Skip to content

Streamer Allan Alvarez is niet je gemiddelde Speedrunner

10 de juli de 2022
Alvarez1 aa7ea11583f64e66b730b29d99624874

De persoon achter de mensachtige kaasavatar, toepasselijk ‘Cheese’ genoemd, en het hoge octaangehalte Super Mario 64 speedrunning is Allan Alvares: een jonge man die hoopt de conventies te doorbreken van wat het betekent om contentmaker op Twitch te zijn. Hij wijst het label volledig af. In plaats daarvan kiezen voor de term ‘influencer’. Het is een titel die volgens hem beter bij zijn drijfveren past.

Allan Alvarez.

“Ik noem mezelf een influencer omdat ik dat graag doe. Het maakt me niet zoveel uit wat voor soort content ik maak. Ik hou ervan om te beïnvloeden”, zei Alvarez in een telefonisch interview met levensdraad. “Ik wil iets doen en laten zien wat ik kan en hopelijk mensen ertoe brengen het ook te doen. En ik krijg dat veel [from people saying I influenced them]en ik vind het geweldig.” Behalve dat Alvarez een inspiratiebron is voor speedrunners in gaming, wil Alvarez de gamewereld helpen onderwijzen.

Hij wil zijn publiek leren over de realiteit van het leven in ontwikkelingslanden en hen een beetje perspectief geven. Van Venezuela tot eilandleven op de archipel van Trinidad en Tobago om rust te vinden in de historische stad Madrid, Alvarez heeft een onbekend standpunt dat hij naar zijn 230.000 volgers op YouTube en Twitch brengt.

Snelle feiten

  • Naam: Allan Alvarez
  • Leeftijd: 26
  • Gelegen: Madrid, Spanje
  • Willekeurig genot: Alvarez typeert zichzelf als een uitzonderlijk competitief persoon. Met een geschiedenis in competitieve sporten zoals voetbal en volleybal, evenals livemuziek met zijn band Feedback, is de 26-jarige streamer dol op ‘hoge intensiteit, stressvolle disciplines’.
  • Motto: “Hard werken loont altijd.”

 

Leven onderweg

Alvarez heeft veel geleerd over de wereld om hem heen. Hij beschreef het leven in Trinidad als bijzonder moeilijk vanwege het geweld van bendes, wat hij beschouwde als ‘regressieve houdingen’ en een algemeen gebrek aan middelen. “Opgroeien op een klein eiland waarvan veel mensen niet eens weten dat het bestaat, er zijn veel dingen die je op de harde manier moet leren. Ik moest harde liefde leren. Er was geen veilige ruimte”, zei hij.

“Voeg daarbij toe dat het Caribisch gebied een van de meest homofobe plekken op aarde is, en als homoseksuele man die opgroeit en probeert mezelf te accepteren? Het was zo moeilijk.” De jonge streamer had het geluk een gezin te hebben dat accepteerde, namelijk de drie homoseksuele broers en zussen van zijn vader, met wie hij uiteindelijk contact zou krijgen in Spanje. Maar terwijl zijn familie zijn persoonlijke kant koesterde, bleven zijn game-ambities onbenut. Hij herinnerde zich dat zijn ouders hem zelden toestonden om videogames te spelen. Zijn natuurlijke talent was echter iets dat niet kon worden ontkend. Hij ontdekte Twitch in de kinderschoenen rond 2013 en begon zijn legendarische reis in speedrunning in mei 2014. De jonge Alvarez bracht zijn onvrede om in de spanning van de competitie. Het competitie-aspect was voor hem altijd het meest opwindende aspect van gamen geweest.

Allan Alvarez streamt op Twitch

Hij brak zijn eerste wereldrecord in 2015. Cheese ging door de hele community en een massa fans stroomde zijn streams en live-evenementen overhoop om zijn snelwerkende gameplay te zien. Toch was zijn persoonlijke leven niet zo glamoureus. Nadat het gezin van zijn vader was verhuisd van Venezuela naar Spanje, besloot de ontluikende streamer zich bij hen aan te sluiten, in de hoop op een nieuwe start. “Ik was jarenlang depressief in Trinidad. De stroom liep geweldig, maar ik wilde niet meer thuis zijn”, zei hij. “Het verschil tussen het gaan van een derdewereld-eiland in het Caribisch gebied naar een eerste-wereldmetropool in Europa was onmiddellijk. Ik herinner me dat ik huilde omdat ik zo gelukkig was. Ik vertel mensen altijd dat mijn leven begon toen ik eenmaal in Spanje aankwam.”

De Brie-lliant Wereld van Kaas

Kaas was in opkomst. Gedurende zijn zeven jaar op Twitch heeft Alvarez gebroken Super Mario 64 wereldrecords snel rennen met behoud van een groot publiek. Een ontspannen publiek dat volgens Alvarez de meer “vluchtige meme-cultuur” van de speedrunning-gemeenschap vermijdt. Een typische kaasstroom combineert echte sociale problemen met gameplay met hoge snelheid voor een interessante dwarsdoorsnede van ongelijksoortige werelden – een natuurlijk bijproduct van zijn eigen diversiteit. “Ik breng graag onderwerpen ter sprake die sommige streamers controversieel zouden noemen. Het is leuker, eerlijk gezegd.

Het is gewoon leuk om over interessante dingen te praten. Het is echt saai voor mij om de hele tijd te streamen en over een videogame te praten. Ik ben de videogame al aan het spelen. Ik wil er ook niet over praten”, zei hij. “Ik noem mezelf een influencer omdat ik dat graag doe. Het maakt me niet zoveel uit wat voor soort content ik maak. Ik hou ervan om te beïnvloeden.” Alvarez is niet bang om mensen te beledigen, maar hij doet dat met een doel. Leren hoe je moeilijke gesprekken kunt voeren met moeilijke mensen is wat een leven van constante verandering hem heeft geleerd. De belangrijkste les, zei hij, is onderwijs. “[That] zo verslaat u onverdraagzaamheid. Niet alleen schreeuwen tegen mensen.” Controversiële onderwerpen (die volgens hem helemaal niet controversieel zijn), live-evenementen en zijn uitstekende gameplay zijn de ingrediënten die nodig zijn om deze partij fijne kaas te maken. In dit geval is Cheese meer dan alleen een aperitief. Het is iets speciaals. Iets meer voldoening.