Skip to content

Roku’s Streambar is de perfecte vriend voor je tv

2 de juli de 2021
ScreenShot2020 09 30at1.43.55PM 917dd44169f446c2ae786f3162f1ef1c

Belangrijkste leerpunten

  • De Roku Streambar is vanaf 15 oktober te koop voor $ 129,99.
  • Het is een box die 4K-mediastreaming combineert met een set degelijke speakers en een enkele aansluitkabel.
  • Je zult de Roku-afstandsbediening niet haten.

Als ik een settopbox voor mijn tv zou kopen, zou ik de Apple TV en alles van Google vermijden en rechtstreeks naar deze Roku gaan. Het bevat alles wat je nodig hebt om tv en films te kijken en luisteren, en niets dat je niet nodig hebt. Roku’s Streambar combineert een 4K-videostreamingapparaat met een kleine soundbar. Plak hem onder je tv-toestel en je bent klaar om te gaan. De Roku kan worden gebruikt als uw enige interface naar de tv, waarmee u geluid en streaming video kunt bedienen, allemaal met slechts één afstandsbediening. Het werkt met Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Spotify, BBC iPlayer en meer. De Streambar is vanaf 15 oktober verkrijgbaar voor $ 129,99.

Roku’s Streambar is een genot

De Streambar combineert een 4K-mediastreaming-settopbox met een soundbar met vier luidsprekers. Dit kan de ingebouwde luidsprekers van uw televisie vervangen en zou (in theorie) een verbetering van de geluidskwaliteit moeten zijn. Als je al een mooie thuisbioscoopopstelling hebt, moet je in plaats daarvan Roku’s niet-luidsprekerboxen overwegen.

Wat audio betreft, kun je de box instellen om luide commercials te dempen, stemmen te versterken en enkele andere geluidsverwerkingsfuncties uit te voeren. Weet je hoe de stemmen van de acteurs altijd te zacht zijn in vergelijking met het achtergrondgeluid en de effecten? Dit zou dat moeten oplossen. Hoewel, als je een slecht gecomprimeerde kopie van een film streamt die je via BitTorrent hebt gevonden, het nog steeds verschrikkelijk zal klinken. Je kunt ook via Bluetooth muziek en podcasts vanaf je telefoon naar de Roku streamen. Eenmaal aangesloten op je tv via een HDMI-kabel, kun je alles bedienen vanaf de Roku-afstandsbediening (daarover later meer).

Waarom dit kopen boven de concurrentie?

Het leuke van een speciaal gebouwde streamer zoals die van Roku is dat hij geen agenda heeft. Of beter gezegd, hun agenda is om zoveel mogelijk eenheden te verkopen en compatibel te zijn met zoveel mogelijk streamingdiensten. Terwijl merkboxen je naar de eigen kanalen van de maker proberen te sturen, kan een Roku onafhankelijker zijn. Ik hou van de “onpartijdige” zoekopdracht, waarmee je kunt zoeken op titel, acteur, regisseur of genre, en je vervolgens de goedkoopste plaats kunt kiezen om de resultaten te streamen (inclusief gratis, indien beschikbaar).

Roku-streambar met ondersteunde streamingdiensten weergegeven op een display

Ik vind het ook leuk dat je het kunt aansluiten op je eigen bronnen. Als u bijvoorbeeld uw tv-programma’s opslaat in een online lockerservice zoals Put.io, kunt u uw video rechtstreeks openen en streamen. Hoe zit het met Alexa en Google Assistent? De Streambar werkt daar ook mee (alle Roku-apparaten doen dat). Je kunt er ook Apple TV+-content mee bekijken en AirPlay ondersteunen (binnen een paar weken), waarmee je video, muziek en foto’s rechtstreeks vanaf je iPhone of iPad kunt streamen. Het werkt ook met de Homekit-huisautomatiseringssuite van Apple, waarmee je het bijvoorbeeld met Siri kunt gebruiken. “Het uitgangspunt is dat je alles wat je nodig hebt in één box krijgt, met slechts één kabel tussen tv en settopbox.” Daarom ben ik niet geïnteresseerd in zoiets als de Apple TV. In vergelijking met de Roku is hij beperkt, duurder (de Apple TV 4K begint bij $ 179) en heeft hij geen luidsprekers. Ook is de Roku-afstandsbediening geweldig. Het heeft maar een handvol knoppen, je hebt geen handleiding nodig om het te gebruiken, en je bent nooit in de war over de manier waarop je het vasthoudt, in tegenstelling tot de Siri-afstandsbediening van Apple TV. En als je hem verliest, kun je een nieuwe kopen voor ongeveer $ 12.

Hoe zit het met smart-tv’s?

Je zou gewoon de apps kunnen gebruiken die in je smart-tv zijn ingebouwd, en als je een set hebt met een goed ontworpen, gebruiksvriendelijke interface, dan moet je je daar misschien aan houden. Idem als je tv geweldige ingebouwde luidsprekers heeft. Maar ik geef er de voorkeur aan om zoveel mogelijk slimme functies van een tv uit te schakelen voor de veiligheid. In 2015 bleek bijvoorbeeld dat Samsung-tv’s hun eigenaars afluisteren, uw gesprekken opnemen en doorgeven aan derden. De FBI waarschuwde ook dat hackers toegang kunnen krijgen tot uw thuisnetwerk via de slecht beveiligde webservers die op sommige smart-tv’s draaien. Onder de streep? Ik vertrouw Roku meer dan Samsung voor het opnemen van gesprekken (voorlopig). Uiteindelijk ziet The Roku Streambar eruit als een solide aanbod. Het zal niet concurreren met een high-end soundbar, maar dan denk ik niet dat het de bedoeling is. De toonhoogte is dat je alles wat je nodig hebt in één box krijgt, met slechts één kabel tussen tv en settopbox. Als ik een nieuwe doos zou kopen die bij een tv past, zou deze zeker op mijn shortlist gaan.