raken. Als een ontvanger niet genoeg stroom krijgt, schakelt hij zichzelf uit. Als uw ontvanger een stopcontact deelt met een ander apparaat met hoge stroomsterkte (bijv. koelkast, airconditioning, verwarming of stofzuiger), kan de ontvanger zichzelf uitschakelen als er onvoldoende stroom is. Of als de ontvanger op een stekkerdoos is aangesloten, is het mogelijk dat er te veel andere elektronica op die stekkerdoos is aangesloten. Sluit de ontvanger aan op een stopcontact dat niet door iets anders wordt gebruikt.

Onderhoud de ontvanger Receive

Als slechte draden, oververhitting of lage stroom niet de problemen zijn die ervoor zorgen dat de ontvanger wordt uitgeschakeld, heeft het apparaat waarschijnlijk service nodig.