Skip to content

Wat is een BSA-bestand?

5 de augustus de 2021
bsa file icons 582630993df78c6f6ae57bd3

Een bestand met de BSA-bestandsextensie is een BSARC Compressed Archive-bestand. De BSA betekent Bethesda Software Archief. Deze gecomprimeerde bestanden worden gebruikt om bronbestanden voor Bethesda Softworks-computerspellen te bewaren, zoals de geluiden, kaarten, animaties, texturen, modellen, enz. Het opslaan van bestanden in BSA-archieven maakt het organiseren van de gegevens veel gemakkelijker dan ze in tientallen of honderden afzonderlijke mappen. BSA-bestanden worden opgeslagen in de Gegevens map van de installatiemap van het spel.

Hoe een BSA-bestand te openen

The Elder Scrolls en Fallout zijn twee videogames die kunnen worden geassocieerd met BSA-bestanden, maar deze toepassingen automatisch maak gebruik van de BSA-bestanden die ze in de juiste mappen vinden – u kunt deze programma’s niet gebruiken om een ​​BSA-bestand handmatig te openen. Om een ​​BSA-bestand te openen om de inhoud ervan te bekijken, kunt u de BSA Browser, BSA Commander of BSAopt gebruiken. Alle drie deze programma’s zijn op zichzelf staande tools, wat betekent dat u ze alleen naar uw computer hoeft te downloaden om ze te kunnen gebruiken (installatie is dus niet nodig). Die programma’s worden gedownload in een 7Z- of RAR-bestand. U kunt een gratis bestandsextractorprogramma zoals 7-Zip gebruiken om ze te openen. In dat opzicht zou een hulpprogramma voor bestandsdecompressie zoals 7-Zip het BSA-bestand ook moeten kunnen openen, omdat het een gecomprimeerd bestandstype is. Als het BSA-bestand in geen van de bovenstaande programma’s wordt geopend, heb je misschien meer geluk met Fallout Mod Manager of FO3 Archive. Deze tools zijn ontworpen om BSA-bestanden van de Fallout-videogame te openen en kunnen je zelfs in staat stellen ze te bewerken, wat een slimme manier biedt om de gameplay aan te passen. Als u bij het openen van het BSA-bestand wordt gestart met een programma waarmee u het bestand niet wilt gebruiken, kunt u wijzigen welk programma standaard BSA-bestanden moet openen.

Hoe een BSA-bestand te converteren

Een BSA-bestand converteren naar een ander archiefformaat (zoals ZIP, RAR of 7Z) is waarschijnlijk niet iets dat u wilt doen. Als je het zou converteren, zou het videospel dat het bestand gebruikt het archief niet langer herkennen, wat betekent dat de inhoud van het BSA-bestand (de modellen, geluiden, enz.) niet bruikbaar zou zijn voor het spel. Als er echter bestanden zijn binnenin een BSA-bestand dat u wilt converteren voor gebruik buiten het videospel (bijv. audiobestanden), kunt u een hulpprogramma voor het uitpakken van bestanden gebruiken om uitpakken/uitpakken de gegevens en gebruik vervolgens een gratis bestandsconverter om de bestanden naar andere formaten te converteren. Misschien is er bijvoorbeeld een WAV-bestand in het BSA-bestand dat u in het MP3-formaat wilt hebben. Pak het WAV-bestand uit het archief en gebruik vervolgens een gratis audiobestandsconverter om WAV naar MP3 te converteren.

Kunt u het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand nog steeds niet opent, zelfs niet nadat je de bovenstaande programma’s hebt geprobeerd, lees dan de bestandsextensie opnieuw om er zeker van te zijn dat je het niet verwart met een bestandsindeling die vergelijkbare letters met bestandsextensies deelt. Een BSB-bestand (BioShock Saved Game) wordt bijvoorbeeld gemaakt door het BioShock-spel – u kunt dat bestand niet openen met de hierboven genoemde programma’s, ook al is de bestandsextensie vergelijkbaar met BSA. BSS is een ander voorbeeld. Deze bestandsextensie behoort tot de achtergrondafbeeldingsindeling die wordt gebruikt met de Resident Evil PlayStation-game. BSS-bestanden kunnen op een computer worden geopend met Reevengi, niet met een van de BSA-bestandsopeners van hierboven. Als het achtervoegsel van uw bestand niet “.BSA” is, onderzoek dan de echte bestandsextensie om erachter te komen welke programma’s kunnen worden gebruikt om het te openen of te converteren. Misschien heb je zelfs geluk als je het bestand opent als een tekstdocument met een gratis teksteditor.

Meer over BSA-bestanden

The Elder Scrolls Construction Set Wiki heeft nuttige informatie over BSA-bestanden, inclusief hoe u uw eigen bestanden kunt maken. U kunt meer lezen over BSA-bestanden op The Garden of Eden Creation Kit (GECK) van Bethesda Softworks. Ook van GECK is een pagina met informatie over geavanceerde modding-technieken om de werking van het spel te veranderen door de BSA-bestanden te wijzigen. FAQ

  • Welk programma gebruik ik om BSA-bestanden te maken?

    Met het BSAOpt-programma kunt u bestanden in het BSA-formaat verpakken. U kunt ook naar de Nexus Mods-website gaan om de BSArc-opdrachtregeltool te gebruiken voor het in- en uitpakken van BSA-bestanden.

  • Hoe voeg ik BSA-bestanden samen?

    Als je meerdere BSA-bestanden hebt, open ze dan afzonderlijk en gebruik vervolgens een programma zoals BSAOpt om alle inhoud in een nieuw BSA-bestand te verpakken.

  • Wat is een BA2-bestand?

    BA2 is een ander bestandsformaat dat wordt gebruikt door Bethesda-spellen zoals Fallout 4. BA2-bestanden bevatten gecomprimeerde gegevens voor 3D-modellen en texturen.