Skip to content

Een mp3-speler gebruiken zoals een iPod in een auto zonder hoofdunit

24 de juni de 2021
ipodiphonemp3playerampnoheadunit 5bedc54e46e0fb002694a025

Wanneer de head-unit in uw auto kapot gaat, of het is gewoon tijd om te upgraden, kan het verleidelijk zijn om de head-unit gewoon helemaal buiten beschouwing te laten en gewoon uw iPod of smartphone te gebruiken. Voor degenen onder ons die onze telefoons en mp3-spelers toch gebruiken om in onze auto naar muziek en podcasts te luisteren, lijkt het een natuurlijke stap. Het probleem is dat je geen iPod, of welke mp3-speler of smartphone dan ook, op het audiosysteem in je auto kunt aansluiten zonder een head-unit die als tussenpersoon fungeert. Zelfs met de juiste iPod-adapter in de hand missen de meeste standaard autoradio’s één essentieel onderdeel: een versterker.

Wat u nodig hebt om een ​​iPod of telefoon in uw auto te gebruiken zonder een head-unit

Als u uw iPod, mp3-speler of telefoon in uw auto wilt gebruiken zonder head-unit, kunt u een van de volgende twee oplossingen gebruiken:

Vervangingsmethode voor hoofdeenheid:

  • Een versterker met RCA-ingangen: Je hebt absoluut een versterker nodig om dit te laten werken. Als je nog geen externe versterker in je auto hebt, moet je er een kopen en die zijn niet goedkoop.
  • Een RCA-adapter: U kunt een RCA-adapter gebruiken die speciaal is ontworpen voor uw iPod, telefoon of MP3-speler, of u kunt een 3,5 mm naar RCA-adapter gebruiken.
  • Een lijnchauffeur: Dit is een component die het signaal dat uit uw iPod komt, versterkt. Je hebt er misschien geen nodig, maar het hangt af van je versterker.
  • Een gelijkmaker: Je kunt misschien wegkomen met een equalizer-app op je mp3-speler of telefoon, maar een fysieke equalizer-component zorgt bijna altijd voor een beter geluid.
  • Draden en kabels: U moet de audiocomponenten aansluiten op de voeding en uw MP3-speler aansluiten op de audiocomponenten.

Externe luidsprekermethode

  • Een externe spreker: Kies een luidspreker die op 12V werkt, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over batterijen, en zorg ervoor dat deze de fysieke of Bluetooth-connectiviteit heeft die past bij uw iPod, telefoon of mp3-speler.
  • Montagemateriaal: Je hebt een methode nodig om je luidspreker te monteren waar hij niet in de weg zit of je zicht op de weg blokkeert.
  • Kabels: Als je speaker een fysieke verbinding gebruikt, heb je de juiste kabels nodig om je iPod, mp3-speler of telefoon aan te sluiten.

Een mp3-speler gebruiken zoals een iPod of smartphone zonder hoofdeenheid

Helaas is er geen gemakkelijke manier om uw hoofdunit te omzeilen, een telefoon of MP3-speler rechtstreeks op de luidsprekers in een auto aan te sluiten en het te laten werken zoals u het waarschijnlijk wilt. Hoewel het technisch mogelijk is, zijn er geen iPod-autoadapters op de markt die de klus kunnen klaren. Om dit soort projecten te realiseren, zou je in wezen je eigen head-unit-vervanging moeten bouwen, en op dat moment is het misschien beter om gewoon een goedkope head-unit met een aux-ingang te kopen. Voor een beetje meer geld krijg je nog beter geluid als je een nieuwe head-unit vindt die je je kunt veroorloven met een USB-poort of enige vorm van directe iPod-bediening.

Waarom hoofdunits nodig zijn

Het probleem met het gebruik van een iPod zonder head-unit, en de reden dat er geen adapter voor is ontworpen, is dat iPods niet zijn ontworpen om luidsprekers aan te sturen. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er geen verschil zou moeten zijn. Je kunt een koptelefoon of oordopjes aansluiten en het werkt prima, en je kunt je iPod probleemloos aansluiten op je auto- of thuisstereo, dus wat maakt het uit? De kern van het probleem is dat er veel meer vermogen nodig is om luidsprekers aan te sturen dan om koptelefoons of oordopjes aan te sturen, en je iPod of telefoon is gewoon niet opgewassen tegen de taak. Als je een iPod op een head-unit aansluit, gebeurt er een van de twee dingen. Ofwel stuurt de head-unit het audiosignaal door een interne versterker voordat het naar de luidsprekers wordt gestuurd, ofwel stuurt het het onversterkte signaal naar een externe eindversterker. Als u een standaard auto-audiosysteem heeft, is het een veilige gok dat u met het eerste te maken heeft. In sommige gevallen is het nog ingewikkelder dan dat. Als u bijvoorbeeld uw iPod aansluit via een USB-kabel of een eigen kabel, kan deze digitale informatie naar uw hoofdeenheid sturen in plaats van een audiosignaal. Hierdoor kan de ingebouwde DAC van de head-unit het digitale bestand omzetten in een analoog signaal en het vervolgens intern versterken of het signaal doorsturen naar een externe versterker.

Dus hoe zit het met iPod-autoadapters?

Er zijn veel verschillende iPod-autoadapters, maar ze doen allemaal hetzelfde: een audiosignaal doorgeven aan een head-unit zodat het kan worden versterkt en naar de luidsprekers kan worden gestuurd. Of u nu een cassette-adapter, een dock, een Lightning-connector naar 3,5 mm-jack of zelfs een speciale directe iPod-bedieningskabel gebruikt, dat is alles wat echt aan het werk is. Als je een iPod-autoadapter wilt die je head-unit omzeilt en echt werkt, dan moet je ergens in de vergelijking een versterker hebben. De eenvoudigste manier om dit te bereiken, is door gewoon een eindversterker te installeren met RCA-ingangen. U kunt dan een 3,5 mm TRS naar RCA-kabel gebruiken om uw iPod of telefoon op de versterker aan te sluiten. Mogelijk hebt u ook een line-driver of fysieke equalizer nodig om de geluidskwaliteit te bereiken die u zou verwachten als u een mooie head-unit had om mee te werken. Afhankelijk van of je al een versterker met RCA-ingangen in je auto hebt, en als je weg kunt komen zonder een line driver te gebruiken, dan is dit eigenlijk een goedkope optie die zeker het proberen waard is. Anders heb je waarschijnlijk meer geluk als je een goedkope head-unit koopt met een aux-ingang.