Skip to content

Wat zijn webcamframesnelheden?

30 de juli de 2021
web cam 796227 1920 59a3f3e0396e5a00110f0bb8

De framesnelheid is het aantal foto’s of frames dat een webcam binnen een bepaalde tijd vastlegt en op het scherm weergeeft. Standaard framesnelheden van webcams worden gemeten in frames per seconde (fps). Als een webcam wordt beschreven als 30 fps, kan deze onder optionele omstandigheden 30 foto’s per seconde maken.

Hoe framesnelheid werkt

Digitale videobestanden zijn, net als film, een verzameling stilstaande beelden. De framesnelheid van de webcam bepaalt hoeveel stilstaande beelden er nodig zijn om een ​​videobestand te maken. Hogere framesnelheden zorgen voor vloeiendere video-opname en streaming. Deze hogere snelheden vergen echter meer verwerkingskracht en vergroten de bestandsgrootte van gestreamde en opgeslagen video-inhoud.

Webcams met een fps-waarde van 15 of lager maken van elk stilstaand beeld een JPEG-bestand en verzenden deze beelden snel achter elkaar. Wanneer de framesnelheid hoger is dan 15 fps, kan de webcam video opnemen of streamen in formaten zoals MP4, AVI of MKV. Tegenwoordig is 15 fps bijna ongehoord, waarbij 30 fps het minimum is voor de meeste camera’s. High-end webcams leggen tot 120 fps vast bij 1080p, maar dergelijke apparaten zijn duur. Gebruik 30 fps of hoger als u geen schokkerige video wilt verzenden. Om video van hoge kwaliteit te streamen, heb je een snelle internetverbinding en een webcam met een behoorlijke framesnelheid nodig.

Factoren die de framesnelheid beïnvloeden

Een webcam met een specificatie van 60 fps legt niet altijd 60 frames per seconde vast. Framesnelheden zijn meestal gekoppeld aan de resolutie van de camera, die de scherpte van de video bepaalt. Een camera kan bijvoorbeeld 60 fps vastleggen bij 720p, maar mogelijk alleen 30 fps vastleggen bij volledige 1080p. Andere factoren die de framerate van een webcam beïnvloeden, zijn de webcamsoftware, de hoeveelheid licht in de kamer en de beschikbare bandbreedte. Afhankelijk van de hardware kan het de verwerking naar de videokaart of de hoofdprocessor van de computer overdragen. Computers die geen high-frame invoersignalen met hoge resolutie van de webcam aankunnen, kunnen geen schone streams of videobestanden genereren.

Framesnelheden van webcams verbeteren

Hoewel u uw webcam geen video kunt laten vastleggen met een hogere snelheid dan de geadverteerde fps, kunt u de best mogelijke framesnelheid krijgen door op te nemen in heldere lichtomstandigheden. Het gebruik van meerdere apparaten via de USB-poorten van een computer kan ook de framesnelheid vertragen. De poort waarop de webcam is aangesloten, kan een rol spelen, dus gebruik de snelste USB 3.0-poorten voor de webcam. Optimaliseer uw opname voor uw beoogde doel. Bij het streamen van een virtueel feest tijdens een Skype-gesprek is het bijvoorbeeld niet nodig om high-definition video’s te verzenden. Als de computer worstelt met high-definition invoer, reserveer dan de instellingen van de hoogste kwaliteit voor situaties waar dat van belang is, en sluit niet-essentiële toepassingen tijdens het opnemen om systeembronnen vrij te maken.