Skip to content

Waarom gaan autobatterijen dood in de winter?

3 de augustus de 2021
carbatterydead ArthurTilly GettyImages Crop 5a2c24d8e258f80036eab52d

Hoewel het waar is dat de winter een vrij veel voorkomende tijd is voor autobatterijen om leeg te raken, suggereren sommige bronnen zelfs dat er meer batterijen in de zomer doodgaan dan in de winter. Dus je hebt misschien te maken met een geval van vooringenomenheid, maar dat betekent niet dat je helemaal naast het linkerveld zit. Daarom is het een goed idee om uw accu te laten nakijken en in de herfst regelmatig accu-onderhoud uit te laten voeren voordat deze de kans krijgt u in een sneeuwstorm te laten stranden. De wetenschap achter de technologie van loodzuuraccu’s laat zien hoe zowel warm als koud weer de levensduur en werking van een auto-accu nadelig kunnen beïnvloeden. Ook al is het warme weer een echte accukiller, om een ​​aantal redenen is koud weer ook zwaar voor autoaccu’s.

De echte auto-accumoordenaar: extreme temperaturen

Loodzuurbatterijen zijn ontworpen om in een vrij groot temperatuurbereik te werken, maar de prestaties lijden onder zowel koude als warme omgevingen. Volgens Industrial Battery Products daalt de capaciteit van loodzuurbatterijen met ongeveer 20 procent van normaal bij vriesweer, tot ongeveer 50 procent van normaal wanneer de temperatuur daalt tot ongeveer -22 graden Fahrenheit. Op dezelfde manier dat extreme kou de capaciteit van een loodzuuraccu vermindert, verhogen hoge temperaturen de capaciteit juist. In feite kan een loodzuuraccu een capaciteitstoename van ongeveer 12 procent vertonen bij 122 graden Fahrenheit versus 77 graden Fahrenheit. Natuurlijk komt die capaciteitsverhoging niet zonder zijn eigen keerzijde. Hoewel hogere temperaturen resulteren in een grotere capaciteit, resulteren ze ook in een kortere levensduur.

De reden waarom autobatterijen in de winter doodgaan

Er zijn drie belangrijke factoren die ertoe bijdragen dat batterijen in de winter doodgaan: verminderde capaciteit, meer trekkracht van startmotoren en meer trekkracht uit accessoires. Binnenverlichting die aan is, is niet echt een probleem. Wanneer u uw auto gaat starten, heeft de startmotor een enorme hoeveelheid stroom nodig om op gang te komen. Onder normale omstandigheden zal uw batterij geen klachten hebben, aangezien het vermogen om in korte tijd veel stroomsterkte te leveren een van de dingen is waar de oude loodzuurbatterijtechnologie geweldig in is. Echter, een accu die al lang in de tand zit kan in de winter veel last hebben. En zelfs als de capaciteit van een accu niet door de leeftijd wordt verminderd, kunnen temperaturen rond of onder het vriespunt de capaciteit van een gloednieuwe accu zelfs zo laag maken dat deze de eisen van de startmotor niet aankan. Als u naar de vitale statistieken van een batterij kijkt, is Cold Starting Amps (CCA) het getal dat verwijst naar hoeveel stroomsterkte de batterij koud kan produceren. Als het aantal groot is, betekent dit dat het is uitgerust om hogere eisen aan te kunnen dan een batterij met een lager aantal, wat op zijn beurt betekent dat het beter zal presteren bij koud weer, wanneer de capaciteit wordt verminderd. In sommige gevallen, vooral bij zeer koud weer, kan de stroomsterkte van de startmotor zelfs hoger zijn dan normaal, wat het probleem kan verergeren. Het probleem is dat motorolie dikker wordt als het koud is, vooral als je te maken hebt met een olie van één gewicht die geen verschillende viscositeitsclassificaties heeft voor koud en warm weer. Wanneer de olie dik wordt, kan de motor moeilijker ronddraaien, wat er op zijn beurt toe kan leiden dat de startmotor meer stroom trekt. Rijden in de winter legt doorgaans ook een hogere belasting op uw batterij, vanwege de eisen van accessoires zoals koplampen en ruitenwissers die vaker worden gebruikt als de dagen korter zijn en het weer waarschijnlijker is. Tenzij je een krachtige dynamo hebt, kan het zijn dat je laadsysteem moeite heeft om bij te blijven. En aangezien de batterij door koude temperaturen al een verminderde capaciteit kan hebben, kan dit het overlijden van een oude batterij bespoedigen.

De reden waarom autobatterijen in de zomer doodgaan

Net zoals koude temperaturen zwaar zijn voor auto-accu’s, kunnen hoge temperaturen ook een negatief effect hebben. In feite leiden hoge temperaturen direct tot een kortere levensduur van de batterij. Dat betekent dat een batterij die constant op een zwoele 77 graden Fahrenheit wordt gebruikt, ongeveer 50 procent langer meegaat dan een batterij die constant wordt blootgesteld aan een temperatuur van ongeveer 92 graden. Volgens International Battery Products wordt de levensduur van de batterij zelfs gehalveerd voor elke stap van 15 graden boven een standaard bedrijfstemperatuur van 77 graden Fahrenheit. Volgens de Car Care Council zijn de twee belangrijkste boosdoeners achter lege batterijen hitte en overladen. Wanneer het elektrolyt wordt verwarmd, is de kans groter dat het verdampt. En als deze niet wordt bijgevuld, kan de batterij onherroepelijk beschadigd raken. Evenzo kan het overladen van een batterij de levensduur aanzienlijk verkorten, intern beschadigen en zelfs exploderen.

Een auto-accu in leven houden in de winter en zomer

Elke keer dat uw auto-accu buiten het optimale temperatuurbereik wordt gebruikt, is de kans groter dat deze defect raakt, of het nu ijskoud is of kokend heet buiten. In de winter is een enorm ding dat u in de winter kunt doen, uw batterij opgeladen houden. Volgens Interstate Battery zal een zwakke batterij 503 bij 32 graden Fahrenheit beginnen te bevriezen, terwijl een volledig opgeladen batterij niet bevriest tot ongeveer -76 graden Fahrenheit. Natuurlijk is het ook een goed idee om uw acculading te laten testen, het elektrolyt te laten controleren en de aansluitingen te laten controleren op tekenen van corrosie voordat de winterkou komt. Op dezelfde manier kunt u ervoor zorgen dat uw batterij in de zomer langer meegaat met een beetje preventief onderhoud. Aangezien een van de grootste boosdoeners van batterijstoring hitte is, die elektrolytverdamping veroorzaakt, kan het nooit kwaad om uw elektrolyt in de warmere maanden in de gaten te houden. Als de elektrolyt begint te dalen, kunt u deze aanvullen voordat het probleem ernstiger wordt.