Skip to content

Wat weet Google over mij?

13 de juni de 2021
BalticServers data center 5c6fcb89c9e77c000107b58c

Google maakt zich al jaren zorgen bij privacyadvocaten over de hoeveelheid persoonlijke gegevens die het bijhoudt, maar hoeveel weet Google precies over u? Het antwoord hangt af van de verschillende soorten Google-services die u gebruikt, maar de enorme hoeveelheid gegevens die Google verzamelt, zal u misschien verbazen. Deze informatie omvat Google-zoekgegevens en informatie van diensten zoals Google Agenda of Google Docs.

Hoe worden mijn Google-gegevens verzameld?

Begrip hoe Google verzamelt informatie over u, dit is een geweldige manier om te demonstreren dat hoe veel het bedrijf weet van je. De waarheid is dat er geen mantel- en dolkspionage aan de hand is met Google. Ze slaan eenvoudig de informatie op die u hen geeft tijdens het gebruik van hun diensten. Maar ze slaan bijna alles op en houden er een historisch overzicht van, zodat de gegevens jaren terug kunnen gaan. Laten we eens kijken naar Google-services:

 • Google zoeken. Google houdt een geschiedenis bij voor elke zoekopdracht die u op internet heeft uitgevoerd terwijl u de zoekmachine van Google gebruikt. Dit alleen al is veel informatie, maar wanneer het nog uitgebreider wordt in combinatie met het volgende.
 • Google Chrome. Hoewel Chrome misschien wel de beste beschikbare webbrowser is, geeft het Google ook een geschiedenis van elke website die je hebt bezocht, zelfs als je die website niet via de zoekfunctie hebt bereikt.
 • YouTube. Google houdt de zoekopdrachten bij die je op YouTube hebt gedaan en houdt elke video bij die je hebt bekeken.
 • Google Maps. Het gebruik van Google Maps, zeker bij gebruik van de navigatiefunctionaliteit, geeft Google toegang tot uw locatie en geschiedenis.
 • Waze. Je weet het misschien niet, maar Google bezit eigenlijk het populaire Google Maps-alternatief. Waze gebruikt crowdsourcing om chauffeurs te helpen, wat betekent dat de input die Wazers geven over verkeer rechtstreeks naar Google gaat.
 • Android. Deze kan Google Maps en Waze tenietdoen, simpelweg omdat Google ook je telefoon volgt en niet op die andere services hoeft te vertrouwen. Android slaat ook je sms-berichten en je app-gebruik op, dus daar weet het alles van Candy Crush verslaving die je een paar jaar geleden hebt gehad.
 • Google apps. Deze lijst kan nog een tijdje doorgaan, dus laten we het samenvatten met: en elke andere Google-app of -service. Dit omvat Google Agenda, Gmail, Google Documenten, Google Foto’s, Google Drive, enz.

Hoewel Google niet dezelfde toegang tot een iPhone heeft als tot een Android-apparaat, kan en zal het nog steeds informatie delen bij het gebruik van Google-apps op een iPhone of iPad.

Wat weet Google over mij?

Als je je een beetje, nou ja, blootgesteld voelt, is dat begrijpelijk. We leven in een wereld met veel wonderen, maar het is ook een wereld zonder veel privacy. Deze gegevensregistratie is de reden waarom u advertenties voor een product ziet direct nadat u ernaar hebt gezocht. Google gebruikt ook de locatie-informatie die het verzamelt van Android-smartphones om de verkeersomstandigheden op de wegen te bepalen, waardoor u een beter idee krijgt van hoe uw woon-werkverkeer in de ochtend verloopt.

Google bewaart deze informatie niet achter slot en grendel. U kunt uw eigen gegevens bekijken als u weet waar u moet zoeken en zelfs een pakket downloaden van alle Google-gegevens die over u zijn bewaard.

 • U kunt een overzicht van de informatie van Google over u zien via hun advertentie-instellingen, wat een overzicht is van hoe ze advertenties voor u targeten.
 • U kunt ook de geschiedenis van uw webactiviteit controleren, inclusief zowel bezochte websites als uitgevoerde zoekopdrachten.
 • Google heeft ook een webpagina voor de locatiegeschiedenis die het bijhoudt. Deze informatie is meestal grondiger voor Android-gebruikers dan voor iPhone-gebruikers.
 • Je kunt zowel je YouTube-kijkgeschiedenis als je YouTube-zoekgeschiedenis bekijken.
 • U kunt in uw Google-accountmachtigingen bekijken welke apps en websites uw Google-inloggegevens gebruiken voor uw aanmelding of toegang tot informatie van uw Google-services.
 • Als laatste kun je een datapakket downloaden met alles wat Google over je opslaat. Ga eenvoudig naar https://takeout.google.com/settings/takeout, zorg ervoor dat elk product is ingeschakeld, klik op de knop Volgende en volg de aanwijzingen. Google stuurt u een e-mail met een link om uw datapakket te downloaden.

Hoe u kunt voorkomen dat Google gegevens over u verzamelt

Een extreme manier om te voorkomen dat Google gegevens over u verzamelt, is door simpelweg te stoppen met het gebruik van hun producten en services. U kunt overschakelen van Android naar iPhone, de Firefox-browser installeren en DuckDuckGo en/of WolframAlpha gaan gebruiken in plaats van Google Zoeken. Maar u hoeft niet zo drastisch te zijn als u enkele basislimieten wilt voor hoeveel Google over u weet. In veel gevallen kunt u zich afmelden voor het opslaan van gegevens over u door Google.

Google-activiteitscontroles.

 • Bewerk uw Google-activiteitsopties. U kunt onder meer voorkomen dat Google uw gegevens volgt: locatie, web- en app-activiteit, apparaatinformatie, spraak- en audio-activiteit en YouTube-zoek- en kijkgeschiedenis.
 • U kunt ook een privacycontrole uitvoeren vanuit uw Google-account en daarmee wijzigingen aanbrengen.
 • Google Analytics is een service die Google biedt om websitebezoekers te helpen analyseren. U kunt zich afmelden voor het delen van uw informatie door Google wanneer u websites bezoekt die de service gebruiken.

Als u liever veilig bent dan sorry, kunt u Firefox installeren of een andere browser gebruiken voor algemeen surfen op het web en hoeft u zich nooit met de browser aan te melden bij Google. Dit helpt de hoeveelheid gegevens te verminderen die Google aan uw account kan koppelen. U kunt ook privacy-extensies in de Firefox-browser installeren die cookies kunnen verwijderen, Facebook-tracking en andere privacyfuncties kunnen beperken.