Skip to content

Wat is de definitie van peiling in GPS-navigatie?

19 de juli de 2021
GettyImages 158667499 59af4523396e5a0010a8164f

Uw GPS-peiling is de kompasrichting van uw huidige positie naar uw beoogde bestemming. Het beschrijft de richting van een bestemming of object. Als je recht naar het noorden kijkt en je wilt naar een gebouw direct achter je gaan, dan zou de peiling naar het zuiden zijn.

Wat is de definitie van lager?

De definitie van peiling dateert van vóór GPS. Wiskundigen berekenden eeuwenlang de peiling met de hand voordat satellieten navigatie zo eenvoudig maakten als het indrukken van een knop. Traditioneel wordt peiling gemeten in graden en met de klok mee berekend vanuit het ware noorden. Het wordt meestal weergegeven als drie cijfers. De peiling voor de oostrichting is bijvoorbeeld 090°. Peiling wordt soms “ware peiling” genoemd vanwege zijn relatie met het ware noorden. In GPS-navigatie kan de peiling ook wel de “peiling naar het volgende waypoint” worden genoemd. Peiling en richting zijn geen onderling uitwisselbare termen. Peiling verwijst naar de relatie tussen twee locaties, terwijl richting kan verwijzen naar noord, oost, zuid en west.

Peiling in GPS-navigatie

Het Global Positioning System (GPS) is een netwerk van navigatiesatellieten dat wordt beheerd door de Amerikaanse luchtmacht en dat geolocatie-, tijd- en weersinformatie naar GPS-ontvangers op aarde verzendt. De Amerikaanse overheid onderhoudt het GPS-systeem en geeft er gratis toegang toe. GPS-functionaliteit is een algemeen kenmerk geworden van de meeste smartphones en vele andere moderne elektronische apparaten. De term “GPS” wordt dus vaak breed gebruikt om te verwijzen naar apparaten met GPS-mogelijkheden, in plaats van naar het Global Positioning System zelf. Alle GPS-software is gebaseerd op dezelfde onderliggende infrastructuur, dus geen enkele GPS-app is beter in het berekenen van de peiling dan een andere. Wanneer u uw beoogde bestemming invoert op een smartphone of ander GPS-apparaat, geeft de GPS-antenne aan waar u zich bevindt ten opzichte van uw bestemming. Met die informatie kan het uw peiling berekenen, of de richting die u zou nemen om naar uw bestemming te gaan. Uw peiling wordt tot op de graad nauwkeurig berekend en is doorgaans de meest directe route van punt A naar punt B. Sommige kaarten op het apparaat bieden alternatieve routes naar een bestemming, maar uw peiling blijft in wezen hetzelfde omdat uw bestemming nog steeds een bepaalde richting is weg van uw huidige locatie, ongeacht de route die u neemt.

Hoe wordt het lager berekend?

Peiling wordt berekend als een hoek gemeten in graden met de klok mee vanaf het ware noorden. Het hoekpunt van de hoek vertegenwoordigt uw huidige locatie, terwijl de twee stralen respectievelijk naar het noorden en naar uw doelbestemming wijzen. U kunt de peiling tussen twee punten handmatig berekenen met behulp van een kaart, een kompas en een gradenboog. Als u echter de exacte breedte- en lengtegraden van de punten in kwestie kent, kunt u de volgende formule gebruiken:

β = atan2(X,Y)

Je kunt X en Y als volgt berekenen:

X = cos θb * sin ∆L

Y = cos a * sin θb – sin θa * cos θb * cos ∆L

Terwijl:

  • L staat voor lengtegraad.
  • θ vertegenwoordigt de breedtegraad.
  • β is het lager.

Met GPS-technologie kan uw telefoon complexe vergelijkingen zoals deze in een oogwenk oplossen.

Waarom wijst mijn GPS me in de verkeerde richting?

Als u de GPS op uw telefoon gebruikt om te navigeren, merkt u misschien dat het kompas en de richting waarin u reist niet altijd synchroon lopen, vooral als u stilstaat of langzaam beweegt. Dat komt omdat GPS-apparaten de peiling berekenen voordat ze de rijrichting berekenen. GPS-apparaten berekenen de peiling op basis van de doelcoördinaten en de huidige locatie van de GPS-ontvanger. Vervolgens bepaalt de GPS de exacte richting waarin u moet reizen door uw positie met tussenpozen van ongeveer een seconde te meten. Als u stilstaat of heel langzaam beweegt, kan de rijrichting niet worden berekend, waardoor meetfouten kunnen optreden. Zodra u zich met een constante snelheid voortbeweegt, wordt uw GPS uiterst betrouwbaar. Vanwege de nauwgezette aard van het Global Positioning System, zal uw GPS-apparaat altijd nauwkeurig de peiling berekenen; het kan u echter af en toe in de verkeerde richting leiden. Houd er rekening mee dat uw GPS-apparaat ook rekening moet houden met de toegankelijkheid en staat van wegen, zodat het lijkt alsof het u in de “verkeerde” richting stuurt, zelfs als u op de goede weg bent.