Skip to content

Wattage computervoeding

2 de juli de 2021
107670152 56a1b45b5f9b58b7d0c1de69

De meeste voedingen voor desktop-pc’s worden geadverteerd op basis van het wattage van het apparaat. Maar dit is een simplistische kijk op een complexe kwestie, aangezien de typische watt van een computervoeding er minder toe doet dan het algemene doel van de voeding. De voeding zet de hoge spanning van het stopcontact om in de lagere spanningen die nodig zijn om het computercircuit te laten werken. Onregelmatige voedingssignalen kunnen schade en instabiliteit van het systeem veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u een voeding koopt die voldoet aan de behoeften van uw computersysteem.

Piek versus maximaal vermogen Wat

Het piekvermogen is het hoogste vermogen dat een unit kan leveren, maar het levert deze hoeveelheid slechts voor een korte tijd. Units kunnen op dit niveau niet continu stroom leveren; als het apparaat dit probeert, kan dit de hardware beschadigen. Het is belangrijker en relevanter om het maximale continue wattage van de voeding te vinden. Dit is de hoogste hoeveelheid die de unit stabiel aan componenten kan leveren. Zorg ervoor dat het maximale wattage hoger is dan u van plan bent te gebruiken. Een ander ding om op te letten met het wattage-output heeft te maken met hoe het wordt berekend. Een voeding bevat drie primaire spanningsrails: +3,3V, +5V en +12V. Elk levert stroom aan de verschillende componenten van het computersysteem. Het gecombineerde totale vermogen van al deze lijnen vormt het totale vermogen van de voeding. De formule die hiervoor wordt gebruikt is:

  • Wattage = Spanning x Stroomsterkte

Wanneer op het voedingslabel staat dat de +12V-lijn 18A stroom levert, levert die spanningsrail maximaal 216W stroom. Dit is misschien maar een klein deel van de 450 W die de voeding nodig heeft. Het maximale vermogen van de +5V- en +3,3V-rails wordt vervolgens berekend en opgeteld bij het totale wattage.

+12V-rail

De belangrijkste spanningsrail in een voeding is de +12V-rail. Deze spanningsrail levert stroom aan de meest veeleisende componenten, waaronder de processor, schijven, koelventilatoren en grafische kaarten. Deze items trekken veel stroom. Zorg ervoor dat u een unit aanschaft die voldoende stroom levert aan de +12V-rail. Met de toenemende eisen aan de 12V-lijnen, hebben veel nieuwe voedingen meerdere 12V-rails vermeld als +12V1, +12V2 en +12V3, afhankelijk van of deze twee of drie rails heeft. Bij het berekenen van de versterkers voor de +12V-lijn is het noodzakelijk om te kijken naar de totale versterkers die door alle 12V-rails worden geproduceerd. Mogelijk ziet u een voetnoot dat het gecombineerde maximale wattage lager zal zijn dan het totale vermogen van de rails. Draai gewoon de bovenstaande formule om om de maximale gecombineerde versterkers te krijgen:

  • Stroomsterkte = Wattage / Spanning

Met deze informatie over de +12V-rails kunt u het algemene stroomverbruik bepalen op basis van het systeem. Hier zijn de aanbevelingen voor de minimale gecombineerde 12V-railstroomsterkte (en de relatieve PSU-wattage) voor computersystemen van verschillende formaten:

  • Kleine vormfactor: 15A (250W)
  • Minitoren: 25A (300-350W)
  • Middentoren: 35A (400-500W)
  • Volledige toren: 40A (600-650W)
  • Dubbele videokaart (SLI): 50A (750W+)

Dit zijn slechts aanbevelingen. Als u componenten heeft die veel stroom nodig hebben, controleer dan de vereisten voor de voeding bij de fabrikant. Veel high-end grafische kaarten kunnen onder volledige belasting bijna 200 W trekken. Het gebruik van twee van de kaarten kan een voeding vereisen die ten minste 750 W of meer van het totale uitgangsvermogen kan ondersteunen.

Kan mijn computer dit aan?

Veel high-end grafische kaarten hebben specifieke stroomvereisten om goed te kunnen werken. Veel fabrikanten vermelden nu een deel van deze informatie. De meeste geven het aanbevolen totale wattage van de voeding weer, maar sommige geven het minimum aantal versterkers aan dat nodig is op de 12V-lijn, wat handiger is. Bedrijven vermelden over het algemeen de voedingswaarden van de pc niet in hun specificaties. Meestal moet u de behuizing openen en het label van de voeding zoeken om te bepalen wat het systeem ondersteunt. De meeste desktop-pc’s worden geleverd met vrij lage stroomvoorzieningen als kostenbesparende maatregelen. Een typische desktop-pc die niet met een speciale grafische kaart is geleverd, heeft meestal een eenheid van 300 W tot 350 W met een vermogen van 15 A tot 22 A. Dit is prima voor sommige budget grafische kaarten, maar andere vragen steeds meer stroom en zullen niet zo goed werken.

Laatste gedachten

Waarschijnlijk 99% van de tijd dat een computer wordt gebruikt, wordt deze niet optimaal benut en verbruikt daardoor minder stroom dan de geadverteerde capaciteit. Het belangrijkste is dat de computervoeding voldoende hoofdruimte nodig heeft voor die keren dat het systeem zwaar wordt belast. Voorbeelden zijn het spelen van grafisch intensieve 3D-games of het transcoderen van video’s. Deze taken belasten de componenten en vereisen extra vermogen. Tijdens gemiddeld computergebruik mag een systeem niet meer dan 240 W aan stroom trekken. Dit is lager dan de nominale waarde van een voeding. Als je echter meerdere uren een 3D-game speelt, piekt het stroomverbruik op tot ongeveer 400 W van het totale vermogen. Betekent dit dat een voeding van 400 W voldoende zou zijn? Waarschijnlijk niet, aangezien u een groot aantal items kunt hebben die zwaar op de 12V-rail trekken, zodat een 400W-voeding spanningsproblemen kan hebben die leiden tot systeeminstabiliteit.