Skip to content

RAW-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

10 de juli de 2021
raw files 5a5e7748da271500378be548

Een bestand met de RAW-bestandsextensie is een Photoshop Raw-bestand dat in zeer specifieke omstandigheden wordt gebruikt, zoals bij het overbrengen van afbeeldingsgegevens tussen verschillende toepassingen. Dit formaat beschrijft de kleurinformatie van een afbeelding in pixel voor pixel binaire tekst en heeft absoluut: niets te maken hebben met Camera Raw-afbeeldingsindelingen die u mogelijk op digitale camera’s ziet. Photoshop Help en Adobe Community’s hebben aanvullende informatie over Photoshop Raw-bestanden.

Onbewerkte afbeeldingsbestanden

Ruwe afbeeldingsbestanden worden vastgelegd door digitale camera’s. Deze formaten bieden de beste beeldkwaliteit van een camera omdat alle gegevens die de camerasensor kan vastleggen, worden opgeslagen in een onverwerkt en ongecomprimeerd formaat. Enkele voorbeelden van onbewerkte afbeeldingsindelingen zijn Canon’s CR2 en CRW, Adobe’s DNG, Nikon’s NEF, Olympus’ ORF, Sony’s ARW, Panasonic’s RW2 en Fuji’s RAF-bestandsindelingen. Er zijn vele anderen. Met Camera Raw-bestanden kan een editor alle wijzigingen aan de foto aanbrengen, omdat er nog geen wijzigingen zijn aangebracht. Verwerkte foto’s eindigen over het algemeen met een TIFF- of JPG-bestandsextensie. Een RAW-bestand kan ook een bestand in Raw Audio Data-indeling zijn, in welk geval hetzelfde ongecomprimeerde, onverwerkte concept van toepassing is. Andere bestanden met de RAW-extensie kunnen in plaats daarvan Wii- of GameCube Emulator Game Save-bestanden zijn.

Hoe een RAW-bestand te openen

Photoshop Raw-bestanden die de RAW-bestandsextensie gebruiken, lijken alleen direct bruikbaar te zijn via bepaalde opdrachtregelsoftware voor beeldverwerking. Verschillende beeldtools ondersteunen Camera Raw-indelingen, waarvan er vele ook ondersteuning bieden voor bestanden die eindigen op de RAW-extensie. Sommige van deze programma’s bevatten Microsoft Windows Photos, Able RAWer, GIMP (met UFRaw-plug-in) en RawTherapee – allemaal gratis. Hoewel niet gratis, ondersteunt Adobe Photoshop ook verschillende onbewerkte formaten. Een proefperiode van 30 dagen voor Photoshop is een optie als u denkt dat dit voldoende is om met dat programma te bereiken wat u nodig heeft. Raw Audio Data-bestanden zijn veel duidelijker en worden geopend met het gratis en zeer populaire Audacity-programma via zijn Bestand > Importeren > Ruwe gegevens menu. NCH ​​Switch, NCH WavePad en Awave Audio van FMJ-Software kunnen ook RAW-audiobestanden afspelen. Voordat u Audacity downloadt en gebruikt, moet u het privacybeleid lezen om er zeker van te zijn dat u vertrouwd bent met de voorwaarden. Hoewel het niet zo gebruikelijk is als RAW-beeld-/audiobestanden, gebruikt Dolphin Emulator het RAW-formaat voor emulatorgegevensbestanden. Dolphin Emulator is een draagbaar hulpmiddel (dwz u hoeft het niet te installeren om het te gebruiken) voor het spelen van GameCube- en Wii-spellen op Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen. Hoewel we aannemen dat de meeste RAW-bestanden niet-gecomprimeerde foto’s of audiogegevens zijn, is het mogelijk dat je een niet-gerelateerd bestand hebt dat de .RAW-bestandsextensie gebruikt. Als je niet zeker weet welk programma wordt gebruikt om je specifieke RAW-bestand te openen, probeer dan een gratis teksteditor om het bestand te openen. Ze laten je het RAW-bestand als een tekstbestand bekijken, wat je kan helpen erachter te komen welk type bestand het is en welk programma nodig is om het normaal te bekijken. Gezien het aantal beschikbare tools die bestanden openen die eindigen op de RAW-extensie, kan het zijn dat u meer dan één van deze programma’s tegelijkertijd hebt geïnstalleerd. Daar is helemaal niets mis mee, maar slechts één programma kan ze standaard openen.

Hoe een RAW-bestand te converteren

Gezien de vermeende zeldzaamheid van echte Photoshop Raw-bestanden en het gebrek aan programma’s die ze lijken te openen, zijn we niet op de hoogte van bestandsconversieprogramma’s of andere hulpprogramma’s die een RAW-bestand naar een ander formaat converteren. Zamzar is een gratis bestandsconverter die beweert RAW-bestanden te converteren, maar we konden het niet laten werken. Veel beeldbewerkers en kijkers slaan een geopende afbeelding op in een nieuw formaat, en hetzelfde kan ook gelden voor RAW-bestanden. Als u bijvoorbeeld Photoshop gebruikt, kunt u daar een RAW-bestand openen en vervolgens de Bestand > Opslaan als menu om het bestand naar JPG, PNG, TIFF of andere afbeeldingsindelingen te converteren. Als uw RAW-bestand een audiobestand is, kan de gratis Audacity-software het opslaan als een WAV-, MP3-, FLAC-, OGG- of M4A-audiobestand, naast verschillende andere formaten. Gebruik Audacity’s Bestand > Audio exporteren menu-optie. FAQ

  • Wat is een onbewerkt afbeeldingsbestand?

    Raw-afbeeldingsbestanden en .RAW-bestanden zijn twee verschillende dingen. Het .RAW-formaat is het eigen formaat van Photoshop voor onbewerkte afbeeldingsbestanden. Raw-afbeeldingsbestanden verwijzen in het algemeen naar afbeeldingsbestanden met weinig/geen verwerking.

  • Hoe open je .RAW-bestanden?

    Dat doe je meestal niet. .RAW-bestanden zijn ongebruikelijk en worden niet vaak rechtstreeks ondersteund door software voor beeldbewerking. Ruwe afbeeldingsbestanden in andere formaten, zoals .CRW, die rechtstreeks van camera’s komen, worden vaak ondersteund door software.