Skip to content

AI verbetert de beeldkwaliteit van tv, maar het is niet perfect

30 de juni de 2021
SonyBRAVIAXRA90J 822dd1996c3746688fc8c161fa510468

Belangrijkste leerpunten

  • AI kan de kwaliteit van oudere inhoud op nieuwe televisies verbeteren.
  • De meeste tv-makers gebruiken nu tot op zekere hoogte AI, maar de resultaten verschillen per merk.
  • Er zijn grenzen aan wat AI-beeldverwerking kan bereiken.

Moderne televisies zijn geëvolueerd tot on-the-fly remaster-machines die oudere inhoud kunnen opschalen naar moderne resoluties. Televisies gebruiken al tientallen jaren beeldverwerking om de kwaliteit te verbeteren. Naarmate de resolutie van een nieuwe HDTV is toegenomen, is het echter ook moeilijker geworden om aantrekkelijke resultaten te halen uit verouderde inhoud. Merken als Sony, LG, Samsung, Hisense en TCL hebben zich tot AI gewend om de kloof te dichten. Hoewel het beperkingen heeft, is de technologie de afgelopen jaren volwassen geworden en kan ze een duidelijke sprong voorwaarts maken ten opzichte van oudere televisies. “Het AI-gedeelte ervan, toen het voor het eerst begon, was de belofte veel groter dan de levering”, zei Caleb Denison, senior editor bij Digital Trends, over Zoom. “Dat is zeker veranderd.”

Verbeteren, scherpte toevoegen

Tv-merken omarmden AI-beeldopschaling om hun eigen ambities waar te maken. Het streven naar steeds hogere resoluties heeft geleid tot opwindende nieuwe televisies, waarbij de nieuwste modellen een resolutie tot 8K (7680 x 4320) bieden. Maar elke sprong vergroot de kloof tussen de resolutie van de geliefde dvd’s die in uw home entertainment-standaard staan ​​en de televisie die erop zit. 4K bevat vier keer het aantal pixels van 1080p. 8K propt in een ongelooflijke zestien keer meer pixels dan 1080p.

Samsung's QLED 8K TV

“Je hebt één pixel en nu moet je er nog drie maken om die op het scherm te krijgen. Dat soort beeldverwerking is volgens de huidige standaard rudimentair, maar vereist veel”, zegt Denison. Het is niet alleen het aantal pixels dat is verbeterd. De inhoud van vandaag wordt gefilmd met een hogere bitsnelheid die kleurdiepte- en luminantiegegevens bevat die niet in oudere films en films voorkomen. Sommige televisies kunnen oude inhoud verbeteren door nieuwe beeldgegevens te injecteren om te compenseren voor wat er ontbreekt. Denison zegt dat de beste televisies van vandaag een duidelijke voorsprong hebben op oudere televisies bij het weergeven van inhoud met een lage resolutie. Dat is goed nieuws voor shoppers die bang zijn dat een ouder wordende collectie niet meer te zien zal zijn op een hypermoderne tv.

Resultaten kunnen verschillen

De meeste moderne televisies hebben een beeldprocessor die beter presteert dan de meest geavanceerde tv’s die slechts vijf jaar geleden beschikbaar waren, maar volgens Denison zijn niet alle merken gelijk. Sony’s opschepperij dat zijn Cognitive Processor XR ’s werelds eerste cognitieve intelligentie-tv’s aandrijft, is niet alleen marketingpluis. “Na het zien van de Sony A90J, nadat ze op de trommel sloegen over deze cognitieve AI… Ik denk dat ze niet alleen maar rook blazen”, zei Denison. “Ik denk dat ze de beeldverwerking echt naar een hoger niveau hebben getild.”

Sony’s inspanningen worden gevolgd door andere grote merken zoals LG, Samsung, Hisense en TCL, die allemaal beeldprocessors hebben die beweren AI te gebruiken. De resultaten verschillen aanzienlijk tussen merken. Denison zegt dat Hisense en TCL “een beetje achterlopen” op het gebied van beeldverwerking, hoewel de recente inspanningen van TCL aanzienlijk zijn verbeterd. Er zijn zelfs verschillen tussen televisies van hetzelfde merk. Het is niet verwonderlijk dat de duurste televisies de snelste, meest geavanceerde beeldprocessors hebben, die de beste resultaten leveren. Budgetkopers moeten echter niet worden ontmoedigd, want zelfs grote merken met de minst indrukwekkende beeldprocessors kunnen aantrekkelijke resultaten opleveren. Maar wat moeten shoppers vermijden? Televisies van goedkope ‘huismerken’, zoals Insignia of Konka.

Het is wiskunde, geen magie

AI heeft beperkingen. Denison benadrukte dat beeldverwerking afhankelijk is van een redelijk schone bron met een ietwat moderne resolutie. “Dit spul is geen wonderdoener,” zei Denison. “Als je een rommelig, sterk gecomprimeerd 720p-signaal krijgt, kan het niet veel doen. Je Matlock zal er nooit zo goed uitzien als je Bosch.” “Het AI-gedeelte ervan, toen het voor het eerst begon, was de belofte veel grootser dan de levering. Dat is absoluut veranderd.” Een 4K-televisie kan een dvd verbeteren, en betere beeldprocessors zullen superieure resultaten leveren, maar verwacht niet dat het er net zo goed uitziet als een native 4K-bron of een 1080p Blu-ray.

Ook is het verstandig om specifieke beweringen over AI met een gezonde dosis scepsis te benaderen. De televisie-industrie is notoir geheimzinnig over de technologie. Tv-makers geven niet meer dan een artistieke weergave van hoe de beeldprocessor eruitziet – als dat zo is. Is een beeldprocessor die beweert AI te gebruiken altijd het gebruiken? Welke algoritmen worden gebruikt en hoe? Deze details worden streng bewaakt. Toch maakt Denison zich geen zorgen dat tv-makers geheimhouding gebruiken als excuus om niets te doen. “Ik weet niet precies hoe de worst wordt gemaakt,” zei hij. ‘Maar ik weet dat het een goede worst is.’