Skip to content

Hoe luister je naar een iPod in een auto

3 de juli de 2021
using ipod without upgrading head unit 534597 d307d5e997e24e42b2767af4bc25d0f5

De gemakkelijkste manieren om in een auto naar een iPod te luisteren, zijn door een aux-ingang te gebruiken of aan te sluiten via iPod direct-bediening, maar als je geen nieuwe head-unit wilt kopen, kun je die vergeten. Afhankelijk van de huidige head-unit die je hebt, zijn er drie verschillende opties die je kunt bekijken om je iPod te gebruiken zonder een reeds bestaande aux-ingang: een autocassette-adapter, een FM-zender of een FM-modulator. Dit zijn allemaal haalbare opties, en ze voegen in wezen allemaal een tijdelijke aux-ingang toe aan uw geluidssysteem, maar de beste voor uw specifieke situatie hangt af van een aantal verschillende factoren.

Autocassette-adapter (de goedkoopste optie)

De gemakkelijkste en goedkoopste manier om in een auto zonder aux naar een iPod te luisteren, is een autocassette-adapter. Hoewel deze adapters oorspronkelijk zijn ontworpen met cd-spelers in gedachten, werken ze ook prima met je iPod of elke andere mp3-speler met een 3,5 mm audio-aansluiting. Ze werken door in feite de koppen in je cassettedeck te laten denken dat ze een band aan het lezen zijn, zodat het audiosignaal rechtstreeks van de adapter naar de bandkoppen wordt verzonden. Dat zorgt voor een behoorlijke geluidskwaliteit, zeker voor de prijs. Autocassetteadapters zijn ook gemakkelijk te gebruiken. Er komt geen installatie bij kijken, want je hoeft alleen maar een cassette in je cassettedeck te steken en deze in de audio-aansluiting van je iPod te steken. Een autocassette-adapter is natuurlijk alleen een optie als je head-unit een cassettespeler heeft, en dat wordt steeds zeldzamer bij nieuwe head-units.

FM-zender (de universele optie)

Als je een head-unit hebt die in de afgelopen 20 jaar is gebouwd, is het bijna een garantie dat je een FM-zender kunt gebruiken om naar elke MP3-speler in je auto te luisteren. In het zeldzame geval dat uw auto (of vrachtwagen) een AM-only head-unit heeft en geen cassettedeck, dan wilt u misschien echt overwegen om te upgraden. FM-zenders zijn net kleine radiostations in de zin dat ze uitzenden op hetzelfde frequentiebereik dat uw FM-radio moet opnemen. Ze zijn ook vrij eenvoudig te gebruiken, hoewel ze niet zo goed werken in grote steden als op het platteland. Om een ​​FM-zender in te stellen, moet u deze aansluiten op uw iPod (meestal via Bluetooth-koppeling of de oordopjesaansluiting) en vervolgens afstemmen op een open FM-frequentie. Je stemt vervolgens je radio af op diezelfde frequentie en de muziek op je iPod komt net als een radiostation door de head-unit.

FM-modulator (de semi-permanente optie)

Van de drie opties die hier worden geschetst, is een FM-modulator de enige waarvoor u uw hoofdeenheid moet uittrekken en wat bedrading moet doen. Deze gadgets werken een beetje als FM-zenders, maar ze slaan de hele draadloze transmissie over. In plaats daarvan bedraad je eigenlijk een FM-modulator tussen je head-unit en antenne. Dat resulteert doorgaans in een betere geluidskwaliteit dan je van een FM-zender ziet met minder kans op interferentie. Het is ook een beetje schoner van een installatie, omdat de modulator onder of achter het dashboard kan worden geïnstalleerd, en je kunt zelfs de audio-ingang wegstoppen.

Dus wat is de beste optie om naar een iPod te luisteren in een auto zonder Aux-ingang?

Er is niet één beste optie voor iemand met een iPod en een head-unit die geen aux-ingang heeft, maar het is relatief eenvoudig om de beste te kiezen op basis van uw specifieke situatie. Als uw head-unit een cassettedeck heeft en u wilt een snelle en vuile oplossing die gewoon werkt, dan is een autocassette-adapter wat u zoekt. Heb je geen cassettedeck en wil je niet rommelen met (semi)permanente bedrading, dan moet je voor een FM-zender gaan. Aan de andere kant is een FM-modulator de beste keuze als je in een gebied woont met een drukke FM-wijzerplaat of als je een schonere, meer permanente oplossing voor je probleem wilt.