Skip to content

Wat is een CSO-bestand?

3 de juli de 2021
Sony PSP 1000 Body 5a1f15a347c266003740c206

Wat te weten

  • Het is hoogstwaarschijnlijk een gecomprimeerde ISO-image, maar een ander formaat deelt de bestandsextensie.
  • Open er een met Format Factory of PSP ISO Compressor.
  • Converteer naar ISO, DAX of JSO met Format Factory.

In dit artikel worden de verschillende indelingen uitgelegd die de CSO-bestandsextensie gebruiken, hoe u elk type kunt openen en hoe u er een naar een ander formaat kunt converteren zodat het in andere software kan worden gebruikt.

Wat is een CSO-bestand?

Een bestand met de CSO-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een gecomprimeerd ISO-imagebestand. Het formaat wordt ook wel ‘CISO’ genoemd. Het was de eerste compressiemethode die beschikbaar was voor ISO-bestanden en is vaak de voorkeursmethode voor het archiveren van PlayStation Portable-games. Het formaat ondersteunt maximaal negen compressieniveaus. Hoewel het minder waarschijnlijk is, kunnen sommige CSO-bestanden in plaats daarvan gecompileerde Shader Object-bestanden zijn die zijn geschreven in de door Microsoft ontwikkelde High-Level Shader Language (HLSL). CSO is ook een afkorting voor technologietermen die niets met deze formaten te maken hebben, zoals computerbeveiligingsfunctionaris, C gedeeld object, clusterondersteunend object, clientondersteuningsbewerkingen, en aangepast landschapsobject.

Hoe een CSO-bestand te openen

U kunt een gecomprimeerd CSO-afbeeldingsbestand openen met PSP ISO Compressor, Format Factory of UMDGen. PSP ISO Compressor en UMDGen worden gedownload als RAR-archieven. U kunt een bestandsuitbreidingsprogramma zoals 7-Zip (het is gratis) gebruiken om ze te openen.

Visual Studio opent gecompileerde Shader Object-bestanden.

Hoe een CSO-bestand te converteren

PSP ISO Compressor kan CSO converteren naar ISO en vice versa. Het ondersteunt ook het opslaan van CSO naar DAX en JSO, die vergelijkbare gecomprimeerde afbeeldingsindelingen zijn. Een soortgelijk programma, ISO Compressor, is een andere manier om CSO naar ISO te decomprimeren. UMDGen kan CSO omzetten naar ISO en DAX.

Kunt u het nog steeds niet openen?

Een bestand dat op dit moment niet wordt geopend, na het proberen van de bovenstaande suggesties, is waarschijnlijk niet in een van de hier genoemde formaten. Dit kan gebeuren als je de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen, iets wat heel gemakkelijk is als het maar drie gewone letters zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld echt een SCO-bestand. Hoewel het op het eerste gezicht op CSO lijkt, is het hoogstwaarschijnlijk een TotalRecovery Backup-image die alleen werkt met TotalRecovery. Wat de bestandsextensie ook is, herlees het en begin opnieuw met zoeken om het formaat te vinden waarin het zich bevindt en uiteindelijk welk programma verantwoordelijk is voor het openen of converteren ervan.