Skip to content

Hoe een autohoofdeenheid te kiezen?

6 de augustus de 2021
GettyImages 72896717 1fb73c60ed2743f1b5d9581bac7e1d7d

De head-unit is het controlecentrum voor uw autoradio. Vaak aangeduid als een autoradio (omdat de meeste een radio bevatten), kan dit ene onderdeel een enorme impact hebben op hoe goed uw systeem klinkt, hoe uw dashboard eruitziet en hoe gemakkelijk het is om dingen te doen zoals het wisselen van ingangen tijdens het rijden. Het kiezen van een head-unit kan ontmoedigend zijn. Ze zijn vaak duur en het kiezen van de verkeerde kan een slechte invloed hebben op hoe het systeem klinkt. Als dit een upgrade is waarin u geïnteresseerd bent, maar niet zeker weet waar u moet beginnen, zullen we u door enkele van de belangrijkste factoren leiden waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een nieuwe head-unit.

Een head-unit kiezen: belangrijke factoren

Er zijn vier primaire factoren die van invloed kunnen zijn op de geschiktheid van een head-unit voor gebruik in een bepaald autoradiosysteem. Afhankelijk van de specifieke situatie zullen sommige van deze factoren belangrijker zijn dan andere.

 • Begroting: Bij het upgraden van een autoradiosysteem is het belangrijk om realistisch te zijn. Iedereen kan een geweldig geluidssysteem bouwen door genoeg geld naar het probleem te gooien, maar niet iedereen heeft die optie. Daarom is het belangrijk om na te denken over wat je wilt, de andere componenten die je mogelijk moet kopen in overweging te nemen en een head-unit te kiezen die bij je budget past.
 • Stroom: Dit verwijst naar de audio-uitvoer die de head-unit naar uw luidsprekers stuurt. Meer vermogen betekent luider geluid en minder vervorming bij gemiddeld en hoog volume, maar het aansluiten van een krachtige head-unit op zwakke luidsprekers levert geen geweldige resultaten op.
 • esthetiek: De manier waarop een head-unit eruitziet, zal voor sommige mensen belangrijker zijn dan voor anderen. De head-unit is vaak het middelpunt in het dashboard van een voertuig, dus het is belangrijk om iets te kiezen dat er niet lelijk uitziet. In sommige gevallen kan esthetiek er zelfs toe leiden dat u de originele head-unit op zijn plaats laat.
 • Functies: De reden dat we de term “head-unit” gebruiken in plaats van “autoradio” is dat een head-unit zoveel meer aankan dan alleen basis radiotaken. Als een bepaalde functie belangrijk voor je is, zoals Bluetooth- of MP3-compatibiliteit, zorg er dan voor dat je je daarop concentreert.

Iedereen die aan een budget werkt, wil een hoofdeenheid vinden die aan zijn of haar behoeften in de andere categorieën voldoet of deze overtreft zonder de bank te verslaan. Iemand die het perfecte geluidssysteem stuk voor stuk probeert te bouwen, heeft echter andere prioriteiten. Met dat in gedachten gaan we dieper in op de verschillende kwaliteiten waarnaar je moet zoeken in een geweldige head-unit.

Vormfactor: enkele versus dubbele DIN

Voordat het proces van het selecteren van een head-unit kan beginnen, is het belangrijk om het dashboard van het voertuig te bekijken waarin het zal worden gebruikt. De meeste head-units passen in twee groottecategorieën die worden aangeduid als enkele DIN en dubbele DIN, en de meeste voertuigen hebben ofwel een enkele of dubbele DIN dash-recipiënt. Als de bestaande hoofdeenheid ongeveer 50 mm lang is, moet de vervanging voldoen aan de enkele DIN-norm. Als de bestaande eenheid 100 mm lang is, kan een enkele of dubbele DIN-kopeenheid worden gebruikt. Er is echter een afstandhouder nodig om een ​​enkel-DIN-kopeenheid in een dubbel-DIN-contactdoos te installeren. Bekijk onze gids voor het vinden van de juiste maat head-unit voor meer informatie.

Aftermarket versus originele uitrusting

Als je begint na te denken over de esthetiek van een head-unit, is een van de zorgen die veel mensen hebben, dat een aftermarket-head-unit er niet goed uitziet. Hoewel een goed geïnstalleerde autoradio er net zo schoon en professioneel uitziet als de originele radio, is het waar dat sommige aftermarket-autoradio’s gewoon niet passen bij de rest van het dashboard. Het op zijn plaats laten van de originele uitrusting (OE) is meestal niet het beste idee, maar het is een optie als het een vreemde vorm heeft of als je om esthetische redenen gewoon bij de OE-look wilt blijven. Als een OE-hoofdeenheid al al uw andere gewenste functies heeft, wilt u misschien helemaal geen nieuwe hoofdeenheid kopen en gewoon een nieuwe versterker en eersteklas luidsprekers installeren. Dat levert meestal niet het best mogelijke geluid op, tenzij de OE-hoofdeenheid voorversterkeruitgangen heeft, omdat dat type opstelling doorgaans enige geluidsvervorming tot gevolg heeft. Als de originele head-unit wel voorversterkeruitgangen heeft, of als het voertuig een fabrieksversterker heeft, kan het prima werken om de originele head-unit op zijn plaats te laten en een mooie versterker en luidsprekers te installeren. Als je de head-unit wilt upgraden, maar je bent bang dat het er niet goed uitziet als je klaar bent, let dan speciaal op hoe je opties eruit zien als ze zijn in- en uitgeschakeld. U kunt ook zoeken naar afbeeldingen van voertuigen zoals die van u om te zien wat voor andere mensen heeft gewerkt.

Audiobronnen

De juiste audiobronnen voor de head-unit zijn afhankelijk van persoonlijke voorkeur, aangezien iedereen een mediabibliotheek heeft die bestaat uit verschillende hoeveelheden cassettes, cd’s, mp3’s en andere digitale muziekbestanden. Afhankelijk van wat je in je eigen collectie hebt, wil je misschien op zoek naar een head-unit die kan spelen:

 • Cassettebandjes
 • CD’s
 • dvd’s
 • Blu-ray-schijven

Hoewel cassettes zijn uitgefaseerd uit OE-head-units, kunnen sommige aftermarket dubbel DIN-head-units zowel cassettes als cd’s afspelen, en er zijn ook head-units met cd-wisselaarbediening. Andere apparaten kunnen digitale muziekbestanden afspelen, waaronder MP3, AAC, WMA en andere, die op cd’s zijn gebrand, en er zijn ook cd-wisselaars in het dashboard die passen in de dubbel-DIN-vormfactor. Als je hele mediabibliotheek is gedigitaliseerd, wil je misschien op zoek naar een mechless head-unit. De term “mechless” geeft aan dat er geen bewegende delen in deze head-units zijn. Omdat ze geen cd’s of cassettes kunnen afspelen, kun je muziek afspelen vanaf USB-sticks, SD-kaarten of interne harde schijven. Naast deze opties bevatten head-units meestal een soort radiotuner. Afgezien van de standaard AM/FM-radio die de meeste head-units bieden, wilt u misschien een head-unit zoeken met een HD-radiotuner of een die compatibel is met satellietradio.

Hoofdeenheid bruikbaarheid

Een head-unit die geweldige functies heeft en er gelikt uitziet, zal niet per se gemakkelijk te gebruiken zijn. Aangezien de head-unit het commandocentrum is dat u dagelijks zult gebruiken om uw hele geluidssysteem te bedienen, is gebruiksgemak essentieel. Deze factor is gemakkelijk te verdoezelen, maar het is ook een belangrijke oorzaak van wroeging van de koper. Zelfs als u online een head-unit koopt, is het een goed idee om in een plaatselijke winkel naar een displaymodel te zoeken om de bedieningselementen uit te proberen. Als u een displaymodel kunt vinden, positioneer uzelf dan zo dat het ongeveer wordt geplaatst waar het zou zijn wanneer u met uw auto rijdt. Stel je voor dat je aan het rijden bent en kijk om je heen. Hoe gemakkelijk is het om het display en de bedieningselementen te zien? Reik naar voren en probeer de bedieningselementen te bedienen. Hoe gemakkelijk is het om de bedieningselementen te vinden en te gebruiken zonder te kijken? Head-units met veel kleine knoppen of moeilijk leesbare schermen zien er misschien goed uit en hebben alle juiste functies, maar de algehele ervaring zal waarschijnlijk niet bevredigend zijn.

Hoofdeenheid Vermogen

Voor audiofielen is vermogen een van de belangrijkste factoren bij het bouwen van een autoradiosysteem. Het is echter typisch de kracht van de versterker die mensen enthousiast maakt. Goede geluidssystemen omzeilen de ingebouwde versterker met RCA-lijnuitgangen. Er zijn twee redenen om het vermogen van de hoofdeenheid te overwegen. Als je een auto-audiosysteem bouwt met een beperkt budget en het best mogelijke geluid niet zo belangrijk voor je is, dan is het belangrijk om een ​​head-unit te vinden die voldoende vermogen heeft. Het is ook mogelijk om stukje bij beetje een auto-audiosysteem te bouwen, in welk geval je een head-unit wilt vinden met een goede ingebouwde versterker en RCA-lijnuitgangen. Zo kun je meteen genieten van een goed geluid, en kun je later nog een goede versterker in de mix laten vallen. De manier om het vermogen van een ingebouwde versterker te bepalen, is door naar de RMS-waarde te kijken. RMS verwijst naar root-mean-square, en dit getal is eigenlijk betekenisvol op een manier die reclametermen als ‘piekkracht’ en ‘muziekkracht’ niet zijn. Head-units zijn echter meestal niet in staat om de volledige RMS-waarde in één keer over alle vier de luidsprekerkanalen uit te voeren. Het kost ook meer kracht om bas te produceren dan andere frequenties, dus je kunt doorgaans enige vervorming verwachten, tenzij je een high-pass crossover gebruikt.

Extra functies

Afhankelijk van het audiosysteem dat u probeert te bouwen, moet u op een aantal andere functies letten. Sommige hiervan zijn van vitaal belang voor de toekomstige uitbreiding van het systeem, zoals voorversterkeruitgangen, en andere zullen onmiddellijk nuttig zijn.

 • Voorversterker uitgangen
 • Diefstal beveiliging
 • Bluetooth
 • Wifi
 • Bediening op het stuur
 • Afstandsbediening
 • Schakelbare verlichting