Skip to content

Een hulpbatterij toevoegen

18 de juli de 2021
man working on car removing battery 578194587 5ad18e683de4230037b02284

Elke auto en vrachtwagen, of deze nu op gas, diesel of alternatieve brandstof rijdt, heeft een batterij. De batterij zorgt ervoor dat de motor kan starten en levert stroom aan alle elektronica in het voertuig wanneer de motor niet draait. Een ander onderdeel, de dynamo, is verantwoordelijk voor het leveren van sap wanneer de motor draait. In sommige gevallen is één batterij gewoon niet genoeg. De meeste elektrische auto’s hebben bijvoorbeeld een hoogspanningsbatterij die de motor van stroom voorziet en een extra 12-volt batterij om andere elektronica zoals de radio te laten werken. Andere voertuigen, zoals campers en campers, worden meestal ook geleverd met hulpbatterijen om alles van binnenverlichting tot koelkasten te laten werken. Als u denkt dat u wel wat extra accucapaciteit in uw auto kunt gebruiken, of u nu een krachtig autoradiosysteem wilt gebruiken of iets anders, dan is het mogelijk om een ​​hulpaccu in vrijwel elke auto of vrachtwagen te installeren. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat er enkele problemen zijn die u niet kunt oplossen door een hulpaccu te installeren.

Wie heeft een hulpbatterij nodig?

Enkele van de situaties waarin een hulpaccu kan helpen zijn:

  • Het leveren van stroom voor een high-performance auto-audiosysteem: Extreem krachtige versterkers en andere componenten hebben soms meer vermogen nodig dan het standaardlaadsysteem kan leveren. Dit is vooral het geval als u uw autoradio gebruikt wanneer de motor niet draait, zoals bij wedstrijden.
  • Elektriciteit voor activiteiten zoals bumperkleven: Als je van activiteiten houdt zoals bumperkleven, dan kan een hulpbatterij nuttig zijn om het sap te leveren dat nodig is om radio’s, televisies, kookgerei en al het andere dat je nodig hebt om het feest gaande te houden, aan te zetten.
  • Primitief kamperen zonder aan comfort in te boeten: Als u uw voertuig graag meeneemt op de camping, is het vrij eenvoudig om een ​​omvormer aan te sluiten om alle elektronica van stroom te voorzien die u gewoon niet kunt missen. Het toevoegen van een hulpaccu zorgt ervoor dat de motor nog steeds start als het tijd is om naar huis te gaan.

Installeer geen hulpbatterij om een ​​zwakke primaire batterij te compenseren

Een situatie waarbij het installeren van een hulpaccu niet helpt, is als de accu die u al heeft geen lading vasthoudt. Dat betekent dat als u een probleem ondervindt waarbij uw auto ’s ochtends niet start, het toevoegen van een tweede batterij het probleem niet oplost. Hoewel een batterij die niet kan worden opgeladen een duidelijke indicatie is dat het tijd is voor vervanging, betekent dit ook dat er een probleem is dat moet worden opgelost voordat u zich zorgen hoeft te maken over het installeren van een hulpbatterij. In specifieke omstandigheden, zoals gevallen waarin u veel elektronica gebruikt terwijl uw auto uitstaat, en dan ontdekt dat de motor niet wil starten, kan het installeren van een batterij met hoge capaciteit of een tweede batterij het einde betekenen. Als dat niet het geval is, is het een beter idee om te controleren op een parasitaire afvoer en deze te repareren voordat u iets anders doet.

Wat te doen als een batterij steeds leeg blijft?

Voordat u uw batterij vervangt, laat staan ​​een hulpbatterij installeert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen parasitaire afvoer in het systeem is. Dit kan worden bereikt met een testlampje, maar een goede ampèremeter geeft u nauwkeurigere resultaten. is vrij eenvoudig, maar het is belangrijk om te onthouden dat bepaalde componenten de neiging hebben om een ​​kleine hoeveelheid stroom te trekken, wat normaal is. U kunt ook situaties tegenkomen waarin het lijkt alsof er een afvoer aanwezig is, maar het is gewoon een relais dat niet in staat is te activeren en te sluiten. Als er een afvoer aanwezig is, moet u deze repareren voordat u iets anders doet. Dat is misschien het einde van je probleem daar, hoewel je batterij misschien al toast is van al die keren dat hij dood ging en je een vliegende start nodig had. Als het probleem lang genoeg aan de gang is, kan het zelfs zijn dat de levensduur van uw dynamo is afgenomen vanwege de extra belasting die uw constant lege batterij erop heeft geplaatst.

Hoe u veilig een hulpbatterij kunt toevoegen

Er zijn een paar verschillende manieren om een ​​hulpbatterij te installeren, maar het belangrijkste is dat deze parallel met de bestaande batterij moet worden geïnstalleerd. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat beide negatieve accupolen moeten worden verbonden met aarde en dat de positieve terminals met elkaar kunnen worden verbonden, met een in-line zekering, of met een accu-isolator om te voorkomen dat de accu leegloopt. Het is ook belangrijk om een ​​veilige locatie voor de hulpaccu te vinden. Sommige voertuigen hebben ruimte in de motorruimte. Als uw voertuig dat niet doet, kunt u overwegen een accubak in de kofferbak of op een andere veilige plaats te installeren.

Een extra batterij toevoegen voor hoogwaardige audio

Als je een high-performance audiosysteem hebt waaraan je deelneemt aan wedstrijden, of je wilt het gewoon gebruiken als je auto niet rijdt, dan wil je misschien een tweede batterij toevoegen. Dit is volkomen veilig, hoewel het belangrijk is om de best practices voor bedrading en installatie te volgen. De tweede batterij moet parallel met de originele batterij worden aangesloten, en de meeste experts op het gebied van auto-audiowedstrijden zullen u aanraden om “gematchte” batterijen te kopen in plaats van een krachtige batterij in een configuratie te plaatsen die een bestaande batterij bevat die al oud en versleten is. De accukabels moeten de dikste meter zijn die u redelijkerwijs kunt gebruiken, en u moet heel voorzichtig zijn als u de tweede accu in het passagierscompartiment van uw voertuig plaatst. Aangezien batterijen kunnen exploderen en dat ook doen, moet de batterij ofwel in de motorruimte, de kofferbak of in een stevig gebouwde batterij- of luidsprekerbox worden geplaatst als deze heeft in de passagiersruimte te zijn. Natuurlijk wilt u deze meestal zo dicht mogelijk bij uw versterker plaatsen. In sommige gevallen bent u beter af met een enkele batterij met een hoge capaciteit dan met twee in serie geschakelde batterijen met een lagere capaciteit. U kunt ook beter af zijn met een verstijvingskap die zich dicht bij uw versterker bevindt. Als je een probleem hebt met het dimmen van je koplampen wanneer je muziek harder staat, dan is een condensator meestal voldoende. Meer reservecapaciteit in uw batterij (of batterijen) is echter waar u normaal naar op zoek bent als u met uw systeem meedoet aan wedstrijden.

Een tweede batterij toevoegen voor kamperen of bumperkleven

De andere belangrijke reden om een ​​tweede batterij toe te voegen, is als u veel tijd doorbrengt met bumperkleven of droog kamperen. In die gevallen wilt u meestal een of meer deep cycle-batterijen installeren om een ​​omvormer van stroom te voorzien. In tegenstelling tot gewone auto-accu’s zijn deep-cycle-accu’s ontworpen om in een staat van “diepe ontlading” te komen zonder beschadigd te raken. Dat betekent dat u uw elektronische apparaten kunt gebruiken wat u wilt, zonder dat u bang hoeft te zijn uw batterij te beschadigen. Als u een tweede batterij toevoegt voor kamperen of bumperkleven, moet de batterij nog steeds parallel met uw originele batterij worden aangesloten. U kunt echter een of meer schakelaars installeren waarmee u de accu’s kunt isoleren, afhankelijk van of u rijdt of geparkeerd staat. Als je geparkeerd staat, wil je hem zo instellen dat je alleen stroom haalt uit de deep-cycle-accu, en als je motor draait, moet je de optie hebben om de deep-cycle-accu te isoleren van de oplaadsysteem. Recreatieve voertuigen zijn allemaal zo bedraad met ‘huis’- en ‘chassis’-batterijen, maar je kunt hetzelfde type systeem zelf opzetten als je weet wat je doet.