Skip to content

Hoe een Jump Box je auto kan starten

31 de juli de 2021
GettyImages 476192486 bb32c1b2182d41f2b30735338c76e482

Als je ooit hebt geprobeerd je auto te starten en niets anders hebt gehoord dan een zwakke klik, dan ben je waarschijnlijk bekend met de hoofdpijn die gepaard gaat met het klauteren om startkabels te vinden en iemand die bereid is om een ​​vliegende start te geven. Misschien heb je zelfs de pechhulp gebeld, en ze kwamen opdagen met een mooie kleine doos waarmee je op de een of andere manier je auto kon starten. Apparaten die een vliegende start kunnen bieden zonder een tweede voertuig, worden gewoonlijk springboxen of jumpstarters genoemd, en ze zijn eigenlijk redelijk betaalbaar en zeer gebruiksvriendelijk. Ze moeten wel van tijd tot tijd worden opgeladen, maar het is een vrij kleine investering van tijd en geld als je het afweegt tegen de nachtmerrie van vast komen te zitten in het midden van nergens met een lege batterij.

Alles over springboxen

Er zijn veel verschillende springboxen, maar ze hebben allemaal een paar gemeenschappelijke kenmerken. De kern van elke springkast is een verzegelde loodzuur- of gelpack-batterij, die permanent is verbonden met startkabels met krokodillenklemmen. Omdat de batterij is verzegeld, is er weinig kans dat deze morst of lekt, zelfs als u het apparaat kantelt. De batterij is meestal ook verzegeld in een plastic behuizing, waardoor deze verder isoleert. De startstroomsterkte en reservecapaciteit verschilt van springkast tot springkast, dus terwijl sommige nauwelijks genoeg kracht hebben om een ​​golfkar te starten, zijn andere in staat om grote dieselmotoren te starten, ontworpen om tientallen auto’s te starten tussen oplaadbeurten, en werken in barre weersomstandigheden. Naast een batterij en permanent bevestigde startkabels, bevatten sommige springboxen ook functies zoals:

  • Luchtcompressor — Laat uw banden gemakkelijk luchten als u lekt.
  • Noodlichten — Verlicht de rijbaan als u uw auto moet starten, uw band moet verwisselen of andere noodwerkzaamheden langs de weg moet uitvoeren.
  • Radio’s — Zorg voor wat entertainment tijdens het kamperen of bumperkleven, of luister naar belangrijke aankondigingen tijdens noodsituaties en natuurrampen.
  • 12 volt accessoire-aansluitingen — Zorg voor stroom voor 12 volt-apparaten zoals telefoonopladers.
  • Omvormer — Voorzie vrijwel elk elektronisch apparaat van stroom, hoewel het gebruik van de omvormer het vermogen van de springkast om een ​​vliegende start te geven zal verminderen totdat u hem weer oplaadt.

Hoewel geen van deze functies strikt noodzakelijk is en je een goedkope springkast kunt kopen die geen van deze toeters en bellen heeft, kunnen de meeste van deze functies onderweg erg handig zijn.

Veilig een Jump Box gebruiken

Om een ​​jumpbox veilig te gebruiken, moet u dezelfde basisprocedure volgen als voor een normale jumpstart. Als uw voertuig speciale procedures heeft, moet u deze volgen. Anders moet u de positieve jumpboxkabel aansluiten op de positieve batterijaansluiting en vervolgens de negatieve jumpboxkabel op een goede massa aansluiten. Hoewel u de minkabel van de springkast kunt aansluiten op de minpool van de accu, is het veiliger om ergens op de motor of het chassis een massa te gebruiken. Hoewel de procedures vergelijkbaar zijn, brengt het gebruik van een springkast een bijkomend probleem met zich mee. Omdat de kabels van de meeste springkasten vrij kort zijn, moet de springkast meestal ergens in de motorruimte zitten. Dit vormt een potentieel gevaar, dus het is van vitaal belang dat u ervoor zorgt dat het apparaat zich niet in de buurt van de radiatorventilator, een van de accessoireriemen of poelies bevindt, of op een zodanige manier is geplaatst dat elektrische verbindingen of sensoren kunnen losraken.

Jump Box-gebruik buiten Jumpstarting

Jumpboxen zijn in de eerste plaats ontworpen voor het starten van een jump, maar ze kunnen voor veel andere dingen worden gebruikt. Zelfs de meest elementaire apparaten worden meestal geleverd met een ingebouwde 12-volt accessoire-aansluiting, die kan worden gebruikt om elk 12-volt apparaat van stroom te voorzien. Dat betekent dat je een springkast kunt gebruiken om je mobiele telefoon op te laden, je laptop van stroom te voorzien of iets anders te gebruiken waarvoor je een 12 volt voedingsadapter hebt. Ze zijn ook goed voor bumperkleven, kamperen en andere activiteiten, omdat je hiermee je elektronica van stroom kunt voorzien zonder de batterij van je auto leeg te laten lopen. Springboxen met functies zoals bandencompressoren kunnen ook worden gebruikt om uw autobanden, strandspeelgoed en andere opblaasbare artikelen te luchten, mits u de juiste adapter heeft. Natuurlijk is het altijd belangrijk om te onthouden dat een springkast meestal een verzegelde loodzuurbatterij in de kern heeft. Dus hoewel ze meestal niet lekken, moet je er niet zomaar van uitgaan dat die van jou dat nooit zullen doen. Als je extra veilig wilt zijn, kies dan voor een springkasteel met ingebouwde gel of geabsorbeerde glasmat (AGM) batterij.

Je eigen springkast maken

Aangezien een springkast in feite gewoon een verzegelde loodzuurbatterij is met ingebouwde startkabels, is het technisch mogelijk om er zelf een te maken. Hoewel het kopen van een springkast meestal goedkoper is dan het zelf bouwen, zijn er enkele gevallen waarin u de extra batterij misschien bij de hand wilt hebben. Sommige reparatiebedrijven maken hun eigen jumpboxen door simpelweg meerdere accu’s aan een steekwagen te binden, ze parallel te bedraden met dikke kabels en vervolgens een paar goede startkabels aan te sluiten. Dit is een geweldige setup die een hoop reservecapaciteit biedt, maar het is niet bepaald draagbaar. Als u uw eigen springkast wilt maken, is de beste en veiligste manier om een ​​verzegelde, onderhoudsvrije batterij te verkrijgen met hoge startversterkers (CA) en koude startversterkers (CCA), naast een accubak die groot genoeg is om het binnen te passen. De accubak is een belangrijk onderdeel van de vergelijking, vanwege het feit dat, hoewel verzegelde loodzuuraccu’s meestal niet lekken als ze omvallen, ze kunnen, en vaak doen, lekken als gevolg van ouderdom, overladen en andere factoren. Het veiligste type batterij om te gebruiken bij het bouwen van een springkast is een gel- of AGM-batterij, maar ze zijn meestal duurder dan verzegelde loodzuurbatterijen. Het laatste dat je nodig hebt om je eigen DIY-jumpbox te maken, is een set startkabels. U hoeft ze niet permanent aan de accubak te bevestigen, en het is eigenlijk een goed idee om ze losgekoppeld te laten, omdat het de kans op een onbedoelde kortsluiting verkleint.