Skip to content

Bluetooth-platenspelers mixen modern en retro

7 de juli de 2021
CanvasUnpacked 700x700 2840fc421bfe40b8af3139bf19b347ca

Belangrijkste leerpunten

  • Nieuwe Victrola-platenspelers bieden ouderwetse vinylmogelijkheden en een Bluetooth-verbinding.
  • Met een prijs van minder dan $ 100 zien de nieuwe platenspelers er geweldig uit.
  • Het afspelen van platen kan een meer bevredigende ervaring zijn dan het streamen van muziek.

Voor muziekliefhebbers die nostalgisch zijn naar weleer, brengt Victrola een intrigerend paar platenspelers uit die Bluetooth-connectiviteit bieden. De Eastwood Hybrid Turntable ($ 99) en The Canvas ($ 79) zien er goed uit, cool. Ondanks hun vintage uiterlijk geven deze draaitafels echter niet alle moderne gemakken op. Ze draaien 33 1/3, 45 en 78 RPM-schijven, maar laten je ook muziek streamen vanaf je smart-apparaat of je platen afspelen via een externe Bluetooth-luidspreker. Twee? Misschien, maar er is iets enorm aantrekkelijks in deze achteruitkijkende technologie. In een tijd waarin bijna elk nummer dat ooit is opgenomen met een klik kan worden gedownload of gestreamd, kan het gebruik van fysieke platen het tegengif zijn voor muziekvermoeidheid.

Retro stijl

De nieuwe draaitafels lopen een dunne lijn tussen modern en retro. De Eastwood heeft een stijlvolle bamboe-afwerking die perfect zou passen in een SoHo-loft of een Ikea-showroom. Aan de geluidskant heeft dit model een Audio-Technica AT-3600LA element en stereo speakers. Met de Canvas kun je het uiterlijk aanpassen met een witte afwerking die kan worden versierd met de meegeleverde stickers. Het heeft een draaggreep voor draagbaarheid, terwijl Victrola opschept dat de draaitafel een keramische stylus heeft die zorgt voor meer bas en helder geluid.

De Eastwood Hybrid Draaitafel open en zittend op een tafel

De nieuwste modellen van Victrola hebben te maken met stevige concurrentie op de markt voor Bluetooth-platenspelers. Victrola’s eigen The Navigator-model ($ 140) is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en kan ook cd’s en cassettes afspelen en heeft een radiotuner. Aan de bovenkant is Sony’s PS-LX310BT ($ 199) strak, modern ogend en produceert “natuurlijk geluid”, zegt het bedrijf. Voor grote spenders is er ook de Cambridge Audio Alva TT ($ 1200), die eruitziet als een metalen standbeeld en een toonarm heeft die is ontworpen om “de maximale hoeveelheid geluidsdetails uit de cartridge en dus je records te halen”, aldus de website van het bedrijf. Het brede scala aan draaitafels bewijst dat er nog steeds een markt is voor vinyl.

Tegenwoordig voelt muziek minder waardevol omdat het zo gemakkelijk beschikbaar is. Tussen alle streamingdiensten van Apple Music tot Pandora leven we in een gouden tijdperk van deuntjes waar nog nooit zoveel muziek beschikbaar was voor zo velen voor zo weinig. “Ik ben opgewonden om een ​​van deze gadgets uit te proberen, omdat ze ons een beetje dichter bij ons muzikale verleden brengen.” Maar tegen welke prijs? Het is een raadsel, maar met alle beschikbare muziek, heb ik soms het gevoel dat de muziek is afgenomen. De pure beschikbaarheid van muziek devalueert de ontdekkings- en luisterervaring. Ooit moesten muziekfans, als een jager-verzamelaar van weleer, de nieuwste deuntjes stalken. Ze vingen de geur van nieuwe albums op in een tijdschrift of hoorden een stukje muziek op de radio. Daarna was er de jacht door een platenwinkel naar cassettes of cd’s voor de laatste sensatie toen het fysieke object in een muziekspeler werd geplaatst. De helft van het plezier zat in de achtervolging en dat is verdwenen.

Beter geluid door vinyl?

Afgezien van de ondefinieerbare voldoening om je muziek op fysieke media te bezitten, beweren sommige mensen dat digitale media van inferieure kwaliteit zijn. “Er is een voortdurend debat gaande over de geluidskwaliteit van muziek sinds cd’s voor het eerst op de markt kwamen”, schrijft audiofiel Mark Starlin. “Toen cd’s voor het eerst werden geïntroduceerd, werden ze gehyped als een beter klinkend medium dan vinyl. Een die nooit zou verslijten. Maar dat was niet altijd het geval. Mensen ontdekten al snel dat volledig digitale opnames hard konden klinken.”

Sommigen beweren dat het streamen van muziek minder informatie vastlegt dan cd’s of platen. “We leven in het digitale tijdperk, en helaas verslechtert het onze muziek, niet beter”, zei Neil Young ooit. Sommige streamingdiensten, zoals Tidal, proberen de kwaliteit te verhogen door ‘high fidelity’-muziek aan te bieden. Niemand kan beweren dat de nieuwste platenspelers van Victrola geluid produceren dat past bij high-end systemen. Met minder dan $ 100 is dat duidelijk niet het doel van het bedrijf. Maar voor hun bescheiden prijskaartje bieden ze wel een fysieke verbinding met muziek die niet kan worden geëvenaard door streaming. Victrola’s nieuwste platenspelers zijn misschien niet de allernieuwste technologie, maar dat is oké. Ik ben opgewonden om een ​​van deze gadgets uit te proberen, omdat ze ons een beetje dichter bij ons muzikale verleden brengen.