Skip to content

Je hebt net een GPS voor in de auto. Wat nu?

3 de juli de 2021
gps navigational system on dashboard of car 137788228 57ed8f355f9b586c353cbcee

Een GPS in de auto kan van onschatbare waarde zijn bij het navigeren op onbekend terrein. Maar voordat u voor het eerst op reis gaat met een GPS-navigatiesysteem, moet u enige tijd besteden aan het leren gebruiken ervan.

Wat zit er in de doos

Uw GPS-apparaat wordt waarschijnlijk geleverd met een montagebeugel voor de voorruit, die een zuignap en een ‘dashboardschijf’ bevat. De schijf heeft een zelfklevende achterkant waarmee deze op een vlak, glad oppervlak kan worden bevestigd. Dit accepteert ook de zuignap als u de beugel liever niet op de voorruit monteert. Sommige beugels hebben stelmoeren en andere hebben eenvoudige wrijvingsverbindingen om de positie van het GPS-apparaat aan te passen. Leer hoe u de GPS van de beugel monteert en demonteert. Uw GPS wordt geleverd met een netsnoer dat u op de stroompoort van uw auto kunt aansluiten. Het kan ook een USB-kabel bevatten om op uw pc aan te sluiten. De duurdere modellen met functies voor het volgen en vermijden van verkeer kunnen worden geleverd met een ontvanger voor verkeersinformatie die FM-verkeerssignalen opvangt. Veel modellen worden ook geleverd met een cd met de volledige handleiding, evenals software om uw GPS met een pc te verbinden. Verbonden GPS-apparaten bevatten soms extra online services en updates.

Wachtwoord/PIN-beveiliging

De eerste keer dat u uw GPS inschakelt, wordt u gevraagd uw lokale tijdzone in te stellen. Mogelijk wordt u ook gevraagd of u wachtwoordbeveiliging wilt in- of uitschakelen. Wachtwoordbeveiliging is in de eerste plaats bedoeld om uw persoonlijke gegevens te beschermen als uw GPS wordt gestolen. Het is onhandig om elke keer dat u uw GPS start een wachtwoord of pincode in te voeren. Sommige GPS-apparaten hebben bij het opstarten geen wachtwoord of pincode nodig als ze zich op een vooraf geselecteerde “veilige” locatie bevinden, zoals een thuis- of werkadres.

Verken de belangrijkste functies

U bespaart uzelf enige verwarring als u het menusysteem van uw GPS-apparaat van tevoren leert kennen. Houd uw snelstartgids bij de hand terwijl u op verkenning gaat. Stel je thuisadres zo in dat je “home”-knop goed werkt. (De home-knop leidt u naar huis, waar u zich ook bevindt.) Leer hoe u bestemmingen invoert en hoe u het luidsprekervolume verhoogt en verlaagt. U moet ook weten hoe u kunt schakelen tussen dag- en nachtmodus; veel modellen doen dit automatisch op basis van een lichtsensor.

Koppel je telefoon

Als uw GPS draadloze Bluetooth-connectiviteit en handsfree telefoonfuncties heeft, is dit het moment om uw telefoon te koppelen en vertrouwd te raken met de belfuncties van uw GPS-apparaat.

Veiligheid

Volg de basisrichtlijnen om uw GPS-systeem veilig en correct te gebruiken. Bedien het apparaat bijvoorbeeld nooit tijdens het rijden.

Diefstal voorkomen

Verwijder uw GPS en de zuignap voor de voorruit van uw voorruit en berg deze uit het zicht op elke keer dat u op een openbare plaats parkeert. GPS-apparaten zijn veelvoorkomende doelen voor dieven en hun hightech, zichtbare karakter maakt ze ideaal voor diefstal in smash-and-grab-stijl.

Onthoud dat

Overweeg om de GPS zelf mee te nemen als je op een onbekende plek loopt of met het openbaar vervoer reist. Het zal je blijven helpen om je weg te vinden. Een deel van de schoonheid van de nieuwe generatie GPS-apparaten is hun draagbaarheid. Als u geparkeerd staat op een grote parkeerplaats, zoals een stadion, pretpark of winkelcentrum, stelt u de positie van uw auto in als een tussenpunt en verliest u uw auto nooit meer uit het oog.