Skip to content

Hoe audiobestandsindelingen verschillen en wat dit betekent voor luisteraars

19 de juli de 2021
different types of music files 3134920 b0ff4fab7a9e441ba792f8d9f7c58615

De meeste apparaten kunnen direct uit de doos een breed scala aan digitale media-indelingen afspelen, vaak zonder vereiste software- of firmware-updates. Als je door de producthandleiding bladert, zul je misschien verbaasd zijn hoeveel verschillende soorten er zijn. Waarin verschillen ze van elkaar, en zou dit belangrijk voor je moeten zijn?

Muziekbestandsindelingen uitgelegd

Als het om digitale muziek gaat, maakt het formaat dan echt uit? Het antwoord: het hangt ervan af. Er zijn gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde audiobestanden, die een verliesvrije of verliesvrije kwaliteit kunnen hebben. Lossless-bestanden kunnen enorm groot zijn, maar als u voldoende opslagruimte hebt (bijv. een pc of laptop, netwerkopslagstation, mediaserver, enz.), en u beschikt over hoogwaardige audioapparatuur, zijn er voordelen aan het gebruik van niet-gecomprimeerde of lossless audio .

Maar als er weinig ruimte is, zoals op smartphones, tablets en draagbare spelers, of als u van plan bent een standaardhoofdtelefoon of -luidsprekers te gebruiken, dan zijn de kleinere gecomprimeerde bestanden echt alles wat u nodig hebt.

Algemene indelingen

Dus hoe kies je? Hier is een overzicht van veelvoorkomende indelingstypen, enkele van hun belangrijke kenmerken en redenen waarom u ze zou gebruiken.

 • MP3: Ontworpen door de Moving Pictures Experts Group (MPEG), een organisatie die standaarden ontwikkelt voor gecodeerde audio- en videoprogramma’s, is de MPEG-1/MPEG-2 Layer 3 (MP3) waarschijnlijk het meest voorkomende en ondersteunde audiobestandstype.
  MP3 is zowel een gecomprimeerd als verliesgevend audioformaat, met bitrates van 8 kbit/s tot maximaal 320 kbit/s en bemonsteringsfrequenties van 16 kHz tot maximaal 48 kHz. De kleinere bestandsgroottes van MP3’s betekenen snellere bestandsoverdrachten en minder ruimtegebruik, maar dit gaat ten koste van enige vermindering van de geluidskwaliteit in vergelijking met bestandsindelingen zonder verlies.
 • AAC: Populair gemaakt door Apple iTunes, is het Advanced Audio Coding (AAC)-formaat vergelijkbaar met MP3, maar met een bijkomend voordeel van grotere efficiëntie.
  AAC is zowel een gecomprimeerd als verliesgevend audioformaat, met bitrates van 8 kbit/s tot maximaal 320 kbit/s en bemonsteringsfrequenties van 8 kHz tot een maximum – met het juiste coderingsproces – van 96 kHz.
 • AAC-bestanden kunnen dezelfde geluidskwaliteit leveren als een mp3, terwijl ze minder ruimte in beslag nemen. ACC ondersteunt ook maximaal 48 kanalen, terwijl de meeste MP3-bestanden er slechts twee kunnen verwerken. AAC is breed compatibel met, maar niet beperkt tot, iOS-, Android- en draagbare spelapparaten.
 • WMA: Ontwikkeld door Microsoft als concurrent van de MP3, bieden Windows Media Audio-bestanden een vergelijkbare, zij het eigen ervaring. De standaard WMA is zowel een gecomprimeerd als lossy audioformaat, hoewel nieuwere, aparte subversies met meer geavanceerde codecs een lossless optie kunnen bieden.
  Hoewel veel soorten draagbare media en home entertainment-spelers standaard WMA-bestanden ondersteunen, doen maar weinig mobiele apparaten zoals smartphones en tablets dat. Velen vereisen het downloaden van een compatibele app om WMA-audio af te spelen, wat het gebruik minder gemakkelijk kan maken dan MP3 of AAC.
 • FLAC: Ontwikkeld door de Xiph.Org Foundation, heeft de Free Lossless Audio Codec (FLAC) veel aantrekkingskracht vanwege zijn royaltyvrije licenties en open formaat.
  FLAC is zowel een gecomprimeerd als verliesvrij audioformaat, met een bestandskwaliteit tot 32-bit/96 kHz (ter vergelijking: een cd is 16-bit/44,1 kHz). FLAC profiteert van het voordeel van een kleinere bestandsgrootte (ongeveer 30 tot 40 procent kleiner dan de originele gegevens) zonder concessies te doen aan de audiokwaliteit, waardoor het een ideaal medium is voor digitale archivering (dat wil zeggen, het als de primaire kopie gebruiken om gecomprimeerde/lossy bestanden voor algemeen luisteren).
 • ALAC: Apple’s versie van FLAC, de Apple Lossless Audio Codec (ALAC), deelt veel met FLAC met betrekking tot audiokwaliteit en bestandsgrootte.
  ALAC is zowel een gecomprimeerd als verliesvrij audioformaat. Het wordt ook volledig ondersteund door iOS-apparaten en iTunes, terwijl FLAC mogelijk niet wordt ondersteund. Als zodanig zou ALAC het meest worden gebruikt door mensen die Apple-producten gebruiken.
 • WAV: Het Waveform Audio File Format, ook ontwikkeld door Microsoft, is een standaard voor op Windows gebaseerde systemen en compatibel met een groot aantal softwaretoepassingen.
  WAV is zowel een niet-gecomprimeerd (maar kan ook gecodeerd worden als gecomprimeerd) en verliesvrij audioformaat, in wezen een exacte kopie van de brongegevens. Afzonderlijke bestanden kunnen een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in beslag nemen, waardoor het formaat ideaal is voor archivering en audiobewerking. WAV-audiobestanden zijn vergelijkbaar met PCM- en AIFF-audiobestanden.
 • AIFF: Het Audio Interchange File Format (AIFF), ook ontwikkeld door Apple, is een standaard voor het opslaan van audio op Mac-computers.
  AIFF is zowel een niet-gecomprimeerde (er is ook een gecomprimeerde variant) en lossless audioformaat. Net als het WAV-bestandsformaat van Microsoft kunnen AIFF-bestanden veel digitale opslagruimte in beslag nemen, waardoor ze het beste zijn voor archivering en bewerking.
 • PCM: Pulse Code Modulation (PCM) wordt gebruikt om analoge signalen digitaal weer te geven en is het standaard audioformaat voor cd’s, maar ook voor computers en andere digitale audiotoepassingen.
  PCM is zowel een niet-gecomprimeerd als verliesvrij audioformaat, dat vaak fungeert als brongegevens voor het maken van andere audiobestandstypen.