Skip to content

Windows-bestandscompressie

11 de augustus de 2021
zip files 593e751f3df78c537be5c083

Gebruik Windows Bestandscompressie om de grootte van een bestand te verkleinen. Het voordeel voor u is dat er minder ruimte wordt gebruikt op uw harde schijf of andere media (cd, dvd, flashgeheugen) en dat u bijlagen sneller kunt e-mailen. Het type bestand bepaalt hoeveel bestandscompressie de grootte ervan zal verkleinen. Digitale foto’s (jpeg’s) worden bijvoorbeeld hoe dan ook gecomprimeerd, dus het comprimeren van een foto met deze tool kan de grootte ervan niet verkleinen. Als u echter een PowerPoint-presentatie hebt met veel afbeeldingen erin, zal bestandscompressie de bestandsgrootte zeker verkleinen – misschien met 50 tot 80 procent.

Klik met de rechtermuisknop om bestandscompressie te kiezen

Om bestanden te comprimeren, selecteert u eerst het bestand of de bestanden die u wilt comprimeren. (U kunt de ingedrukt houden CTRL toets om meerdere bestanden te selecteren. (Je kunt één bestand comprimeren, een paar bestanden, zelfs een map met bestanden als je wilt). Nadat u de bestanden hebt geselecteerd, klikt u met de rechtermuisknop, selecteert u Verzenden naar en klik Gecomprimeerde (gezipte) map.

Het originele bestand is gecomprimeerd

bestandscompressie in Windows

Windows comprimeert het bestand of de bestanden in een gecomprimeerde map (gecomprimeerde mappen verschijnen als een map met een ritssluiting) en plaatst het in dezelfde map als het origineel. U kunt een screenshot zien van een gecomprimeerde map, naast de originele. Op dit punt kunt u het gecomprimeerde bestand gebruiken voor wat u maar wilt: opslag, e-mail, enz. Het originele bestand wordt niet gewijzigd door wat u doet met het gecomprimeerde bestand – dit zijn 2 afzonderlijke bestanden.