Skip to content

Hoe Periscope de weg vrijmaakte voor livestreaming

14 de juni de 2023
GettyImages 471639412 e2ed138d3b48422689c280e78684c48b

Belangrijkste leerpunten

  • De Periscope-app van Twitter stopt in maart 2021 na een succesvolle run van zes jaar.
  • Periscope liet de wereld kennismaken met de mogelijkheden van livestreaming voordat anderen zoals Facebook Live op het toneel verschenen.
  • Experts zeggen dat Periscope de technologie en het doel van livestreaming in de loop der jaren heeft laten evolueren.

Eerder deze week kondigde de live streaming Twitter-app, Periscope, aan dat het volgend jaar zou stoppen, waarmee het einde van een tijdperk zou worden gemarkeerd voor de app die de wereld kennis liet maken met live streaming zoals we die nu kennen. Periscope wordt officieel stopgezet in maart 2021, precies zes jaar na de lancering, vanwege niet-duurzaam onderhoud en afnemend gebruik. Maar experts zeggen dat de deactivering niet betekent dat het een mislukking was. “Ik begon met Periscope direct na de lancering in maart 2015, en het was een complete game-wisselaar”, vertelde Kerry Shearer, een live streaming communicatie-expert in Sacramento, telefonisch aan Lifewire. “Hier was een dienst waarmee je vanaf een smartphone live naar de hele wereld kon gaan.” ik denk [Periscope] stelde mensen bloot aan veel verschillende standpunten en nieuwe informatie die op een impactvolle manier werd aangeleverd.

De erfenis van Periscope

De lancering van Periscope was de eerste keer dat veel mensen toegang hadden tot livestreaming, en dus toegang tot verschillende delen van de wereld door de ogen van anderen in realtime. Van het laatste nieuws tot ondernemers die een publiek probeerden te cultiveren, Periscope’s nalatenschap was het verbinden van mensen. “Hoewel het tijd is om afscheid te nemen, zal de erfenis van Periscope voortleven tot ver buiten de grenzen van de app zelf”, schreef Periscope in zijn aankondiging. “De capaciteiten en het ethos van het Periscope-team en de infrastructuur zijn al doorgedrongen in Twitter, en we zijn ervan overtuigd dat live video nog steeds het potentieel heeft om een ​​nog breder publiek binnen het Twitter-product te zien.” Shearer zei dat hij vanaf de eerste lancering kon zien hoe impactvol livestreaming zou zijn. Hij zei dat iedereen, van chocolatiers tot professionals in de geestelijke gezondheidszorg, “bereikte” en een publiek en een bedrijf opbouwde. “Online-ondernemers stapten meteen in en begonnen les te geven op wat hun vakgebied ook was en bouwden een heel groot publiek op”, zei hij.

Iemand neemt een persconferentie op Periscope op een smartphone.

Buiten ondernemers, voor de gemiddelde Twitter-gebruiker, zei hij dat Periscope mensen verbond met real-time nieuws, zoals de Democratische sit-in van 2016, en entertainment zoals het kijken naar een live concert 2000 mijl verderop. “Ik denk [Periscope] stelde mensen bloot aan veel verschillende gezichtspunten en nieuwe informatie die op een impactvolle manier werd geleverd, “zei Shearer. Hij zei dat enkele van de opvallende kenmerken van Periscope de mogelijkheid waren om volgers op te bouwen door automatisch een pushmelding te ontvangen wanneer iemand live ging. Ook de imperfecte aard van live gaan trok het publiek op een nieuwe en zelfs betere manier dan professioneel geproduceerde video’s. “Als je mensen ziet en naar ze luistert, is het gewoon een heel andere manier om informatie te consumeren dan het lezen van een tweet of een blogpost, ” hij zei.

De wereld van live streaming vandaag

Periscope maakte de weg vrij voor andere livestreamingplatforms zoals Facebook Live, Instagram Live, Twitch en meer, maar Shearer zei dat het de voorloper was van deze concurrenten omdat het de eerste succesvolle app voor livestreaming was. “Periscope liet andere app-ontwikkelaars zien dat er een grote markt was voor het delen van content via live video”, zei hij. Afgezien van de uitbreiding van de opties voor livestreaming, is de technologie gegroeid sinds het eerste debuut van Periscope. “In het begin kon je met Periscope alleen verticale video’s maken,” zei Shearer. “Nu kun je een hele tv-studio aansluiten en livestreams van hoge kwaliteit doen met een enorm scala aan apparatuur.”

Iemand maakt een video over schoonheidsproducten.

De technologie stelt tegenwoordig professionele live-streamers (een soort werk dat vóór Periscope nooit bestond) in staat om professionele kwaliteit audio, draagbare LED-lampen en bevestigingen te hebben die een stabiele opname mogelijk maken. Maar voor degenen die hun tenen in de wereld van live streaming willen steken, zei Shearer dat het niet perfect hoeft te zijn. “Veel mensen zijn bang om op live video te gaan omdat ze bang zijn wat mensen zullen zeggen of denken,” zei hij. “Feit is dat het niet perfect hoeft te zijn, en als je een passie hebt voor je onderwerp, dan zul je succesvol zijn met live video.” Voor zover de toekomst van livestreaming verder gaat dan Periscope, zei Shearer dat het bedrijven ten goede zou komen, vooral in dit pandemische tijdperk waarin we leven. ” hij zei. “Kleine bedrijven die weten hoe ze live video moeten gebruiken om regelmatig in contact te komen met hun klanten, hebben de mogelijkheid om meer connecties op te bouwen, en als resultaat hopelijk genoeg verkopen om ze overeind te houden.”