Skip to content

Zal Apple ooit een converteerbare Mac maken?

22 de juni de 2021
ashkan forouzani YphjiLhwSAY unsplash 8b74b485f9aa42819cec7da63332d13a

Belangrijkste leerpunten

  • Lenovo’s ThinkPad X12 Detachable zou een geweldige Mac zijn.
  • Apple’s M1 Macs draaien al iPad-apps.
  • Stel je een MacBook voor waarvan het scherm eraf springt om een ​​iPad te worden.
Haal het scherm van een Lenovo ThinkPad X12 Detachable en je hebt een tablet. Het probleem voor Mac-gebruikers is dat het een Windows-tablet is. Zou Apple ooit een converteerbare MacBook maken? De volgende ronde MacBooks van Apple zou behoorlijk radicaal kunnen zijn. Bevrijd van de beperkingen van hete Intel-chips, zouden Apple Silicon-laptops zo dun kunnen zijn als een iPad. Apple’s M1 Macs kunnen al iOS-apps draaien, maar de ervaring is slecht omdat die apps zijn gemaakt voor aanraking. Dus hoe zou een toekomstige converteerbare Mac eruit kunnen zien? Eén ding is vrijwel zeker: het wordt geen macOS-tablet. “Mac is geen aanraakgevoelige machine. Als je een aanraakervaring wilt met de kracht van Mac, verwacht Apple nog steeds dat je een iPad Pro koopt”, vertelde Martin Meany, oprichter van technische site Goosed, aan Lifewire via e-mail. “Ze leven gewoon niet in een wereld van compromissen, en dat is precies wat een hybride machine is. Het is noch een tablet noch een laptop. Het scheelt ergens in de kosten om beide te zijn.”

De Mac en Touch

Apple’s benadering van tabletcomputers is heel anders dan die van Microsoft. Een Windows-tablet is een aangepaste Windows-pc. De iPad van Apple is een opgeschaalde iPhone. En dit verschil is fundamenteel. Als je ooit hebt geprobeerd de Mac via aanraking te gebruiken, weet je hoe erg het is. U kunt dit op elk moment uitproberen door Sidecar te gebruiken. Met Sidecar kun je de iPad als tweede scherm voor je Mac gebruiken. Het is bijna onmogelijk om nauwkeurig op iets te tikken zonder een muis. “Mac is geen aanraakgevoelige machine. Als je een aanraakervaring wilt met de kracht van Mac, verwacht Apple nog steeds dat je een iPad Pro koopt.” Zelfs de Apple Pencil helpt niet veel. Dat komt deels omdat macOS gewoon niet is ontworpen voor aanraking en deels omdat alles op het scherm te dicht bij elkaar staat, bedoeld voor een supernauwkeurige muisaanwijzer. Om de Mac touch-ready te maken, zou de manier waarop de Mac-gebruikersinterface werkt volledig opnieuw moeten worden ontworpen. En Apple heeft OS X al opnieuw ontworpen voor aanraking – dat is iOS. “Sidecar is een cruciaal stuk software voor mij. Ik gebruik mijn iPad regelmatig als secundair scherm voor mijn Mac. Maar het is letterlijk een tweede scherm”, zegt Meany. “De iPad, die in hoge mate een touchscreen-apparaat is, zal slechts zeer beperkte aanraakinvoer toestaan ​​​​wanneer hij wordt gebruikt [this way].”

Afneembare iPad?

Op dit moment is Meany’s opmerking precies op het geld. Als je een desktop-Mac gebruikt, is de iPad een geweldige metgezel. Je kunt alle Mac-taken opslaan voor wanneer je aan je bureau zit. De iPad is meer dan in staat tot iets anders. En iCloud maakt het heen en weer werken tussen de twee behoorlijk naadloos. Ondertussen is de iPad in veel situaties veel beter. Om te lezen, kunt u het in staande stand houden en niet worden gehinderd door een toetsenbord dat aan de zijkant hangt. Het is onmogelijk dat ik een MacBook in bed zou lezen, maar ik lees mijn iPad daar de hele tijd. Zoals we hierboven vermeldden, kunnen de M1-Macs al prima iPad-apps uitvoeren. Je installeert ze gewoon vanuit de Mac App Store. Stel je dan een MacBook voor met een afneembaar scherm, zoals Lenovo’s ThinkPad X12.

Zijaanzicht van een iPad op een Magic Keyboard.

Pas als je het scherm uit elkaar haalt, verandert het in een iPad. Het voert iPad-apps uit en wanneer u vanaf de onderkant van het scherm omhoog veegt, wordt mogelijk een startscherm in iPad-stijl weergegeven. Of misschien een aanraakgevoelige Mac-desktop. Op die manier krijg je het beste van alles: de kracht en flexibiliteit van Mac, gecombineerd met de superieure aanraakervaring van iOS. Een dergelijk apparaat kan het aanraakscherm actief laten in de “Mac-modus”, maar alleen voor het gemak. Een snelle tik op het scherm is vaak gemakkelijker dan naar de muis/trackpad te grijpen. Dit klinkt misschien gek. Het kan zelfs gek zijn. Maar denk hier eens over na: Apple heeft al muis- en trackpad-ondersteuning toegevoegd aan de iPad en deed het goed. U kunt zelfs een Magic Keyboard-accessoire kopen waarmee u van uw iPad een laptop kunt maken. De iPad blijft touch-first, maar werkt ook prima met desktop-invoer. Is het zo wild om te denken dat de Mac in de tegenovergestelde richting zou kunnen bewegen? Het zou zeker welkom zijn om het scherm van de MacBook eraf te halen en het te gebruiken om het nieuws te lezen in mijn favoriete iPad RSS-app.