Skip to content

Subwoofer-versterker Matching voor dreunende bas

24 de juli de 2021
GettyImages 122374514 58051dfe5f9b5805c2f38842

De enige manier om echt geweldige bas te bereiken is met een subwoofer, maar de beslissing om een ​​sub toe te voegen aan je autoradio is slechts de eerste stap op een langere reis. Al die stroom die nodig is om je hongerige sub te voeden, moet ergens vandaan komen, en dat ergens is een versterker. De vraag is, kun je voorbij piepen met de versterker die je al hebt, of moet je echt een speciale subwooferversterker toevoegen op het moment dat je je sub toevoegt? Het antwoord is ingewikkeld en het hangt echt af van factoren zoals hoeveel geld je wilt uitgeven en hoe kieskeurig je bent over het geluid van het eindproduct. Er zijn zeker manieren om een ​​bestaande versterker te laten werken met een sub, maar de beste resultaten komen altijd uit het matchen van een subwoofer en een versterker om de prachtige harmonie te bereiken die je wenst.

Wie heeft een subwooferversterker nodig?

Het korte antwoord is dat iedereen die een subwoofer in de auto wil, ook een subwooferversterker nodig heeft. Of je een aparte versterker voor je subwoofer nodig hebt, hangt af van de hardware die je al hebt en het autoradiosysteem dat je probeert te bouwen. Omdat iedereen iets anders uit zijn autoradio wil, zijn er eigenlijk geen foute antwoorden, maar er is waarschijnlijk wel het beste antwoord voor jouw specifieke situatie.

Wat past subwoofer en versterker bij elkaar?

Als je kijkt naar de specificaties voor een bepaalde subwoofer, zal deze een impedantie hebben in ohm. Dit aantal is in feite de belasting die de sub op een versterker zal zetten. Aangezien versterkers vermogen leveren afhankelijk van de belasting die is aangesloten, moet u ervoor zorgen dat deze nummers op één lijn liggen. De belangrijkste cijfers zijn impedantie, gemeten in ohm, en uitgangsvermogen. In dit geval wordt het uitgangsvermogen gegeven als watt root-mean-square (RMS). In termen van een subwoofer verwijst watt RMS naar hoeveel vermogen de sub aankan zonder vervorming te veroorzaken of beschadigd te raken. Aan de kant van de versterker verwijst het naar hoeveel vermogen de versterker kan leveren. De basisstappen bij het afstemmen van een versterker op een subwoofer zijn:

  • Bepaal de watt RMS-classificatie van uw sub of subs.
  • Bepaal de impedantie van je sub of subs.
  • Kies een versterker die 75 tot 150 procent van de watt RMS kan produceren die uw subwoofer aankan bij de juiste impedantie.

Als je al een versterker hebt, zijn de basisstappen om een ​​bijpassende sub te vinden:

  1. Bepaal het uitgangsvermogen van de versterker, in watt RMS, bij verschillende impedantiewaarden.

  2. Deel het uitgangsvermogen door het aantal subwoofers dat u wilt toevoegen om de optimale RMS-waarde voor elke subwoofer te krijgen. In de praktijk kunnen de subwoofers tussen de 75 en 150 procent van dit aantal zijn.

  3. Zorg ervoor dat de impedantie ook overeenkomt. Subs met meerdere spreekspoelen kunnen meestal op meerdere manieren worden aangesloten, wat de impedantie beïnvloedt.

  4. Kies subwoofers die het juiste uitgangsvermogen aankunnen bij de geselecteerde impedantie.

Een subwoofer aansturen: meerkanaalsversterkers en mono-subwooferversterkers

Als algemene vuistregel geldt dat een subwoofer meer vermogen nodig heeft dan andere componenten of full-range speakers. Zelfs een kleine sub vereist vaak meer dan 50 watt RMS, wat meer is dan de ingebouwde versterkers in veel head-units in totaal kunnen leveren. Wanneer je begint met grotere subwoofers die meer dan 200 watt RMS nodig hebben om echt goed te klinken, begint het duidelijk te worden dat je niet wegkomt zonder een of andere externe versterker. U hebt echter de mogelijkheid om te kiezen voor een meerkanaalsversterker of een speciale mono-subwooferversterker. Zonder iets te weten over de versterker die je al hebt, is het moeilijk te zeggen of het de truc zal zijn voor je nieuwe sub. Als je alle kanalen al gebruikt om luidsprekers aan te sturen, heb je pech. Als je een meerkanaalsversterker met twee open kanalen hebt, kun je deze misschien gebruiken om twee full-range luidsprekers en een sub van stroom te voorzien, hoewel de details van dit type opstelling een beetje lastig kunnen zijn.

Overbrugging van meerkanaals subwooferversterkers

Om een ​​meerkanaalsversterker te gebruiken om een ​​sub van stroom te voorzien, moet je meestal twee kanalen overbruggen, en dat werkt niet altijd met elke versterker. Het belangrijkste om te begrijpen is dat de meeste versterkers stabiel zijn tot 2 ohm per kanaal. Als je een belasting probeert aan te sluiten met een impedantie van minder dan 2 ohm, kom je in de problemen. Aangezien bijna alle luidsprekers met volledig bereik die u voor uw auto kunt krijgen, een impedantie van 4 ohm hebben, is dit meestal geen probleem. Het kan echter een probleem zijn wanneer u subwoofers in de mix gooit. In tegenstelling tot luidsprekers met een volledig bereik, bieden autosubs niet allemaal een impedantie van 4 ohm. Subs kunnen zelfs meerdere spreekspoelen hebben, wat de zaak nog ingewikkelder kan maken. Een sub met twee spreekspoelen van 4 ohm, parallel geschakeld, levert bijvoorbeeld een belasting van 2 ohm, maar diezelfde spreekspoelen die in serie zijn geschakeld, leveren een belasting van 8 ohm. Als je dus twee versterkerkanalen overbrugt, is het normaal gesproken prima om een ​​parallel-bedrade 2-ohm sub van stroom te voorzien, maar het is belangrijk om eerst goed naar de cijfers te kijken.

Mono-subwooferversterkers

De eenvoudigste manier om een ​​nieuwe sub van stroom te voorzien, is door hem gewoon te koppelen aan een monoversterker van de juiste grootte. In tegenstelling tot meerkanaalsversterkers, zijn monoversterkers echt ontworpen met subwoofers in gedachten. In plaats van te rommelen met het overbruggen van twee kanalen, sluit je gewoon het enkele kanaal van een monoversterker aan op een bijbehorende subwoofer, en je bent klaar om te gaan. Als je relatief nieuw bent in de wereld van versterkers en subwoofers, en je gaat voor de doe-het-zelf-route, dan is deze gok zeker de veiligste. Om het beste geluid uit je nieuwe sub te halen, wil je een monoversterker gebruiken met een RMS-classificatie van ten minste 75 procent van de sub. Hoe meer vermogen je gebruikt om de sub aan te drijven, hoe beter hij gaat klinken. Als je het helemaal tot 100 procent kunt pushen, krijg je nog betere resultaten.

Een subwooferversterker toevoegen in multiamp-systemen

Als je al een versterker hebt voor je full-range luidsprekers en je wilt een nieuwe monoversterker aan je systeem toevoegen, dan zijn je opties afhankelijk van je head-unit. Sommige head-units hebben meerdere voorversterkeruitgangen. In dat geval kunt u eenvoudig een nieuwe set RCA-kabels aansluiten op een ongebruikte uitgang en deze aansluiten op uw nieuwe subwooferversterker. Sommige head-units hebben slechts één set voorversterkeruitgangen, in welk geval u uw bestaande versterker wilt controleren. Als het een pass-through heeft (inclusief een set RCA-voorversterkeruitgangen), dan kun je je nieuwe subwooferversterker in wezen doorlussen naar de versterker die je al hebt. Anders moet u mogelijk een Y-splitterkabel gebruiken.