Skip to content

Waarom Netflix wil dat je een pauze neemt

11 de juni de 2023
GettyImages 1034734336 7f9bab829f4b4f9792e9003783675237

Belangrijkste leerpunten

  • Netflix test een functie waarmee abonnees een timer kunnen instellen voor hun kijkperiode.
  • Een kijkpauze verlengt de levensduur van de batterij op apparaten en geeft je hersenen rust, zeggen waarnemers.
  • Met zoveel tijd thuis het afgelopen jaar als gevolg van de pandemie, is de hoeveelheid schermtijd voor veel volwassenen toegenomen.

Netflix test een nieuwe functie waarmee abonnees een timer kunnen instellen voor hun kijkperiode. Experts zeggen dat het een goed idee is om je hersenen een pauze te geven van binge-watching. Met de nieuwe functie – alleen beschikbaar op bepaalde Android-apparaten en momenteel beperkt tot profielen voor volwassenen – kun je kiezen uit vier instellingen: 15 minuten, 30 minuten, 45 minuten of het einde van de show. De app stopt aan het einde van de timer; waarnemers zeggen dat een kijkpauze de levensduur van de batterij op apparaten verlengt en je hersenen rust geeft. “Als mensen de tijd die ze streamen willen beperken, zijn timers erg waardevol”, zei Paul Levinson, professor communicatie- en mediastudies aan de Fordham University, in een e-mailinterview. “Als een gestreamde tv-serie goed is, zal het moeilijk zijn om ervan af te zien en iets anders te gaan doen. Te veel mediaconsumptie kan ervoor zorgen dat er niet genoeg tijd overblijft voor werk, klusjes en andere essentiële activiteiten.”

Pandemie Binge-Watching

Met zoveel tijd thuis het afgelopen jaar als gevolg van de pandemie, is de hoeveelheid schermtijd voor veel volwassenen toegenomen, zei Meghan Marcum, hoofdpsycholoog bij behandelcentrum A Mission for Michael voor geestelijke gezondheidszorg, in een e-mailinterview. “Als het nieuwe normaal een routine wordt, kan dat betekenen dat er minder tijd is om met vrienden en familie om te gaan”, voegde ze eraan toe. Te veel mediaconsumptie kan ervoor zorgen dat er niet genoeg tijd overblijft voor werk, klusjes en andere essentiële activiteiten. Lang naar een scherm kijken kan vermoeide ogen, slaapstoornissen en moeite met scherpstellen veroorzaken, zei Marcum. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op zwaarlijvigheid, verlies van cognitieve vaardigheden en problemen in de omgang met anderen. “Te veel tijd weg van de realiteit kan ook een vertekend beeld geven van wat echt is of ertoe leiden dat sommige kijkers ongevoelig worden voor geweld en andere vormen van trauma”, zei Marcum. “Deze problemen treden meestal geleidelijk op in de loop van de tijd, maar [and] het beperken van de schermtijd kan een proactieve stap zijn om sommige van deze potentiële zorgen weg te nemen.”

vrouw die haar tablet 's nachts in bed gebruikt

Marcum raadt aan om apps te gebruiken die je kijktijd bijhouden, waaronder Freedom, Screen Time en Dinner Time, maar niet elke expert zegt dat je een app nodig hebt. Volgens Levinson is het menselijk brein “nog steeds het beste apparaat om onze streaming bij te houden”.

Kan Netflix verslavend zijn?

Terwijl Netflix kan helpen de tijd te doden, gelooft Will Malnati, CEO van mediabedrijf At Will Media, dat te veel binging verslavend kan zijn. “Hoe meer je Netflix in je leven opneemt, hoe meer je honger ernaar groeit”, zei hij in een e-mailinterview. “Ik merk dat het met Netflix bijna alles opslokt; als je ernaar kijkt, is het meestal alles wat je doet.” Als het nieuwe normaal een routine wordt, kan dit betekenen dat er minder tijd is om met vrienden en familie om te gaan. Andere vormen van media zijn minder opdringerig, zei Malnati, en legde uit hoe mensen naar podcasts luisteren terwijl ze andere activiteiten uitvoeren, zoals sporten, klusjes doen of reizen. “Het kan de balans in je leven vergroten in plaats van wegnemen”, zei hij. “Je kunt podcasts beschouwen als iets dat je in feite ‘consumeert’, maar het vraagt ​​lang niet zoveel van je aandacht.” Gebruikers moeten alternatieven zoeken voor overconsumptie van entertainmentdiensten zoals Netflix, zei Malnati, die ook podcastproducent is. “Ik denk dat de meerderheid van de consumenten zich afstemt op Netflix voor entertainment, en het is vaak moeilijk om er slimmer uit te komen of het gevoel te hebben dat je informatie hebt verkregen”, zei hij. “Het leuke aan de podcast-ruimte is dat het zo snel groeit – er zijn zoveel opties voor wie en waar je je informatie vandaan wilt halen – dat was nog maar een paar jaar geleden niet het geval.” Als iemand die veel te veel tijd op Netflix doorbrengt, zal ik de nieuwe tijdslimietfunctie uitproberen zodra deze op mijn apparaten wordt uitgerold. De enorme verscheidenheid aan afleveringen die beschikbaar zijn op de service heeft mijn productiviteit ernstig verminderd. Ik zal zeker mijn kijktijd verkorten zodra ik klaar ben met kijken De grote Britse bakshow. Eén seizoen achter de rug, nog maar zeven te gaan.