Skip to content

Uitgangswaarden van de dynamo begrijpen

22 de juni de 2021
alternatoroutputratings 58d44dd33df78c51621ad40f

De output van een dynamo wordt meestal uitgedrukt in ampère, wat in wezen de hoeveelheid stroom is die de unit kan leveren aan alle apparatuur die op het elektrische systeem is aangesloten. Dit is een belangrijk cijfer vanwege het feit dat OEM-alternators doorgaans slecht zijn uitgerust om extra belastingen van aftermarket-apparatuur en upgrades aan te kunnen.

Wanneer dat gebeurt en uw dynamo-uitgang niet volledig aan de behoeften van uw elektrische systeem kan voldoen, kunt u van alles ervaren, van gedimde koplampen tot ernstige rijproblemen. Alleen gelaten, zal dit probleem er uiteindelijk toe leiden dat de dynamo helemaal doorbrandt. Natuurlijk is er een verschil tussen de stroomsterkte van een dynamo en de hoeveelheid stroom die deze kan leveren bij stationair toerental. Daarom is het belangrijk om volledig te begrijpen hoe u de uitgangswaarden van de dynamo kunt lezen als u veel vermogen heeft -hongerige aftermarket-apparatuur geïnstalleerd. Hoewel het uitgangsvermogen van een dynamo u een idee geeft van waarvoor hij is ontworpen, is de enige manier om te zien waartoe een dynamo werkelijk in staat is, deze te testen. Daartoe kunt u het werkelijke vermogen van een dynamo meten onder een gesimuleerde belasting, zodat u een idee krijgt van wat het in reële omstandigheden kan leveren.

Vermogenswaarden van de dynamo en de echte wereld

De term “alternatoruitgang” verwijst naar twee verschillende, maar verwante concepten. De eerste is het uitgangsvermogen van de dynamo, de hoeveelheid stroom die een eenheid kan produceren bij een specifieke rotatiesnelheid. Een dynamo van 100 A heeft bijvoorbeeld een “nominaal” uitgangsvermogen van 100 A, wat betekent dat hij 100 A kan leveren wanneer de as van de dynamo met 6000 RPM draait. Het andere waar de dynamo-uitgang naar kan verwijzen, is de hoeveelheid stroom die een eenheid op een bepaald moment daadwerkelijk produceert, wat een functie is van de fysieke mogelijkheden van de dynamo, de rotatiesnelheid van de ingaande as en de momentane eisen van de Elektrisch systeem.

Uitgangswaarden van de dynamo begrijpen

Als u hoort dat een dynamo “100 A” heeft, kan dit een handvol verschillende dingen betekenen, afhankelijk van waar u de informatie vandaan hebt gehaald. De enige keer dat dit een betekenisvol cijfer is, is wanneer een dynamofabrikant of -rebuilder de term “classificatie” gebruikt in de beoogde hoedanigheid, die wordt gedefinieerd door internationale normdocumenten zoals ISO 8854 en SAE J 56. In zowel ISO 8854 als SAE J 56, geven test- en etiketteringsnormen voor dynamo’s aan dat het “nominale vermogen” van een dynamo de hoeveelheid stroom is die hij kan produceren bij 6.000 tpm. Elke norm geeft ook een reeks andere snelheden aan waarop een dynamo moet worden getest en definieert naast “nominaal vermogen” ook “stationair vermogen” en “maximum” vermogen. Hoewel fabrikanten, ombouwers en leveranciers van dynamo’s doorgaans verwijzen naar de nominale output in promotiemateriaal, vereisen zowel de ISO als de SAE een formaat van “IL / IRA VTV”, waarbij IL de lage of inactieve stroomsterkte is, IR de nominale stroomsterkte, en VT is de testspanning. Dit resulteert in classificaties die eruitzien als “50/120A 13,5V”, die meestal zijn afgedrukt of gestempeld op de behuizing van een dynamo.

Uitgangswaarden van de dynamo interpreteren

Laten we het voorbeeld uit het vorige gedeelte nemen en het onderzoeken: 50/120A 13.5V

Aangezien we weten dat zowel ISO- als SAE-normen een formaat van “IL / IRA VTV” vereisen, is deze beoordeling eigenlijk vrij eenvoudig te interpreteren. Eerst kijken we naar IL, wat in dit geval 50 is. Dat betekent dat deze dynamo 50A kan leveren bij het “lage” testtoerental, dat ofwel 1.500 tpm is of “het stationair toerental van de motor, ” afhankelijk van met welke norm je te maken hebt. Het volgende getal is 120, wat “IR” is of de stroomsterkte bij de “nominale” testsnelheid. In dit geval kan deze dynamo 120A @ 6000 RPM leveren. Aangezien dit de “nominale” testsnelheid is, wordt dit getal gewoonlijk gebruikt voor het nominale vermogen van de dynamo. Het laatste getal is 13.5V, wat “VT” is of de spanning waarop de dynamo tijdens de test werd gehouden. Aangezien het uitgangsvermogen van een dynamo zowel omhoog als omlaag kan variëren van 13,5 V in praktijksituaties, zullen de werkelijke uitgangslimieten variëren van de inactieve en nominale waarden.

Vraag en aanbod van wisselstroomdynamo

Met dat alles in gedachten, is het ook belangrijk om te begrijpen dat de output van een dynamo is gekoppeld aan de eisen van het elektrische systeem, naast de inherente mogelijkheden en de snelheid waarmee de ingaande as op een bepaald moment roteert. In wezen, terwijl het maximale vermogen van de dynamo afhankelijk is van de rotatiesnelheid van de ingaande as, is de feitelijk uitgang is lastafhankelijk. Dat betekent in feite dat een dynamo nooit meer stroom zal genereren dan nodig is voor de tijdelijke eisen van het elektrische systeem. Wat dat in de echte wereld betekent, is dat, hoewel een dynamo met een te laag vermogen problemen kan veroorzaken door niet aan de behoeften van uw elektrische systeem te voldoen, een dynamo met een aanzienlijk overbelast vermogen veel verspild potentieel vertegenwoordigt. Een dynamo met hoog vermogen kan bijvoorbeeld meer dan 300 A leveren, maar hij zal niet echt meer stroomsterkte leveren dan een standaard 80A-eenheid als dat alles is dat het elektrische systeem ooit probeert te trekken.

Heeft u een dynamo met een hoger vermogen nodig?

In de meeste gevallen worden dynamo’s vervangen vanwege normale slijtage. Interne componenten verslijten gewoon, dus het beste is om deze te vervangen door een nieuwe of gereviseerde eenheid die voldoet aan dezelfde uitgangswaarden. Er zijn gevallen waarin het voordeliger is om een ​​dynamo om te bouwen in plaats van een nieuwe of gereviseerde eenheid te kopen, maar dat is een andere discussie. Er zijn ook gevallen waarin een dynamo kan doorbranden als gevolg van te hoge eisen gedurende een langere periode. Dit is meestal niet van toepassing op voertuigen die in de fabriek zijn voorzien van auto-audiosystemen en geen andere aanvullende apparatuur, maar het kan snel een rol gaan spelen naarmate u meer en meer energieverslindende apparatuur opstapelt. In gevallen waarin een dynamo sneller lijkt door te branden dan verwacht en het voertuig een krachtige aftermarket-versterker of andere vergelijkbare apparatuur heeft, kan een vervanging met een hoger uitgangsvermogen het probleem oplossen.