Skip to content

Hoe HD-radio werkt en hoe u het kunt krijgen

2 de juli de 2021
GettyImages 172225784 5c882f13c9e77c0001a67715

HD Radio is een digitale radiotechnologie die naast traditionele analoge radio-uitzendingen in de Verenigde Staten, Canada en Mexico bestaat. De technologie wordt gebruikt door zowel AM- als FM-zenders en stelt zenders in staat om naast extra digitale inhoud ook originele analoge signalen uit te zenden. De geluidskwaliteit op een HD-radio is ook verbeterd in vergelijking met standaard terrestrische systemen. Hoewel er enige verwarring is geweest tussen satellietradio en HD-radio, zijn de twee verschillend. HD Radio is een aanvulling op bestaande terrestrische uitzendingen. Satellietradio is afhankelijk van een andere technologie en contentstream en is alleen beschikbaar met een abonnement.

Hoe HD-radio werkt

Aangezien de HD Radio-technologie radiostations in staat stelt originele analoge signalen uit te zenden, is het niet nodig om uw radiohardware bij te werken. In tegenstelling tot de zeer zichtbare omschakeling van analoge televisie-uitzendingen naar een digitale standaard, zijn er geen plannen om analoge radio-uitzendingen uit te bannen. Dat komt vooral omdat een stopzetting van analoge uitzendingen geen bandbreedte terugwint die later zou kunnen worden doorverkocht. De HD Radio-standaard is gebaseerd op technologie die eigendom is van iBiquity. In 2002 keurde de FCC de HD-radiotechnologie van iBiquity goed voor gebruik in de Verenigde Staten. HD Radio is de enige door de FCC goedgekeurde digitale radiotechnologie. Radiostations moeten hun zendapparatuur upgraden en een licentievergoeding betalen aan iBiquity om het HD Radio-formaat te gebruiken. Bestaande radiotuners kunnen de oude analoge signalen ontvangen, maar er is nieuwe hardware nodig om digitale inhoud te ontvangen.

Hoe HD-radio te ontvangen

De enige manier om HD-radio-inhoud te ontvangen, is door een radio te gebruiken die een compatibele tuner heeft. HD-radiotuners zijn verkrijgbaar bij veel aftermarket-fabrikanten en sommige voertuigen zijn uitgerust met HD-radio-ontvangers. HD-radio is niet in alle markten beschikbaar, dus er zijn een aantal head-units die geen extra tuner hebben. Als u een aftermarket head-unit met een digitale tuner koopt, hoeft u geen speciale HD-radioantenne te kopen. Digitale standaarden die elders in de wereld worden gebruikt, zoals digitale audio-uitzendingen in Europa, zijn niet compatibel met HD-radio in Noord-Amerika. Dat betekent dat het essentieel is om een ​​head-unit aan te schaffen die specifiek bedoeld is voor gebruik in de Verenigde Staten, Canada of Mexico.

Kenmerken en voordelen van HD-radio

Voordat u een head-unit koopt met een ingebouwde HD-radiotuner, wilt u misschien de stations controleren die in uw regio beschikbaar zijn. Er zijn duizenden HD-radiostations, dus u hebt waarschijnlijk toegang tot ten minste één in uw regio. Er is echter een kans dat een HD Radio head-unit in uw markt geen zin heeft. Als er HD-radiostations in uw regio zijn, dan is een head-unit die deze technologie bevat wellicht de investering waard. HD-radio biedt meer inhoud en een hogere geluidskwaliteit dan standaardradio, en er zijn geen maandelijkse kosten, in tegenstelling tot satellietradio. Enkele van de mogelijke functies die door HD-radiostations worden aangeboden, zijn onder meer:

  • Audio van cd-kwaliteit op FM-kanalen en audio van FM-kwaliteit op AM-kanalen.
  • Maximaal twee extra FM-kanalen voor elk traditioneel FM-kanaal.
  • Media tagging waarmee u afspeellijsten kunt maken van nummers die u op de radio hoort.
  • Songtitels en artiestennamen weergegeven op de head-unit.
  • De mogelijkheid om live radiostreams tot 15 minuten te pauzeren.

Je kunt waarschijnlijk leven zonder HD Radio, en de technologie is niet zonder problemen. De extra inhoud en hogere audiokwaliteit kunnen uw dagelijkse woon-werkverkeer echter opfleuren. Als u in een gebied met een goede dekking woont, kunt u mogelijk uw maandelijkse abonnement op satellietradio opzeggen.