Skip to content

Windows opschonen (verwijderen en opnieuw installeren)

19 de juli de 2021
how to clean install windows 2624904 02789fb30ea043749719202d3a4dc295

Een schone installatie van Windows is de juiste manier om te gaan wanneer alle andere softwareproblemen oplossen die u hebt geprobeerd, is niet gelukt en u wilt een “schone” versie van Windows opnieuw op uw computer installeren of opnieuw installeren. Meestal probeert u een schone installatie nadat een van de automatische herstelprocessen van Windows uw probleem niet heeft opgelost. Een schone installatie brengt uw computer terug in vrijwel dezelfde staat als op de dag dat u hem voor het eerst aanzette. Voor het geval het nog niet duidelijk is: een schone installatie moet worden gereserveerd voor de ernstigste problemen met het Windows-besturingssysteem, aangezien alle gegevens op uw primaire harde schijfpartitie (meestal de C drive) wordt tijdens het proces gewist.

Hoe schoon te maken Windows installeren

Een schone installatie van Windows wordt uitgevoerd tijdens het installatieproces van Windows door de bestaande Windows-installatie te verwijderen (ervan uitgaande dat die er is) voordat een nieuw besturingssysteem wordt geïnstalleerd of het bestaande opnieuw wordt geïnstalleerd. In Windows 10 is het Reset This PC-proces een eenvoudigere en even effectieve manier om Windows opnieuw te installeren. Zie Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 10 voor een overzicht. In versies van Windows vóór Windows 10 kunnen de afzonderlijke stappen voor het voltooien van een schone installatie sterk verschillen, afhankelijk van het besturingssysteem dat u toevallig gebruikt:

  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 8
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 7
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows Vista
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows XP

Belangrijke herinneringen

Onthouden, een schone installatie van Windows wist alles van de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Als we alles zeggen, bedoelen we alles. Je moet een back-up maken van alles wat je wilt opslaan voordat je begint dit proces! U kunt online een back-up van uw bestanden maken of een offline back-uptool gebruiken. Naast het maken van back-ups van de afzonderlijke bestanden die u wilt behouden, moet u zich ook voorbereiden op het opnieuw installeren van uw programma’s. Verzamel de originele installatieschijven en gedownloade programma-instellingen voor elk programma dat u terug op uw computer wilt zetten. Een gemakkelijke manier om al uw geïnstalleerde programma’s te documenteren is met de Opslaan in tekstbestand optie in CCleaner, toegankelijk via Hulpmiddelen > Verwijderen.

CCleaner lijst met programma's

Softwarelijst in CCleaner.
Er zal geen enkel ander programma op uw computer staan, behalve de programma’s die worden geleverd met een originele Windows-installatie, nadat de schone installatie is voltooid. Als u alleen een herstelschijf van uw computerfabrikant hebt, maar geen originele Windows Setup-schijf of download, is een schone installatie zoals beschreven in de gekoppelde handleidingen hierboven mogelijk niet mogelijk. Uw herstelschijf kan in plaats daarvan een relatief vergelijkbaar proces hebben dat uw hele pc, Windows, en programma’s, terug naar de fabrieksinstellingen. Raadpleeg de documentatie die bij uw computer is geleverd of neem rechtstreeks contact op met uw computerfabrikant voor aanwijzingen.