Skip to content

Uw beknopte handleiding voor slimme gloeilampen

23 de juni de 2021
GettyImages 185120838 59a3a5fb22fa3a00106a4752

Slimme gloeilampen zijn led-lampen die bestuurbaar zijn met een smartphone, tablet of slim domoticasysteem. Hoewel slimme gloeilampen duurder zijn dan traditionele gloeilampen of zelfs gewone led-lampen, verbruiken ze minder energie en zouden ze net zo lang mee moeten gaan als traditionele led-lampen (dat is ongeveer 20 jaar). Ze zijn verkrijgbaar in standaard wit of met een kleurveranderende functie, afhankelijk van het merk. 1:38

De basisprincipes van slimme lampen – kopen en aansluiten

Hoe werken slimme gloeilampen?

Slimme lampen hebben een smartphone, tablet of domotica-hub nodig om te werken, omdat ze draadloze communicatiestandaarden zoals Bluetooth, Wi-Fi, Z-Wave of Zigbee gebruiken om verbinding te maken met een app op uw apparaat of uw automatiseringssysteem. Een paar merken hebben een speciale gateway nodig om te werken (het is een kleine doos die met de lampen praat), zoals de Philips Hue Bridge, die nodig is om slimme lampen van het merk Philips te bedienen.

Veel merken gebruiken meer dan één draadloze technologie om je lampen beter te integreren met andere smarthome-apparaten en -systemen die je misschien al gebruikt. Een slimme lamp kan bijvoorbeeld werken met Bluetooth, Wi-Fi en Apple HomeKit, zodat u uw slimme verlichting kunt configureren met de optie die voor u het beste werkt. Veel mensen die investeren in slimme huistechnologie besluiten uiteindelijk om een ​​hub of domoticasysteem te gebruiken, zoals Nest, Wink of spraakgestuurde systemen zoals Google Home, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Bij integratie in een smart home-systeem kunnen slimme gloeilampen worden geprogrammeerd om samen te werken met andere apparaten die op uw domoticasysteem zijn aangesloten. Je kunt je slimme verlichting bijvoorbeeld instellen om het hele huis te verlichten als iemand in het donker bij je videodeurbel aanbelt. Met een slimme domotica-hub kun je nog steeds lampen in- of uitschakelen terwijl je niet thuis bent, net als slimme verlichting die via wifi verbinding maakt met je smartphone.

Overwegingen voordat u slimme gloeilampen koopt

Kies je ervoor om je slimme verlichting via bluetooth te bedienen, dan pas je de verlichting alleen thuis aan. Als u het huis verlaat en vergeet een lamp uit te doen, kunt u deze niet op afstand uitschakelen vanaf een andere locatie omdat u zich buiten het Bluetooth-communicatiebereik van de lamp bevindt. Als je ervoor kiest om je slimme verlichting via wifi te bedienen, kan de tijd die het duurt voordat je verlichting reageert op wijzigingen die je op je apparaat of app aanbrengt, variëren, afhankelijk van hoeveel andere apparaten op dat moment ook gebruikmaken van je wifi. Met wifi wordt de bandbreedte beïnvloed door het aantal apparaten dat ermee verbinding maakt. Dus als je meerdere televisies, computers, tablets en smartphones hebt die al verbinding maken met je wifi, wordt je slimme verlichtingssysteem een ​​ander apparaat dat bandbreedte in beslag neemt. En als het internet uitvalt vanwege een storm of een ander probleem, gaan alle apparaten die afhankelijk zijn van wifi, inclusief je slimme verlichting, ook uit.

Waar slimme gloeilampen te kopen

De meeste woonwinkels, zoals Home Depot en Lowe’s, hebben nu verschillende merken. Slimme lampen zijn verkrijgbaar bij thuiselektronicawinkels zoals Best Buy, maar ook bij winkels voor kantoorbenodigdheden zoals Office Depot. De beschikbaarheid kan per locatie verschillen voor al deze fysieke opties, dus neem contact op met de winkel om ervoor te zorgen dat ze slimme gloeilampen hebben voordat je naar de winkel gaat. Online verkopers zoals Amazon en eBay zijn ook goede opties, vooral als u geïnteresseerd bent in het installeren van slimme verlichting op verschillende plaatsen in uw huis en geld kunt besparen met bundelpakketten. Zelfs IKEA betreedt de markt.

Maten van slimme gloeilampen

Slimme lampen zijn er in verschillende maten, dus je hoeft geen nieuwe armaturen te kopen om de lampen te huisvesten.

Functies van coole slimme gloeilampen

Afhankelijk van het merk en de opstelling die je kiest, hebben slimme gloeilampen een aantal coole functies die je niet krijgt met gewone gloeilampen. Een film of tv-programma kijken dat nog beter zou zijn met het coördineren van lichtveranderingen? Sommige slimme lampen kunnen worden gesynchroniseerd met wat u aan het kijken bent om de verlichting en kleuren te wijzigen op basis van de actie op uw scherm. Veel slimme gloeilampen kunnen de GPS-locatie van uw smartphone gebruiken terwijl u door uw huis loopt en lichten automatisch aan wanneer u een kamer binnenkomt of doen ze voor u uit wanneer u weggaat. Twijfel je nog over slimme lampen? Hier is een snelle afhaalmaaltijd:

  • Hogere initiële kosten.
  • Langere levensverwachting.
  • Veelzijdiger (durven we ook leuk te zeggen?).

Plan voor succes

Als je een meer permanente oplossing wilt, of als je een nieuw huis bouwt en slimme functies in je nieuwe huis wilt opnemen, overweeg dan om slimme schakelaars voor plafondverlichting en ventilatoren op te nemen en slimme lampen te gebruiken voor lampen die kunnen worden verplaatst.